Συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της εταιρείας «Kosta Boda», με την οποία απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο 4,8 εκατομμύρια ευρώ, για «αδράνεια» και «απουσία» των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, κατά την πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο του Τσίλλερ, στη διασταύρωση της οδού Σταδίου με τη Χρήστου Λαδά, τον Φεβρουάριο του 2012.

Με καθυστέρηση έξι και πλέον ετών, κατά τη σημερινή διαδικασία αναπτύχθηκαν τα νομικά επιχειρήματα της εταιρείας, στα οποία και ερείδεται η αγωγή κατά του Δημοσίου, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής, για την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου, εκεί όπου στεγαζόταν επί 40 χρόνια το κατάστημα της «Kosta Boda», καθώς και οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», σε επεισόδια διαδήλωσης κατά του δεύτερου Μνημονίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αρχές θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένες για την αποτροπή επεισοδίων στο σημείο, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα, στο ίδιο μέρος είχε καεί η Marfin. Οι συνήγοροι της εταιρείας έκαναν λόγο για ρίψη περισσοτέρων των 200 μολότοφ σε διάρκεια δυο ωρών, από κουκουλοφόρους, και προσπάθεια να σπάσουν τα σιδερένια προστατευτικά και τα αλεξίσφαιρα τζάμια που υπήρχαν στο κατάστημα, χωρίς να υπάρξει καμία αντίσταση από τις αρχές, και παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αστυνομικοί ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από το Κοινοβούλιο.
Στην αγωγή, άλλωστε, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «για ώρες πάλευαν ανενόχλητοι οι κουκουλοφόροι να το ανοίξουν, να το αλώσουν. Η θωράκισή του ήταν τέτοια, που στα τόσα χρόνια με εκατομμύρια πορείες, φασαρίες και ζημιές στην Αθήνα δεν είχε ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια μεγαλειώδης αδιαφορία για την προστασία του από το Κράτος».
Οι συνήγοροι τόνισαν επίσης ότι η Πυροσβεστική, η οποία έφθασε στο τέλος, αφού είχε καταστραφεί το κτίριο και η επιχείρηση, ολοκληρωτικά (σσ: οδηγήθηκε τελικά σε πτώχευση), ασχολήθηκε με το να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα διπλανά κτίρια.
Η εταιρία δεσμεύεται ότι η αποζημίωση των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ που ζητεί, θα διατεθεί για την κάλυψη οφειλών προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, αλλά προπαντός για αποζημιώσεις των εργαζομένων στο κατάστημα της «Kosta Boda».