Ελεύθεροι αφέθηκαν – υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – και οι τέσσερις εναπομείναντες – ως κρατούμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό – Τούρκοι αξιωματικοί, εκ των οκτώ, που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς εξέπνευσε και γι αυτούς το ανώτατο όριο της διοικητικής τους κράτησης, αυτό του 18μηνου.

Μέχρι στιγμής, οι άλλοι τέσσερις που είναι ήδη «ελεύθεροι», βρίσκονται όλοι μαζί, φρουρούμενοι επί 24ώρου βάσεως.

Τα αιτήματα παροχής ασύλου

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης που αφορά τον δεύτερο τούρκο αξιωματικό στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή, αποφασίζοντας να μην αναστείλει την παροχή ασύλου, όπως ζητούσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο και προσέφυγε κατά της σχετικής απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου), ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών για τους υπόλοιπους έξι.

Η παροχή ασύλου εξασφαλίζει καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα και άδεια διαμονής, κλειδί όμως για να μπορέσουν να διασκορπιστούν σε χώρες της Ευρώπης παραμένει η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων από την Αστυνομία.