«Πότε θα γίνουν οι εκλογές;» «Θα πάμε τελικά όλοι μαζί»; Αυτά τα δύο ερωτήματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, στο περιθώριο των εργασιών της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε την Κυριακή.
Στο πρώτο ερώτημα, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε την κυρίαρχη εκτίμηση. «Ο κ. Τσίπρας, έχει συμβιβασθεί με την σκέψη ότι θα χάσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Συνεπώς θα σταθμίσει την επιθυμία του να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία με την επιδίωξη για την μικρότερη δυνατή ήττα. Και θα επιλέξει είτε τον Μάιο του 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές, είτε τον Σεπτέμβριο του 2018, με το προεκλογικό πλέον παραμύθι της καθαρής εξόδου». Τις τελευταίες μέρες συζητείται και το σενάριο των τετραπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει, για λόγους εκλογικής τακτικής, και δεν μεταφέρει, όπως έχει εξαγγείλει τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση δίδεται από μια φράση που είπε η κ. Γεννηματά εκτός κειμένου αφού δεν υπάρχει στο γραπτό κείμενο της ομιλίας της που διανεμήθηκε. «Δεν υπάρχει επιστροφή». ¨Όπως τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής «όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα είχαμε όλοι επίγνωση ότι το άνοιγμα στην Κοινωνία, με την ταυτόχρονη προσπάθεια να συνθέσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην κορυφή, δεν ήταν εύκολη διαδρομή». Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή, γιατί όπως σχολιαζόταν και στα πηγαδάκια των στελεχών, «δεν είναι εύκολο να σηκώσει κανείς το βάρος της διάλυσης του εγχειρήματος, άρα και την τελευταία ίσως δυνατότητα του χώρου της κεντροαριστεράς να επανέλθει σε ρόλο πρωταγωνιστικό στο πολιτικό σκηνικό.
Σε όλες τις πλευρές υπάρχει η επίγνωση αυτού που επισημάνθηκε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Ότι δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠαΣοΚ αλλά δεν υπάρχει και νέος φορέας χωρίς το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, τα κόμματα και τις κινήσεις που τον αποτελούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και χθες επανέλαβε ότι διαφωνεί με τις εκλογές εδώ και τώρα. «Όπως είπα και στο ΠΣ- που καθυστερημένα συνεδρίασε- όπως είπα και στην Εκτελεστική Γραμματεία, αυτά τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τη δράση μας δεν μπορούν απλώς να εκφωνούνται, πρέπει να συζητούνται, να κατανοούνται από τα στελέχη» τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά και εν στενώ. Το να αιφνιδιάζεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίνω απολύτως, το να αιφνιδιάζεις όμως τους εταίρους σου στο Κίνημα Αλλαγής και το ίδιο σου το κόμμα πρώτη φορά το ακούω και μάλιστα ως επιλογή». Κριτική για την εικόνα του νέου φορέα που έχει όλα τα όργανα του διορισμένα, άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ που στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας τάχθηκε υπέρ μιας θεσμικής λειτουργίας του κόμματος εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος για την πορεία του κινήματος Αλλαγής.
