Κούρσα για δύο η πώληση των ΕΛΠΕ

Πέντε ήταν τελικά τα υποψήφια σχήματα που εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων (μαζί με το μάνατζμεντ). Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, η κούρσα της διεκδίκησης θα παιχθεί ανάμεσα σε δύο.

Πέντε ήταν τελικά τα υποψήφια σχήματα που εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων (μαζί με το μάνατζμεντ). Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, η κούρσα της διεκδίκησης θα παιχθεί ανάμεσα σε δύο.
Πρόκειται για τις Glencore και Vitol, δύο traders με διεθνές… εκτόπισμα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, «αυτοί οι δύο κολοσσοί μπορούν να δώσουν συνέχεια στο «success story» του ΔΕΣΦΑ, με τα ΕΛΠΕ να περνούν σε ισχυρά χέρια, ικανά να μετατρέψουν τη μεγάλη ελληνική εταιρεία διύλισης από έναν σημαντικό περιφερειακό παίκτη σε διεθνή».
Το άνοιγμα των φακέλων ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Πέμπτη. Αμεσα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, ώστε εντός του Ιουνίου να κριθεί ποια σχήματα πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Αυτή προσδιορίζεται για τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ώστε τον Σεπτέμβριο να υπάρχει προτιμητέος επενδυτής. Ακολουθεί το πέρασμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αν όλα πάνε καλά, έως το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί η σύμβαση, θα έχει εισπραχθεί το τίμημα και θα μεταβιβαστούν οι μετοχές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις που έχει χειριστεί το ΤΑΙΠΕΔ και οι προσδοκίες για το τίμημα είναι πολύ υψηλές –περί το 1,2 δισ. ευρώ αποτιμάται το 50,1% των ΕΛΠΕ –τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να ξεχειλώσουν.
Αλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ (λιγνίτες) ανέφερε ότι και στις δύο περιπτώσεις το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό, ωστόσο επεσήμανε ότι «επειδή είναι πολύ περίπλοκες διαδικασίες, θα κρατήσουν έναν χρόνο κατά μέσο όρο».
Οσον αφορά το προφίλ των δύο κορυφαίων traders, είναι εντυπωσιακό. Η Glencore, με έδρα την Ελβετία, ιδρύθηκε το 1974 και ασχολείται διεθνώς με την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία προϊόντων. Μάλιστα εκ των βασικών μετόχων της είναι και ο ελληνικής καταγωγής Τέλης Μυστακίδης. Η εταιρεία εμπορεύεται ημερησίως έξι εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων. Διαθέτει υποδομές παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Ισημερινή Γουινέα, το 49% της εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου και logistics «HG Storage» και το 10% σε διυλιστήριο της Σιγκαπούρης.
Η Vitol (ιδρύθηκε το 1966) είναι εταιρεία ενέργειας αλλά και εμπορίας με βάση της το Ρότερνταμ και έχει 40 γραφεία ανά τον κόσμο (Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο, Σιγκαπούρη κ.ά.). Στους πελάτες της περιλαμβάνονται εταιρείες πετρελαίου, πολυεθνικές, κορυφαίες βιομηχανίες, ακόμη και αεροπορικές. Το 2017 εμφάνισε έσοδα 181 δισ. δολαρίων και διακίνησε 349 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων.
Οι υπόλοιποι τρεις παίκτες είναι η Carbon Asset Management DWC – LLC, η Gupta Family Group Alliance και Alshaheen Group S.Α. (σε κοινοπραξία) και η Alrai Group Holdings Limited.

Οι λιγνίτες

Την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύθηκε, όπως αναμενόταν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των δύο αποεπενδυόμενων επιχειρήσεων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου. Αφού προχωρήσουν οι διαδικασίες και επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής, θα πρέπει να υπογράψει με τη ΔΕΗ τη σύμβαση μεταβίβασης έως τις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή εντός έξι μηνών μετά την έγκριση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς από την Κομισιόν. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.