Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΔΗΣΥ και ΝΔ για παρεμβάσεις και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με τον Στ. Κοντονή να τους αντιτείνει ότι δεν συνιστά παρέμβαση η κριτική των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, αντιθέτως ενισχύσει το κύρος της, αν και διατύπωσε μια αιχμή με αποδέκτες (και) στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος: «Η κριτική πρέπει να γίνεται πάντα με τρόπο ψύχραιμο και ευθύ, χαρακτηρισμοί και υπερβολές δεν χρειάζονται», είπε.
Κατά την συζήτηση της επερώτησης της ΔΗΣΥ ασκήθηκε σφοδρή κριτική για «συστηματική προσπάθεια» υπουργών και κυβερνητικών στελεχών από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, αμφισβήτησης και υπονόμευσης της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Στόχος, όπως είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. «Στην ουσία η κυβέρνηση, με πράξεις και παραλείψεις, δεν αρκέστηκε απλά στη νόθευση της συνταγματικά προβλεπόμενης «διάκρισης των εξουσιών», αλλά επιχείρησε συνειδητά την υπονόμευσή της, η οποία έφτασε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην ανοιχτή και μεθοδευμένη σύγκρουση και σε πιο χυδαίες εκδοχές στο διασυρμό και την εξύβριση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, κάνοντας λόγο για «ουσιαστική υποχώρηση του κράτους δικαίου» και για «καθεστωτικό αυταρχισμό».
Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος θύμισε την φράση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου 2015 που έλεγε «με συγκίνηση που προέκυπτε από μια έξαρση αυτοεκτίμησης, ότι “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”». «Από την κάθε λέξη του Συντάγματος ο πρωθυπουργός έφτασε στο να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δη των ανώτατων δικαστηρίων «θεσμικά εμπόδια»», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. «Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι με τις λοιδορίες, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τους εκβιασμούς επιδιώκετε να χειραγωγήσετε την Τρίτη Εξουσία του πολιτεύματος που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους κανόνες του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να σας ελέγχει», πρόσθεσε για να διαπιστώσει ότι «το μόνο παρήγορο στοιχείο αλλά και σημαντικό συγχρόνως είναι ότι αυτή η θλιβερή για να μην πω αποκρουστική κυβερνητική συμπεριφορά έχει αποτύχει».
Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε την ΔΗΣΥ ότι «σύρεται πίσω από τη ΝΔ ακόμα και στην φρασεολογία», όσον αφορά τις αιτιάσεις για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι στο κενό. Αφού, όπως είπε, παρέμβαση θα συνιστούσε η προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοδοτικής κρίσης των δικαστών όταν συνεδριάζουν και πρέπει να εκδώσουν απόφαση, ή αν η κυβέρνηση επενέβαινε στο έργο της όταν έχει επιληφθεί στο στάδιο της άσκησης ποινικής δίωξης, ή στο στάδιο εκκρεμούς δίκης. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τόνισε ο κ. Κοντονής, ενώ όσον αφορά το αν συνιστά παρέμβαση η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, έσπευσε να δηλώσει ότι η κριτική αυτή όχι μόνον δεν συνιστά παρέμβαση, αλλά αντιθέτως «ενισχύει το κύρος της Δικαιοσύνης», καθώς «η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη την κριτική και όχι την αφωνία». «Εις τους αιώνας των αιώνων οι δικαστικές αποφάσεις εκρίνοντο και στο πεδίο των πολιτών και στο πεδίο της επιστημονικής κοινότητας», ανέφερε.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος (επί ΝΔ και ΠαΣοΚ), οι οποίες, όπως είπε, συνιστούσαν ευθεία παρέμβαση. Μάλιστα με αφορμή αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, σχολίασε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης ήρθε και διάβασε την «μαύρη βίβλο» που είχε συντάξει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Μπορεί η Ζωή να έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφυγε από την Ζωή, τουλάχιστον πνευματικά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
Πάντως, ο κ. Κοντονής δεν δίστασε να σχολιάσει τις επικριτικές ανακοινώσεις δικαστικών θεσμικών ενώσεων. «Οι υπερβολές σε μια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η Ελλάδα προσομοιάζει όσον αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης σε καθεστώς Τουρκίας και Πολωνίας, εξέθεσαν αυτούς την εξέδωσαν. Η υπερβολή και η άκρατος πολιτικός αντιπολιτευτικός λόγος εκθέτει αυτούς που τα λένε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, όσον αφορά την παραίτηση Σακελλαρίου από το ΣτΕ είπε ότι στις δηλώσεις που έγιναν «δεν υπάρχει καμία αιχμή για την κυβέρνηση, αντίθετα μετά από δυο ημέρες εκδόθηκε ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ στην οποία κατηγορείται ο κ. Σακελλαρίου ότι προσπάθησε να τους επηρεάσει». Επέμεινε δε ότι «η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις ούτε αδυνατίζει την Δικαιοσύνη ούτε αποθαρρύνει τους Έλληνες δικαστές να επιτελέσουν το έργο τους». «Οι αποφάσεις είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος, γίνονται απολύτως σεβαστές και εφαρμόζονται από το α ως το ω. Όλα τα άλλα είναι φθηνά επιχειρήματα», σημείωσε.
Αναφερθείς εξάλλου στην υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων με το πλοίο στα Χανιά, είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σύνθετη υπόθεση που δόθηκε εκ νέου σε εισαγγελέα διότι προκύπτουν νέα στοιχεία», ενώ σχετικά με την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης είπε ότι «τρέχει» ήδη ένα μεγάλο και εμβληματικό πρόγραμμα στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία οι εκκρεμότητες ήταν 310.000 και τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί στις 195.000. «Με αυτό τον ρυθμό θα κινηθούμε και στα πολιτικά δικαστήρια», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Για «συνειδητή κυβερνητική επιλογή», έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς: «Αν κοιτάξει κανείς πίσω και ιδιαίτερα στα 3,5 τελευταία χρόνια, σε κάθε απόφαση, που δεν αρέσει στην κυβέρνηση, θα δει μια σκυταλοδρομία επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη. Τη σκυτάλη τη δίνει το ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο άλλο, ο ένας βουλευτής στον άλλο και βέβαια ο ένας υπουργός της κυβέρνησης στον άλλο (ενίοτε και με μαντινάδες…). Οπότε δεν μιλάμε για κάτι τυχαίο, αλλά όπως φαίνεται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.