Σε μια εποχή με 450 διεθνή φεστιβάλ νεανικού κινηματογράφου και περί τα 3.000 κινηματογραφικά φεστιβάλ για ενήλικες, η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας συνδετικός κρίκος συνεργειών και αλληλεπίδρασης που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα διαρκές διεθνές φόρουμ εκπαίδευσης, ανταλλαγής εμπειριών και καινοτόμων ιδεών, είναι φανερή.
Αυτό τουλάχιστον θεωρεί το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αποφάσισε την δημιουργία ενός νέου δικτύου ενημέρωσης και ανάπτυξης ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με σύγχρονο τρόπο προς όφελος της νεανικής κινηματογραφικής τέχνης: Πρόκειται για το Fest of Fests, που υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Αττικής.
Εξήντα τέσσερις προσωπικότητες από 24 χώρες (ανάμεσά τους οι Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ιράν, ΗΠΑ και Βραζιλία) θα έρθουν στην Ελλάδα για την πρώτη ετήσια συνάντησή τους, στις 25-28 Ιουνίου 2018.
Οι φιλοξενούμενοι θα είναι διευθυντές και οργανωτές παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, επικεφαλείς εκπαιδευτικών θεσμικών φορέων και ινστιτούτων, διευθυντές κέντρων κινηματογράφου, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες. Στόχος αυτών των ενεργειών είναι η δημιουργία του περιβάλλοντος που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ενημερωμένου, κριτικού και χειραφετημένου θεατή, δηλαδή του «έξυπνου» θεατή.

Η Ψηφιακή πλατφόρμα SCREENWISER



Σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία του Fest of Fests και των στόχων του είναι η προσβάσιμη μέσω διαδικτύου ψηφιακή πλατφόρμα 4ης γενιάς screenwiser (https://screenwiser.com). Η πλατφόρμα δημιουργεί μια κοινότητα με δομή κοινωνικού δικτύου στην οποία ο χρήστης μπορεί:
1) Να καλύπτει όλες τις ανάγκες του για παγκόσμια κοινωνική δικτύωση, πρόσβαση σε δεδομένα, εργαλεία νέας γνώσης και συνδημιουργίας (εργαστήρια, σεμινάρια κλπ).
2) Να αναπτύσσει συνέργειες και συνεργασίες σε πραγματικό χρόνο.
3) Να έχει εικόνα των χαρτογραφημένων δράσεων κινηματογραφικής και οπτικοακοακουστικής παιδείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη του «έξυπνου» θεατή.
4) Να έρχεται κοντά σε άλλα μέλη ή ομάδες που έχουν δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες.
5) Να εντοπίζει το κατάλληλο φεστιβάλ και να σχεδιάζει συνέργειες κινηματογραφικής παιδείας.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας screenwiser ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στην AIT- Athens Information Technology (www.ait.gr) προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία, ανάπτυξη και διεθνή εξάπλωση ενός δυναμικού οικοσυστήματος στο χώρο του νεανικού κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παιδείας.