Aπό τρεις μήνες έως και δύο χρόνια, ανάλογα με το περιστατικό, περιμένουν οι ασθενείς για να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι τεράστιες αναμονές αφορούν τα μη επείγοντα, δηλαδή τα προγραμματισμένα περιστατικά, πολλά εκ των οποίων όμως μπορεί να εξελιχθούν σε επείγοντα αν δεν αντιμετωπιστούν μέσα σε έναν λογικό χρόνο. Οι γιατροί παρομοιάζουν αυτή την κατάσταση που επικρατεί στα χρόνια της κρίσης με το γνωστό bottleneck και διαπιστώνουν ότι το σύστημα που εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό με τις λίστες χειρουργείων δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Οσο η λιτότητα γίνεται εντονότερη, η συνεπακόλουθη ζήτηση δημοσίων υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες που άλλοτε κατέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται και το προσωπικό μειώνεται, τόσο η κατάσταση του ΕΣΥ επιδεινώνεται. Ειδικά τους θερινούς μήνες οι συνθήκες αναμένονται δυσκολότερες, αφού σε πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν χειρουργικές αίθουσες ελλείψει προσωπικού.
Πάρε… ένα αντιφλεγμονώδες
Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα ήλθε την περασμένη εβδομάδα μια 65χρονη γυναίκα που επισκέφθηκε το ΚΑΤ με έντονους πόνους και στα δύο γόνατα. «Εχω χρόνια αρθρίτιδα. Από το Πάσχα και μετά έχω έντονους πόνους και δεν μπορώ να περπατήσω. Πονάω συνεχώς. Πήγα στο ΚΑΤ, ο γιατρός είδε τις ακτινογραφίες και μου είπε ότι έχει λίστα αναμονής δύο ετών. Για να μην υποφέρω μου έγραψε ένα αντιφλεγμονώδες. Στενοχωρήθηκα. Πάγωσα. Μου κάνει εντύπωση διότι πριν από τρία χρόνια έκανα αρθροσκόπηση στο ίδιο νοσοκομείο η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε έναν μήνα…» αναφέρει η κυρία Αγγελική Παναγιωτοπούλου.
Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Οι λίστες αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία ξεκινούν από τρεις και έξι μήνες και μπορεί να φθάσουν το ένα ή και τα δύο χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Μάλιστα, για τα περισσότερα περιστατικά που εξετάστηκαν το τελευταίο δίμηνο, σε πολλά νοσοκομεία δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής χειρουργικής επέμβασης.
Η πολύμηνη αναμονή χειρουργικής αντιμετώπισης ενός περιστατικού έχει κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιηθεί, αφού δικαιολογείται και στις επίσημες ιστοσελίδες των νοσοκομείων. Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων παραδέχονται έμμεσα ότι το σύστημα έχει φρακάρει, αφού δέχονται την αναμονή άνω του εξαμήνου για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι κατηγορίες των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής είναι:
•Εως δύο εβδομάδες για τα περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα.
•Εως 3-4 εβδομάδες για τα περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
•Εως 8-12 εβδομάδες για τα περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
•Εως 24 εβδομάδες, δηλαδή έξι μήνες, για τα περιστατικά με ήπια ή μέτρια συμπτώματαή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
•Διάστημα μεγαλύτερο των 24 εβδομάδων (έξι μηνών) για τα περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία και χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
Οι μεγαλύτερες αναμονές παρατηρούνται στα ορθοπαιδικά περιστατικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στη λίστα της Ορθοπεδικής Κλινικής, η αναμονή για ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι επτάμισι μήνες (10.10.2017 ημερομηνία εξέτασης και 29.5.18 ημερομηνία επέμβασης), άλλο τόσο για ολική αρθροπλαστική γόνατος (17.10.2017 ημερομηνία εξέτασης και 29.5.2018 ημερομηνία επέμβασης), καθώς και για οστεοτομία, πλήρη εκτομή, κεφαλή πέμπτου μεταταρσίου (18.10.2017 εξέταση και 29.5.2018 επέμβαση).
Δεν ορίζονται ημερομηνίες επέμβασης
Να σημειωθεί ότι για περισσότερα από 100 περιστατικά, πολλά εκ των οποίων είχαν εξεταστεί από γιατρό της Κλινικής στα μέσα του περασμένου έτους, δεν έχει αναγραφεί ημερομηνία χειρουργικής επέμβασης.
Στη Γυναικολογική Κλινική η αναμονή για κοιλιακή ολική υστερεκτομή είναι από δυόμισι μήνες, για κολπική υστερεκτομή έως εξίμισι μήνες, για την εκτομή βλαβών ωοθηκών έως επτά μήνες, ενώ για την ινωμυωματεκτομή από τεσσεράμισι έως εξίμισι μήνες.
Στη Χειρουργική Κλινική, για γαστρική περιοριστική επέμβαση (νοσογόνος παχυσαρκία) η αναμονή για χειρουργείο είναι περίπου οκτώ μήνες και για αποκατάσταση βουβωνοκήλης έξι μήνες.
Στο Νοσοκομείο Θριάσιο η αναμονή για ολική θυρεοειδεκτομή είναι επτά μήνες, έξι μήνες για χολοκυστεκτομή και από 14 μήνες έως ενάμιση χρόνο για ολική αποκατάσταση γόνατος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΚΑΤ κ. Θανάση Αντωνόπουλο, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση των τακτικών περιστατικών στα νοσοκομεία κατά 30% – 40%. «Εξαιτίας της κρίσης, το 70% των πολιτών απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, υπάρχει σώρευση των ατόμων που είναι σε αναμονή».
«Οποιος μπαίνει σήμερα στη λίστα θα χειρουργηθεί τον Οκτώβριο…»
Επιδείνωση του προβλήματος κατά τους θερινούς μήνες «βλέπει» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου. Οπως λέει, το «θερινό πρόγραμμα» των χειρουργείων ξεκινά στις 18 Ιουνίου και διαρκεί τουλάχιστον έως τις 20 Σεπτεμβρίου. «Αυτό σημαίνει», εξηγεί, «ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού μειώνονται κατά το ήμισυ οι χειρουργικές αίθουσες. Για παράδειγμα, στη Νευροχειρουργική θα έχουμε τρεις αντί για έξι χειρουργικές αίθουσες το 15ήμερο. Ειδικά τον Αύγουστο δεν θα έχουμε καμία χειρουργική αίθουσα για προγραμματισμένα περιστατικά, παρά μόνο για επείγοντα. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και οφείλεται στην έλλειψη νοσηλευτών χειρουργείων και ιατρικού προσωπικού στο Αναισθησιολογικό Τμήμα».
Αναφορικά με τις αναμονές για τη διεξαγωγή προγραμματισμένου χειρουργείου, λέει: «Οποιος μπαίνει σήμερα στη λίστα θα χειρουργηθεί τον Οκτώβριο…».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