Ενώ στις 14 Ιουνίου στο στάδιο «Λουζνικί» της Μόσχας θα έχουμε την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, το ερώτημα όλων αφορά, ωστόσο, το ποιος τελικά θα είναι ο νικητής στο ίδιο στάδιο στον τελικό της 15ης Ιουλίου. Τα στοιχήματα των bookmakers φέρεται να δείχνουν φαβορί τη Βραζιλία και τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, το Βέλγιο και η Αγγλία.
Ωστόσο, για όσους αναζητούν προβλέψεις με μεγαλύτερο «ειδικό βάρος», το τμήμα διαχείρισης παγκόσμιου πλούτου του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού της UBS Global Wealth Management «έτρεξε» ένα μοντέλο προβλέψεων μέσω 10.000 προσομοιώσεων των αγώνων αναζητώντας τον πιθανό νικητή, καθώς για τους αναλυτές της υπάρχουν κοινές μέθοδοι, είτε αναλύονται παγκόσμιες αγορές είτε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.
Βάσει των προσομοιώσεων της UBS, λοιπόν, παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ θα στεφθεί η Γερμανία, η οποία κατά το μοντέλο της τράπεζας συγκεντρώνει 24% πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο. Ακολουθεί με πιθανότητες 19,8% η Βραζιλία, αν και οι Καριόκας με πέντε κατακτήσεις Μουντιάλ θα πρέπει πρώτα να βγάλουν από το μυαλό τους τον εφιαλτικό ημιτελικό του 2014 στο «Μπέλο Οριζόντε» και την ήττα με 7-1 από τη Γερμανία. Στην 3η θέση με πιθανότητες 16,1% βρίσκεται η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 Ισπανία.
Οι εκπλήξεις
Η Γερμανία και η Βραζιλία θα έχουν ένα εύκολο ξεκίνημα, ενώ η Ισπανία θα πρέπει να ιδρώσει για να κερδίσει την Πορτογαλία, την πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο εναρκτήριο παιχνίδι, σημείωναν οι αναλυτές της τράπεζας, εκτιμώντας πως η συνέχεια θα είναι πιο δύσκολη για την Ισπανία και τη Βραζιλία, που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την Αργεντινή και την Αγγλία αντίστοιχα στα προημιτελικά. Εν τω μεταξύ, η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Ρωσία ίσως καταφέρει να περάσει στις «16», προτού χάσει είτε από την Ισπανία είτε από την Πορτογαλία.
Μία από τις εκπλήξεις φέρεται να είναι η Αγγλία, η οποία δεν έχει ιστορικά καλές επιδόσεις, αλλά το μοντέλο της UBS την τοποθετεί στην 4η θέση των πιθανών νικητών με πιθανότητες 8,5% να κερδίσει το Κύπελλο και 66,2% να φτάσει μάλιστα ως τον προημιτελικό. Ακολουθούν η Γαλλία με πιθανότητες 7,3%, το Βέλγιο με 5,3%, η Αργεντινή με 4,9% και η Πορτογαλία με 3,1%.
Εν τω μεταξύ, αν και η Ρωσία, όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, μπορεί να αντέξει το κόστος του Μουντιάλ που υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια, εν τούτοις δεν αναμένει ότι η διοργάνωση θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας.
Το «brand» της χώρας
Οι διοργανωτές, ωστόσο, υπολόγισαν πως το όφελος για την οικονομία της χώρας θα κυμανθεί από τα 26 δισ. δολάρια ως τα 30,8 δισ. δολάρια για την 10ετία 2013-2023 ως απόρροια, μεταξύ άλλων, των κατασκευαστικών δαπανών, των 220.000 θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, των επιπτώσεων στον τουρισμό, αλλά και ακόμη των επιπτώσεων στην υγεία των Ρώσων, αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να τους ενθαρρύνει να ασκηθούν περισσότερο, αν και κάτι τέτοιο αμφισβητείται ευρέως.
