Ποιον θέλει… απέναντι ο Τσίπρας

Το γεγονός που θα σας περιγράψω είναι πραγματικό και συνέβη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτό που συζητήθηκε το περιβόητο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης»...

Το γεγονός που θα σας περιγράψω είναι πραγματικό και συνέβη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτό που συζητήθηκε το περιβόητο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης»
nnn
Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γύρισε το κεφάλι του γύρω-γύρω και έψαχνε να βρει έναν υπουργό: τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
nnn
Βλέποντας την απορία των υπόλοιπων υπουργών και αντιλαμβανόμενος την αμηχανία τους, τους περιέγραψε την πρώτη επίσκεψή του στην Καγκελαρία και τη συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ.
nnn
Αφού ειπώθηκαν τα καλωσορίσματα και διάφορα άλλα που λέγονται στις πρώτες συναντήσεις με ηγέτες, η κυρία Μέρκελ οδήγησε τον έλληνα Πρωθυπουργό στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου: «Ηταν ένα δωμάτιο με ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι, όπου στην κορυφή είχε την καρέκλα της καγκελαρίου Μέρκελ και γύρω καρέκλες που κάθονταν οι υπουργοί» είπε ο κ. Τσίπρας.
nnn

«Ακριβώς απέναντι», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «παρατήρησα μία θέση κενή. Τη ρώτησα «εκεί γιατί δεν υπάρχει καρέκλα, γιατί η θέση είναι κενή;» και μου απάντησε ότι εκεί κάθεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι τον έχει βάλει απέναντιί της για να τον βλέπει μην πει κάτι που δεν ταιριάζει με τους αριθμούς ή τα στοιχεία». Και ο Πρωθυπουργός συνέχισε…
nnn

«Και εγώ ψάχνω τώρα να βρω τον Γιώργο Χουλιαράκη. Εχω στραβολαιμιάσει ψάχνοντάς τον, τον θέλω απέναντί μου μην πω κάτι που δεν στέκει». Να, λοιπόν, ποιον θέλει να έχει απέναντι ο κ. Τσίπρας.

