Με τις νέες αυξημένες, στις περισσότερες περιπτώσεις, τιμές ζώνης θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ 2018. Και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν πιθανότατα τον Αύγουστο ώστε ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται τελευταίο διάστημα κάνοντας ασκήσεις προσομοίωσης βάσει των νέων προτεινόμενων τιμών ζώνης που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές για 10.600 ζώνες σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που πρέπει να εισπράξει το 2018 το Δημόσιο (2,65 δισ. ευρώ). Με τις προσομοιώσεις αυτές θα προκύψουν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Εως 20 Ιουνίου
Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.
Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ζωνών που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές και για αυτές τις περιοχές.
οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις στις τιμές σε περίπου 50% των ζωνών και ειδικά σε αστικές ζώνες με μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών εκφράζεται η πρόβλεψη ότι τελικά, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 300 ή 400 εκατ. ευρώ
Εφόσον προκύπτει σημαντική αύξηση του βεβαιούμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτεται οι προτεινόμενες αυξήσεις τιμών ζώνης να «σπάσουν» σε δόσεις, είτε δύο ή είτε τρεις.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλαν τις προτάσεις τους αναφορικά με την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης προκειμένου αυτές, όπως ορίζει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση, να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές.
Βασικά χαρακτηριστικά
Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης που προτάθηκαν από τους εκτιμητές έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:– Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.– Αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
– Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.
– Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί αρχικά ήταν ειδικά για εφέτος να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες και όχι με τις νέες αντικειμενικές ή να βγουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι δανειστές έβαλαν βέτο. Το τελεσίγραφο των δανειστών κάνει λόγο για ολοκλήρωση των πινάκων με τις νέες αξίες στα μέσα Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.