Από την άλλη πλευρά, οι αγώνες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το «brand» της χώρας, κάτι που επιχειρήθηκε εξάλλου και με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που θεωρήθηκαν και οι πιο δαπανηρού στην Ιστορία, αφού κόστισαν περί τα 50 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μια βελτίωση της «αυτοπεποίθησης» των χωρών που διοργανώνουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα βοηθάει βραχυπρόθεσμα την οικονομία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό μακροπρόθεσμα.
Οι Αζτέκοι
Ενα καλό παράδειγμα είναι το Μεξικό στη δεκαετία του 1970 και στη δεκαετία του 1980. Μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Μεξικό εμφανίστηκε σαν δεύτερη Σαουδική Αραβία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε γρήγορα, η χώρα αναζήτησε τις ρίζες της στους… θεούς των Αζτέκων, αμφισβητώντας και την κυριαρχία των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική και στις χώρες της Καραϊβικής.
Οταν δε ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, το Μεξικό, όπως αναφέρεται, πλησίασε το… φεγγάρι. Ωστόσο ο δανεισμός της χώρας έναντι νέων αποθεμάτων πετρελαίου την οδήγησε σε δύσκολη θέση όταν οι τιμές άρχισαν να μειώνονται.
Η κρίση που ακολούθησε εκτόξευσε τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη διαφθορά. Από την άλλη πλευρά, πάντως, το παράδειγμα του Μεξικού δείχνει πως η κοινωνία «διψά» για όμορφες ιστορίες και πως μια προσωρινή αύξηση της «αυτοπεποίθησης» προωθεί την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
Το ποδόσφαιρο πηγαίνει χέρι-χέρι με το χρήμα
Καθώς το ποδόσφαιρο ενίοτε πηγαίνει χέρι-χέρι με το χρήμα, το ΑΕΠ των χωρών έχει τη δική του σημασία στην ανάδειξη του κινητή. Το μικρότερο ΑΕΠ με 16 δισ. δολ. της Σενεγάλης αποτελεί μόλις το 0,33% αυτού της Ιαπωνίας που με 4,8 τρισ. δολ. κατέχει το υψηλότερο ΑΕΠ των 32 χωρών που πάνε Μουντιάλ.
Στην 31η θέση με 23 δισ. δολ. βρίσκεται η Ισλανδία, στην 30ή η Τυνησία με 40 δισ. δολ., στην 29η η Σερβία με 41 δισ. δολ., στην 28η με 54 δισ. δολ. η Κροατία, στην 27η με 58 δισ. δολ. η Κόστα Ρίκα, στην 26η με 58,5 δισ. δολ. η Ουρουγουάη και στην 25η θέση με 61 δισ. δολ. ο Παναμάς.
Το Μαρόκο με 109 δισ. δολ. και το Περού με 215 δισ. δολ. καταλαμβάνουν την 24η και την 23η θέση, ενώ η Πορτογαλία με 218 δισ. δολ. την 22η, η Αίγυπτος με 237 δισ. δολ. την 21η, η Κολομβία με 309 δισ. δολ. την 20ή, η Δανία με 376 δισ. δολ. τη 19η, η Νιγηρία με 494 δισ. δολ. τη 18η και το Βέλγιο με 494 δισ. δολ. τη 17η.
Στη 16η θέση βρίσκεται η Πολωνία με 526 δισ. δολ., στη 15η η Σουηδία με 538 δισ. δολ., στη 14η η Αργεντινή με 637 δισ., στη 13η η Ελβετία με 678 δισ., στη 12η η Σαουδική Αραβία με 683 δισ., στην 11η το Μεξικό με 1,1 τρισ. δολ., στη 10η η Ισπανία με 1,3 τρισ. δολ., στην 9η η Αυστραλία με 1,37 τρισ. δολ., στην 8η η Ρωσία με 1,5 τρισ. δολ., στην 7η το Ιράν με 1,6 τρισ., στην 6η η Αγγλία με 2,02 τρισ., στην 5η η Νότια Κορέα με 2,03 τρισ., στην 4η η Βραζιλία με 2,05 τρισ., στην 3η η Γαλλία με 2,5 τρισ. και στη 2η η πιθανή νικήτρια Γερμανία με 3,6 τρισ. δολ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