Γεννηματά: Να σπάσουμε το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, την Παρασκευή, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα, ήταν στο πλαίσιο και των δικαιωμάτων της ως επικεφαλής του νέου φορέα αλλά και επιπλέον εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτόνομης πορείας που έχει αποφασιστεί. Και χθες υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας της να ζητήσει εκλογές. ¨Όπως τόνισε η χώρα από την Αύγουστο εισέρχεται σε μια «άλλη, διαφορετική περίοδο, οχι όμως αυτή που περιγράφει ο κ. Τσίπρας». Η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει δεσμεύσεις που συγκροτούν «πολύ βαριά κληρονομιά για τη χώρα» και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε πυρά και κατά του αρχηγού της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης που από μεταρρυθμιστής όπως προσπάθησε να εμφανιστεί στην αρχή, έγινε ο κλασσικός εκφραστής της νέας δεξιάς στην Ελλάδα. Οι πραγματικές του προθέσεις φάνηκαν κατά την Συνέλευση του ΣΕΒ, με την ευθεία επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Και κάτι ακόμα κ. Μητσοτάκη, η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Όχι όμως για τη συντήρηση του διχασμού, της διαίρεσης των πολιτών και της λογικής της ρεβάνς. Αυτά είναι που κουράζουν τη νέα γενιά και δεν την ενδιαφέρουν. Αλλά για να μη επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, που ταλάνισαν την Ελληνική Κοινωνία»
Επιτροπές για ψηφοδέλτια σε εθνικές και τοπικές εκλογές
Στο πλαίσιο της εκλογικής προετοιμασίας η κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών που θα αναλάβουν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις τοπικές και εθνικές εκλογές.
Η επιτροπή για τις τοπικές εκλογές πιάνει δουλειά από σήμερα, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στην Χαριλάου Τρικούπη. Υπεύθυνος θα είναι ο Γιώργος Καμίνης. Η επιλογή του κ. Καμίνη έχει ισχυρούς συμβολισμούς σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταδώσει μια εικόνα συνεργασιών με την κεντροαριστερά στις εκλογές. Ο κ. Καμίνης είναι δύο φορές εκλεγμένος δήμαρχος της Αθήνας υποστηριζόμενος από τα κόμματα και τις κινήσεις που σήμερα στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής. Επιπλέον είναι γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της αυτοδιοίκησης, των πενιχρών, συγκροτημένων, δυνάμεων που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες και κατ επέκταση των παιχνιδιών που επιχειρεί να παίξει με την Κεντροαριστερά.
«Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των οργάνων της αυτοδιοίκησης, επιδιώκει να μας διεμβολίσει» σημείωσε στην ομιλία του. «Το 2014», τόνισε ο κ. Καμίνης, «ο επελαύνων τότε ΣΥΡΙΖΑ πάτωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν». Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε εμφανής και με την άρον-άρον στήριξη στον Γ. Μπουτάρη μετά την εις βάρος του επίθεση. «Δεν έχουν δυνάμεις και προσπαθούν να καθίσουν ως παράσιτο πάνω μας» λέει σε συνομιλητές του.
Στην επιτροπή για τα ψηφοδέλτια επικεφαλής θα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Μανώλη καλή δουλειά! Το τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση- Ανανέωση πρέπει να κυριαρχήσει ως κριτήριο των επιλογών μας. Επιλέξτε στελέχη καταξιωμένα, αλλά και στελέχη νέα με ιδέες και «φρεσκάδα» και μοναδικό στόχο την ευρύτερη αποδοχή της κοινωνίας στα ψηφοδέλτια που θα παρουσιάσουμε» ήταν η προτροπή της Φώφης Γεννηματά.
Το στοίχημα των ψηφοδελτίων είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα. «Αν θέλουμε να γίνουμε δηλαδή πρωταγωνιστές των εξελίξεων, πρέπει να έχουμε μαζί μας τα δυναμικά κοινά. Επαφή με τους πολίτες που είναι σήμερα από 20 έως 40 ετών και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτήσουμε σε όλη τη χώρα» ήταν η επισήμανση του Σταύρου Θεοδωράκη. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από την περιφέρεια δεν είναι όλα αισιόδοξα. Συναντάς πολλούς παλιούς γνωστούς, αλλά δεν συναντάς πάντα και σε όλες τις περιοχές όλους αυτούς για τους οποίους έγινε το Κίνημα Αλλαγής. Ακούω συχνά και τον Γραμματέα, το νεότερο στέλεχος που έχουμε αναδείξει, να επαναλαμβάνει: δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε Ποτάμι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ, δεν είμαστε ΚΙΔΗΣΟ, είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημα όλων» είπε.