Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται ότι θα έχουν τελειώσει οι επαφές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) με τους αναδόχους για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων στα δύο υπεράκτια οικόπεδα της Κρήτης και σε εκείνο του Ιονίου. Στόχος είναι να σταλεί το συντομότερο η τελική εισήγηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.
Ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης είχε εκδηλώσει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total –ExxonMobil και για το θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου η κοινοπραξία EΛΠΕ-Repsol. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΔΕΥ η υπογραφή των συμβάσεων μπορεί να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο ή το αργότερο έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να προηγηθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΔΕΥ, στο περιθώριο παρουσίασης σε δημοσιογράφους του προγράμματος για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, οι εξορύξεις θα αργήσουν καθώς πρέπει να προηγηθεί μία πενταετία ερευνών.
Σε ότι αφορά στις σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα (ανάδοχοι Respol –Εnergean) υπολογίζεται ότι βρίσκονται έναν χρόνο πίσω, γεγονός που αποδίδεται στις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποστηρίζεται από ακτιβιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η κοινοπραξία έχει πάρει το πράσινο φως από τους έξι εκ των επτά εμπλεκόμενων δήμων για να επανεκκινήσουν τις γεωφυσικές έρευνες που είχαν σταματήσει τον χειμώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καθυστέρηση του έργου κοστίζει περί τα 100.000 ευρώ ημερησίως.
Όσον αφορά στην ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογοναθράκων (σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα της ΕΔΕΥ στο πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία), σε περίπτωση ατυχήματος, υπεύθυνη για την λήψη μέτρων είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με το λιμενικό και με το συντονισμό της ΕΔΕΥ.
Η ΕΔΕΥ βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας που καλούνται να καταθέσουν όλες οι εταιρείες που διαθέτουν εγκαταστάσεις εξόρυξης στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 19 Ιουλίου, προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ για όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.