The Russians

ΟΣεργκέι Σκριπάλ ζει από το 2010 στη Μεγάλη Βρετανία.

ΟΣεργκέι Σκριπάλ ζει από το 2010 στη Μεγάλη Βρετανία. Οι γείτονες και οι φίλοι του µιλούν για έναν φιλήσυχο και ευγενικό άνδρα. Για έναν 66χρονο κύριο απόλυτα ενσωµατωµένο στην τοπική κοινωνία του Σάλσµπερι. Οταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή, σε µια µοντέρνα κατοικία που επέλεξε να αγοράσει µε το πραγµατικό του όνοµα αντί 260.000 στερλινών, έκανε ένα πάρτι µε καλεσµένους όλους τους γείτονες. Στους ντόπιους έλεγε ότι είναι συνταξιούχος υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι ασχολούνταν µε αγοραπωλησίες ακινήτων στο εξωτερικό. Κανείς τους, µέχρι την Κυριακή 4 Μαρτίου, δεν γνώριζε ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο χαµογελαστός κύριος από τη Ρωσία, είχε υπάρξει διπλός πράκτορας.
Μία ημέρα νωρίτερα, εκείνο το μοιραίο Σάββατο, η κόρη του Γιούλια είχε φτάσει αεροπορικώς στο Χίθροου από τη Ρωσία για να τον επισκεφθεί. Οι δύο τους πήγαν στο κοιμητήριο όπου έχουν ταφεί η σύζυγος και ο γιος του Σκριπάλ, στη συνέχεια σε μια παμπ και σε ένα εστιατόριο, έξω από το οποίο βρέθηκαν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση από την Αστυνομία. Ο Σκριπάλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μυστική τοποθεσία της Βρετανίας και η 33χρονη Γιούλια, η οποία είναι πλέον καλά στην υγεία της, μίλησε σε δημοσιογράφο του Reuters.
Η Γιούλια Σκριπάλ είχε εγκατασταθεί μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της στο Σάλσμπερι, αλλά πέντε χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Ρωσία για να ζήσει μαζί με τον σύντροφό της. Οι φίλοι της μιλούν για ένα χαμογελαστό κορίτσι που δεν μοιραζόταν ποτέ τα προβλήματά της και δεν είχε εκμυστηρευθεί σε κανέναν την πραγματική ταυτότητα του πατέρα της. Ηταν 20 χρόνων όταν εκείνος συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2004.
Η ιστορία του Σκριπάλ θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από χολιγουντιανό θρίλερ κατασκόπων, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η τέχνη αντέγραψε τη ζωή. Ο ίδιος δούλευε για χρόνια στην GRU, την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, όπου έφθασε ως τον βαθμό του συνταγματάρχη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησαν οι μεταθέσεις σε ρωσικές πρεσβείες στο εξωτερικό (Μάλτα, Μαδρίτη). Η προνομιούχος θέση του προσέλκυσε την προσοχή αρχικά των ισπανικών και ακολούθως των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες και τον στρατολόγησαν τελικά το 1995, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου στη ρωσική Δικαιοσύνη.
Επί σχεδόν δέκα χρόνια ο Σκριπάλ ήταν διπλός πράκτορας και είχε αποκαλύψει την ταυτότητα δεκάδων ρώσων µυστικών πρακτόρων που επιχειρούσαν στην Ευρώπη. Ο Σκριπάλ παραδέχθηκε την ενοχή του, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και το 2010, σε µια ιστορική στιγµή για τη διεθνή διπλωµατία, ανταλλάχθηκε (µαζί µε άλλους τρεις συµπατριώτες του έγκλειστους για κατασκοπεία) µε τους 10 ρώσους «εν υπνώσει» πράκτορες (ανάµεσά τους και τη celebrity κατάσκοπο Αννα Τσάπµαν) που είχε συλλάβει η Αστυνοµία των ΗΠΑ την ίδια χρονιά.
