Aπό τις πρωτοπόρους του πειραματικού φεμινιστικού και λεσβιακού κινηματογράφου, η Σου Φρίντριχ θα βρίσκεται στην Αθήνα την Κυριακή 17 Ιουνίου για την παρουσίαση των ταινιών της «Sink or swim» (1990) και «I cannot tell you how I feel» (2016) στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» (Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η πρόσκληση έγινε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η σκηνοθέτρια θα προλογίσει την προβολή και θα απαντήσει ερωτήσεις του κοινού μετά τις προβολές που θα αρχίσουν στις 9 μ.μ.
Σεναριογράφος, διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ και σκηνοθέτρια όλων των ταινιών της (με την εξαίρεση του «Hide and seek»), η Φρίντριχ που γεννήθηκε το 1954 στο Κονέτικατ, μετρά 24 ταινίες και βίντεο από το 1974 μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους οι «Gut renovation», «From the ground pp», «Hide and seek» και οι «Sink or swim» και «I cannot tell you how I feel» που θα προβληθούν στην Λαίδα. Επίσης, σήμερα, η Φρίντριχ διδάσκει film και video production στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Μέσα από 26 μικρές ιστορίες, το κορίτσι που είναι το κεντρικό πρόσωπο του ασπρόμαυρου «Sink or Swim», περιγράφει τα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που διαμόρφωσαν τις ιδέες του γύρω από την πατρότητα, τις οικογενειακές σχέσεις, την δουλειά και το παιχνίδι. Αξίζει να ειπωθεί ότι το 2015 το «Sink or Swim» προστέθηκε στο National Film Registry της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου (κάθε χρόνο, το ΝFR επιλέγει 25 ταινίες αντιπροσωπευτικές της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς οι οποίες θεωρούνται σημαντικής ιστορικής και αισθητικής αξίας).
Στα 42 λεπτά διάρκειάς της η ταινία «I cannot tell you how I feel» (2016), η πιο πρόσφατη ταινία της Φρίντριχ, πραγματεύεται το πεδίο μάχης της οικογένειας που συνεχίζει να απασχολεί την σκηνοθέτρια: είναι το πορτρέτο μιας 94χρονης ηλικιωμένης γυναίκας, της ίδιας της μητέρας της σκηνοθέτριας, η οποία αντιδρά δυναμικά στην ιδέα να αφήσει το σπίτι της στο Σικάγο και να μεταφερθεί σε ένα ίδρυμα «ανεξάρτητης διαβίωσης» στη Νέα Υόρκη. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Viennale το 2016.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στου Πανεπιστημίου Πρίνστον (Seeger Center for Hellenic Studies at Princeton University) και του Αθηναϊκού Κέντρου Ερευνών και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Princeton Athens Center for Research and Hellenic Studies).