ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Οι περιπέτειες της Aegean Marine

Οι περιπέτειες της Aegean Marine

Σε μεγάλες φουρτούνες έχει μπει η Aegean Marine Petroleum. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, σήμερα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, αφού δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τον ετήσιο ισολογισμό της, με αποτέλεσμα μέτοχοι και τράπεζες να προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι απαιτήσεις των 638 εκατ. δολ. και τα αποθεματικά των 238 εκατ., καθώς και η πραγματική αποτίμηση των πλοίων της που πιθανότατα δεν καλύπτουν τον δανεισμό της, ενώ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ως τον Νοέμβριο και ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. σε μια δύσκολη συγκυρία για την εταιρεία.Ü Ολα ξεκίνησαν όταν η Aegean ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την HEC, συμφερόντων (και πάλι) Μελισσανίδη. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως η μοιραία κίνηση. Η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 38%, ενώ αναλυτής της Stifel έγραψε: «Είναι δύσκολο ακόμα και να καταλάβουμε πώς οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χειρότερη». Μετά την οξεία κριτική που ασκήθηκε, η Aegean αναγκάστηκε ουσιαστικά να ακυρώσει την εξαγορά της HEC και να αλλάξει το ΔΣ της, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται καθώς τα ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά…

Πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες

To πρόβλημα εσόδων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες φάνηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, στις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες έχουν αυξηθεί λόγω της χρήσης πλαστικού χρήματος. Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι εμφάνισαν μονοψήφια ποσοστιαίαμείωση στα οργανικά τους έσοδα σε ετήσια βάση, για τρεις λόγους: πρώτον, λόγω της πτώσης των επιτοκίων euribor που επηρέασαν τις εισπράξεις από τα παλαιά δάνεια, δεύτερον, λόγω των χαμηλών νέων εργασιών, και τρίτον, λόγω των πολύ γενναίων ρυθμίσεων που εφαρμόζουν στις προβληματικές χορηγήσεις. Μόνο τυχαία δεν ήταν η προτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην τελευταία του έκθεση: Δημιουργήστε νέα παραγωγή και κόψτε κόστη!

Συμβολισμοί…

Παλιό αλλά καλό. Η Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Τότε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου (σκίτσο) με φόντο το ακριτικό Καστελλόριζο ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης και στις δαγκάνες του ΔΝΤ, βάζοντας ουσιαστικά τους Ελληνες σε μια περίοδο μακράς λιτότητας. Είναι το περίφημο διάγγελμα Παπανδρέου. Τι έκανε όμως ο Πρωθυπουργός μετά το διάγγελμα; Προτού αναχωρήσει για την Αθήνα βούτηξε για ένα μπανάκι στην καταγάλανη και σχετικά ζεστή για την εποχή θάλασσα του νησιού!

Μια Ιταλίδα στον Ευκλείδη

Τα μέτρα του παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια περίοδο που λαμβάνει διαστάσεις η πολιτική κρίση στην Ιταλία:Ü Ενισχύει το πολιτικό του γραφείο με ένα στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την ιταλική πραγματικότητα. Ο λόγος για την κυρία Αντωνία (Τόνια) Τσίτσοβιτς η οποία από το 1981 μέχρι το 2000 έζησε στην Ιταλία. Πολιτική επιστήμονας, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων, ήταν μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της ομάδας αριστερών Ιταλών στην Ελλάδα «Bellaciao». Λέτε τώρα που τελειώνει το Μνημόνιο να κάνει ο Τσακαλώτος στροφή προς τα… αριστερά;

Η γραμμή του Γκίκα

Θωρακισμένη θα είναι την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία και θα αποφύγει τον αρνητικό αντίκτυπο από την Ιταλία μόνο αν η κυβέρνηση επιλέξει την προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτή είναι η άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Οπως διευκρινίζει, το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό αλλά «ατυχώς και λανθασμένα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η προληπτική γραμμή χαλάει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, που μόνο η ίδια προσποιείται να το πιστεύει». Και αντ’ αυτού φτιάχνει, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, μια δική της γραμμή στήριξης μέσω repos, στερώντας ρευστότητα από τον ιδιωτικό τομέα. Αδικο έχει;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.