Κάπου εκεί η ιστορία του Σκριπάλ έµοιαζε να φθάνει στο τέλος της. Ο ίδιος µαζί µε την οικογένειά του εγκαταστάθηκε µόνιµα στη Βρετανία, δύο χρόνια µετά έχασε τη σύζυγό του από καρκίνο και µόλις πέρυσι πέθανε και ο γιος του, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αγία Πετρούπολη, από ξαφνικά προβλήµατα στο ήπαρ. Αν και η υπόθεση του θανάτου του υιού Σκριπάλ χαρακτηρίστηκε ύποπτη από τα media, η οικογένεια ουδέποτε εξέφρασε επίσηµα τις υποψίες της.
Αυτή τη στιγµή η Γιούλια και ο Σεργκέι Σκριπάλ προσπαθούν να συνέλθουν από µια πολύ επώδυνη εµπειρία. Στην ουσία αµφότεροι «κορόιδεψαν» τον θάνατο. Νοσηλεύθηκαν για πολλές ηµέρες –αρκετές σε κώµα. Μετά το εξιτήριο φιλοξενούνται πλέον σε ένα προστατευµένο περιβάλλον και παρακολουθούν από εκεί την εξέλιξη ενός διπλωµατικού πολέµου χωρίς προηγούµενο.
Η Βρετανία κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση πατέρα και κόρης µε έναν πολύ σπάνιο και φονικό νευροτοξικό παράγοντα τον οποίο έλαχιστα εργαστήρια στον κόσµο µπορούν να παρασκευάσουν. Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απέλαση 23 ρώσων διπλωµατών καθώς και µια σειρά κυρώσεων που ταρακούνησαν τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Βλαντίµιρ Πούτιν δηλώνει «αθώος», καθώς, όπως ισχυρίζεται, δεν είχε κανέναν λόγο διατάξει τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και µιλάει για απροκάλυπτη προπαγάνδα.
Εκτός από ταινία Τζέιµς Μποντ και τη δηµοφιλή σειρά «The Americans», ο έκτος κύκλος της οποίας µόλις ολοκληρώθηκε, η υπόθεση Σκριπάλ θυµίζει έντονα την υπόθεση Αλεξάντρ Λιτβινένκο, του Ρώσου ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Μεγάλη Βρετανία και δηλητηριάστηκε το 2006 στο Λονδίνο µε πολώνιο-210, µια θανατηφόρο ραδιενεργή ουσία. Και σε αυτή την περίπτωση η Βρετανία κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν ότι είχε εγκρίνει τον φόνο, µε τη Ρωσία να χαρακτηρίζει αστείες τις αιτιάσεις.
«Το γεγονός ότι χρησιµοποιήθηκε ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας για κάτι τέτοιο είναι σοκαριστικό» είπε η Γιούλια Σκριπάλ σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters. «Η ζωή µου ήρθε τα πάνω κάτω» πρόσθεσε. «Ξύπνησα και έµαθα ότι είχαµε δηλητηριαστεί και οι δύο» περιέγραψε η νεαρή γυναίκα και εξέφρασε την επιθυµία της να γυρίσει κάποια µέρα στη Ρωσία. «Καθώς προσπαθώ να συµβιβαστώ µε τις συντριπτικές αλλαγές που έχω υποστεί σωµατικά και συναισθηµατικά, θέλω να φροντίσω τον πατέρα µου µέχρι να αναρρώσει πλήρως. Μακροπρόθεσµα, ελπίζω να επιστρέψω στη χώρα µου» είπε χαρακτηριστικά αλλά απέφυγε να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις.
Φωτογραφηµένη µε ένα όµορφο φόρεµα και µε ένα σηµάδι στον λαιµό της να είναι το µόνο που µαρτυρεί την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της, η Γιούλια τονίζει ότι κανείς δεν µιλάει εξ ονόµατος εκείνης ή του πατέρα της. Δηλώνει ευγνώµων για τις υπηρεσίες που τους προσέφερε η ρωσική πρεσβεία αλλά δεν επιθυµεί, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να επωφεληθεί από αυτές. Η Ρωσία από την πλευρά της δείχνει µε κάθε τρόπο ότι ο διπλωµατικός πόλεµος δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα. Αµφισβητεί τις δηλώσεις της νεαρής και υποστηρίζει ότι η ίδια και ο πατέρας της τελούν υπό καθεστώς οµηρείας. Επεται συνέχεια.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.