Στις 17 Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της αγοροπωλησίας των λιγνιτών

Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης.

Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης.
Σύμφωνα με αυτό, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τα Σχέδια Σύμβασης Απόσχισης και τα καταστατικά των νέων εταιρειών. Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση έως τις 18 Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία στις 17 Ιανουαρίου.
Ήδη υπάρχει απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για τη δημιουργία των δύο θυγατρικών εταιρειών: η πρώτη θα περιλαμβάνει τις μονάδες Μελίτη Ι και την άδεια για την Μελίτη ΙΙ και η δεύτερη τις Μεγαλόπολη ΙΙΙ και Ι, μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των σχετικών ορυχείων. Στις 31 Μαίου δημοσιεύθηκε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος.
2,3 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ
Επίσης, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σήμερα, και στις επιχειρησιακές κινήσεις των επόμενων χρόνων, με στόχο την επέκταση σε νέες αγορές. Αυτές αφορούν επενδύσεις στο «εθνικό καύσιμο» με ανάπτυξη έργων Ανανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως τόνισε, το 3% της σημερινής συμμετοχής της ΔΕΗ στο μερίδιο των ΑΠΕ είναι παράγοντας αφαίμαξης και όχι κερδοφορίας για την εταιρεία. Η στρατηγική της επιχείρησης είναι εντός της επόμενης δεκαετίας το χαρτοφυλάκιο της καθαρής ενέργειας στη ΔΕΗ να 15πλασιαστεί. Για την υλοποίηση του στόχου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, απαιτούνται κεφάλαια 2,3 δισεκ. ευρώ.
Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ ήδη έχει πάρει τη σχετική άδεια και είναι έτοιμο το master plan. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, σκοπός είναι η διείσδυση στη λιανική αερίου και σε μεγάλους πελάτες, πουλώντας και ελκυστικά πακέτα ηλεκτρισμού –αερίου (Dual fuel). Μάλιστα όπως ανέφερε, προετοιμάζεται συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, για τις περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχει δίκτυο αερίου.
Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες κινήσεις του ομίλου, όπως στην παροχή νέων ενεργειακών υπηρεσιών εξοικονόμησης και φωτισμού, δυνατότητα εξηλεκτρισμού για λιμάνια χωρίς ρύπανση, καινοτόμες δράσεις (π.χ. ηλεκτροκίνηση, έξυπνα νησιά κλπ.), επιχειρηματικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για τις κινήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με διεθνείς παίκτες. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της Sumec Group με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας, στις συνεργασίες με την Archirodon Group για την κατασκευή ενεργειακών έργων, με τη Forthnet για παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών προς πελάτες, με την ΕΑΒ για συντήρηση εξοπλισμού, την πολυεπίπεδη συνεργασία με τη General Electric στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, με την τράπεζα CDB, με τη Solaris για την ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης και με την EDS στην πΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η επεξεργασία του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έως και το 2022.
Όπως επεσήμανε, οι επενδύσεις της ΔΕΗ το 2017 (εξαιρουμένων εκείνων των δικτύων μεταφοράς) ανήλθαν σε 411 εκατ. ευρώ, έναντι 744 εκατ. ευρώ το 2016.
Οι κακοπληρωτές ΤΟΕΒ
Σχετικά με τα χρέη των 40 εκατ. ευρώ από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας, ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε τη φημολογία περί διευκολύνσεων σε 100 δόσεις, καθώς όπως τόνισε αυτό θα οδηγούσε σε «κακοφόρμιση» του προβλήματος.
Μιλώντας για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αναφέρθηκε στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας (οι οφειλές του αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των χρεών), Λάρισας, Ηλείας, Αργολίδας και Άρτας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.