Θεσσαλονίκη Νο 2
Σε μια ταραγμένη περίοδο, με τον ευρωπαϊκό Νότο να μπαίνει σε περιπέτειες και τις αγορές να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα προς την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να αλλάζει συνήθειες.
nnn
Μένει πιστός στο δόγμα της παροχολογίας το οποίο υιοθέτησε το φθινόπωρο του 2014. Και αν από το βήμα της 79ης ΔΕΘ το 2014 παρουσίασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εφέτος θέλει από το ίδιο βήμα να εξαγγείλει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Νο 2.
nnn
Ετσι ο κ. Τσίπρας ζήτησε σε αυτό το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε για το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» από όλους του υπουργούς του να του ετοιμάσουν, μέχρι τις 15 Ιουνίου που ξεκινούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, αναλυτικά σημειώματα με μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων αλλά και των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν κατά την οκταετία των μνημονίων.
nnn
Ποντάροντας, δηλαδή στην «καθαρή έξοδο» και παραβλέποντας την απαίτηση του Βερολίνου για αυστηρή εποπτεία μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, ο Πρωθυπουργός θέλει η ομιλία του στη ΔΕΘ να περιέχει συγκεκριμένες εξαγγελίες, πέραν του γεγονότος ότι θα δώσει ένα οριστικό τέλος (όπως λέει) στη… λιτότητα.
nnn
Ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και να προσδιορίσουν τομείς και προγράμματα όπου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης ο κ. Τσίπρας θέλει να προλάβει τη ΝΔ όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και να δώσει, εάν τελικά το καταφέρει, και 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους,ή 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Επί της ουσίας θα έχουμε έναν νέο γύρο προεκλογικών υποσχέσεων που το πιθανότερο είναι να μην τηρηθούν. Αλλωστε κανείς δεν έπαθε τίποτα από το τάξιμο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες
Μαθαίνω και με ακρίβεια σας το μεταφέρω ότι στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ, όπου παραδοσιακά παρίσταται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βιομήχανοι ρώτησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα κάνει με το Μακεδονικό εάν και όποτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρει μια συμφωνία.
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: «Γνωρίζετε την προσωπική μου άποψη επί του θέματος. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι είναι ένα χρονίζον πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να λυθεί. Ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω τις αντιδράσεις των Ελλήνων και το κόστος που προκαλούν στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Οταν έρθει η συμφωνία, εάν έρθει, θα αξιολογήσουμε τις προβλέψεις της και θα αποφασίσουμε. Στον βαθμό που τηρούνται αυτά που έχουμε πει». Αυτά είπε ο κ. Μητσοτάκης και σας τα μετέφερα ώστε να γνωρίζετε τι λέγονται και πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Αναθεώρηση και εκλογές
Η τέταρτη και τελευταία σύνοδος της παρούσας Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι «με ύλη που αποκλείει τις εκλογές εντός του 2018» έλεγε προ ημερών ο Ν. Βούτσης, δίνοντας έτσι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για εκλογές το 2019. Γιατί όμως τέτοια βεβαιότητα εκ μέρους του Πρόεδρου της Βουλής –ο οποίος, για να είμαι ειλικρινής, έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι εκλογές εντός του 2018 δεν προβλέπονται;
nnn
Διότι αναμένεται να ξεκινήσουν με τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο και οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτή είναι η «ύλη» που επικαλείται ο κ. Βούτσης, ο οποίος προφανώς έχει κάνει και τις σχετικές συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο διαβεβαιώνει, όπως πληροφορούμαι, ότι «δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτή τη σημαντική πολιτική και θεσμική πρωτοβουλία που άλλωστε ο ίδιος εξήγγειλε».
nnn
Και αυτό καθώς, αν δεν εκκινήσουν από την παρούσα Βουλή οι προβλεπόμενες διαδικασίες (με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης και τη συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια των προτεινόμενων προς αναθεώρηση διατάξεων από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή), τότε το θέμα πάει για το 2023 και βάλε. «Θα λένε, και με το δίκιο τους, ότι για πρώτη φορά βρέθηκε στην εξουσία η Αριστερά και όμως έχασε την ευκαιρία να αλλάξει προς το προοδευτικότερο το Σύνταγμα της χώρας» αναφέρουν οι παροικούντες το Κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντας ότι εντός του 2018 θα μπει μπροστά η όλη διαδικασία, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει ένα τρίμηνο. Οπότε θα έχει κλείσει ένα μεγάλο ζήτημα από την ατζέντα των θεσμικών – πολιτικών παρεμβάσεων που θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
nnn
Επιμένει, πληροφορούμαι, στην ολοκλήρωση της ειδικής εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων το οικονομικό επιτελείο, παρότι έχει δεχθεί οξεία κριτική εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε την απόφαση για την ετήσια επιχορήγηση της εταιρείας η οποία θα διαμορφωθεί για το 2018 στα 4,27 εκατ. ευρώ. Στην απόφαση όμως σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως το ποσό αυτό χορηγείται για τη συνέχιση της αμιγούς στρατιωτικής δραστηριότητας της ΕΛΒΟ που αφορά την εκτέλεση υφιστάμενων συμβάσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και «την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης». Η οποία δρομολογήθηκε κατ’ απαίτηση των θεσμών.
Πυροσβέστες…
Εκπληκτοι έμειναν στο Στρασβούργο, μου λένε οι πηγές μου, από τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
nnn
Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια ψήφισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα παρέχει βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες καταστροφές. Αν π.χ. η Ελλάδα το καλοκαίρι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, θα ενισχύεται με πυροσβεστικά καναντέρ και άλλα μέσα από την Ευρώπη.
nnn
Και όμως, αυτό το τόσο θετικό μέτρο το ψήφισαν όλοι πλην των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ξέρετε εσείς ποιοι είναι), οι οποίοι προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία ακολουθώντας τη γραμμή του GUE, της ευρωομάδας στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι απ’ ό,τι μου λένε, όλοι αναρωτήθηκαν: «Αν καίγεται η Ελλάδα, θα κάνουν τους… πυροσβέστες;».

***

Συνάντηση αναμένεται να έχουν τη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση γίνεται λίγα 24ωρα μετά το αίτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων να υπαχθεί διοικητικά και θρησκευτικά ως Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχριδών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί επίσης τη Δευτέρα και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνάντηση μεταξύ των δύο είναι η πρώτη που γίνεται μετά τη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά.

***

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ενημερώνει την αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση του Σκοπιανού προβληματίζει έντονα την Ντόρα Μπακογιάννη. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση, εάν είχε ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία, θα ενημέρωνε την αντιπολίτευση πριν από την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συμφωνίας και όχι μετά, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.