Ανοίξτε βήμα, αν θέλετε να επιμηκύνετε τη ζωή σας. Αυτή είναι η συμβουλή ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και συναδέλφων τους από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ και το Πανεπιστήμιο του Ούλστερ, επικεφαλής των οποίων ήταν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κ. Εμμανουήλ Σταματάκης.
Σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine» ότι το περπάτημα σε έναν μέτριο ρυθμό συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας από όλα τα αίτια κατά 20% σε σύγκριση με το περπάτημα σε αργό ρυθμό. Τα μεγαλύτερα οφέλη όμως για την υγεία έχει το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό το οποίο συνδέεται με μείωση του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια κατά 24%.
Μάλιστα, το «ανέβασμα» του ρυθμού στο περπάτημα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση για τα πιο ηλικιωμένα άτομα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσα από τη μελέτη τους ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 46% όταν περπατούσαν με μέση ταχύτητα και κατά 53% όταν έκαναν γρήγορο περπάτημα.
Ταχύτητα πέντε ως επτά χλμ. την ώρα
«Ως γρήγορος βηματισμός θεωρείται γενικώς το να καλύπτει το άτομο πέντε με επτά χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Ενας εναλλακτικός δείκτης για να καταλάβει κάποιος αν περπατά όντως με ταχύ ρυθμό είναι το να λαχανιάζει ελαφρώς ή και να ιδρώνει όταν περπατά για αρκετή ώρα» εξήγησε ο καθηγητής Σταματάκης.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία θανάτων καθώς και τα αποτελέσματα 11 πληθυσμιακών μελετών που είχαν διεξαχθεί στην Αγγλία και τη Σκωτία μεταξύ του 1994 και του 2008 και στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν δηλώσει με τι ρυθμό περπατούσαν. Διαπίστωσαν πως παρότι το φύλο και ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν φάνηκε να επηρεάζουν τόσο σημαντικά τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια αλλά και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά νοσήματα, το περπάτημα με μέτριο ή ταχύ ρυθμό είχε πολύ σημαντική σύνδεση με τη συνολική θνησιμότητα – όχι όμως και με τη θνησιμότητα εξαιτίας αποκλειστικώς του καρκίνου.
Απλό μήνυμα με μεγάλη σημασία
Με βάση τα ευρήματα ο καθηγητής Σταματάκης σημείωσε ότι «οι αναλύσεις μας δείχνουν πως το να αυξήσουμε τον ρυθμό με τον οποίον περπατάμε μπορεί να αποτελέσει μια άμεση τακτική για βελτίωση της υγείας της καρδιάς και για μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Και αυτό είναι ένα απλό μήνυμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καμπάνιες για τη δημόσια υγεία». Ο καθηγητής κατέληξε αναφέροντας ότι κυρίως στις μέρες μας που ο χρόνος πιέζει και δεν μας επιτρέπει να περπατάμε πολύ ενώ συγχρόνως, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, δεν υπάρχουν πολλοί χώροι φιλικοί προς το περπάτημα, το να αυξήσουμε τον ρυθμό ενώ περπατάμε μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία – και αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ενσωματώσει κάποιος στην καθημερινότητά του.