Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος γνωστοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπός Τύπου του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις.
Αναφέρθηκε δε στις σημερινές επαφές του Washington Group στο Παρίσι όπου συμμετέχουν ο κ. Πολ Τόμσεν και ο κ. Πήτερ Ντόλμαν ( επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο). Πάντως ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν δεν μπει το Ταμείο στο τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνει ενεργό στην Ελλάδα στο μεταμνημονιακό μοντέλο εποπτείας .
Παραδέχθηκε δε ότι ο χρόνος πλέον «είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα και μίλησε για ακόμη μια φορά για την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους.
Όπως πρόσθεσε το Ταμείο ετοιμάζει την έκθεση του «άρθρου 4» όπως γίνεται για κάθε χώρα-μέλος, η οποία θα περιέχει και την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA).
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση θα είναι έτοιμη για να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ανέφερε τέλος ότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών του G7 στον Καναδά το Σαββατοκύριακο, χωρίς να γνωρίζει αν θα συζητηθεί εκεί το ελληνικό ζήτημα
To Washington Group
Εμμένει στην θέση του για περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το Βερολίνο. Αυτό αποτυπώθηκε κατά πληροφορίες και στην σημερινή συνάντηση του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι απίθανη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η στάση του Ταμείου αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί κατά την διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τ. Ράις.
Η γερμανική κυβέρνηση λέει «όχι» σε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, αποδέχεται επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τον EFSF μόλις κατά πέντε χρόνια (ενώ το Ταμείο θέλει 10 με 15 έτη) και επιμένει ότι η τμηματική ελάφρυνση δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη αλλά να παραχωρείται στην Ελλάδα μετά από πολιτικές αποφάσεις (π.χ Eurogroup ή ευρωπαϊκά κοινοβούλια)
Αισιόδοξη η κυβέρνηση για συμφωνία ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο
Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της ΕΕ και ένα ταμειακό απόθεμα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα είχε σήμερα συνομιλίες στο Παρίσι με τους πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναφορικά με την επεξεργασία μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους αργότερα αυτό το μήνα.
«Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.
«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.
Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.
Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι» αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.
Euroworking Group στο Παρίσι
Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, περιγράφει τα βήματα που αναμένεται να γίνουν στο EWG που συνέρχεται τελικά στο Παρίσι, έχοντας στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και την υποδόση 1 δισ. ευρώ.
Το θέμα δεν θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωομάδας και μόνο αλλά θα εξεταστεί και σε δεύτερη συνάντηση που θα γίνει επίσης στο Παρίσι και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή.
Παράλληλα το απόγευμα της Πέμπτης στις 4:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον Τζέρι Ράις, ο οποίος αναμένετα να ξεκαθαρίσει το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος. Στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.
Το Βερολίνο συνεχίζει την σκληρή γραμμή και δεν φαίνεται κάνει πίσω στα σενάρια ελάφρυνσης που έχει προτείνει υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μία νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.
Το Euroworking Group θα καταβάλει την προσπάθεια για να προετοιμάσει την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Και ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euro Working Group για να προετοιμάσουν την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Washington Group σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν εκτιμήσεις, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι οι λύσεις που τελικώς θα προσφερθούν θα κατατείνουν σε διευκόλυνση της επίλυσης του «ελληνικού προβλήματος». Υπολογίζουν σε οκταετή ρύθμιση των δανείων του EFSF και σε επαναγορά των δανείων του IMF από τον ESM.