Αυτό το Καλοκαίρι θα συμβούν πολλά και πολύ σημαντικά γεγονότα, που αν δεν αλλάξουν ριζικά τα γεωπολιτικά δεδομένα της ευρύτερης γειτονιάς μας, σίγουρα θα τα αλλάξουν καταλυτικά.
Τα ανοικτά εθνικά μας θέματα, όπως και σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα, όπου η χώρα μας θα πιεστεί να αποφασίσει σε συνθήκες ασφυξίας.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία, θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά της ευρωζώνης, καταλυτικά την δικής μας και θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ένταση σε όλα τα πεδία:
• Στο πολιτικό και οικονομικό θα ψηφιστεί το «συμπληρωματικό μνημόνιο», θα αποφασιστεί το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας και η τελική ρύθμιση για το δημόσιο χρέος.
• Θα κλείσει ή όχι το θέμα της FYROM.
• Στην Ιταλία, η κρίση θα έχει κορυφωθεί με νέες εκλογές.
• Η Ισπανία, ανεξάρτητα από την έκβαση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση Ραχόι, θα έχει βυθιστεί σε περίοδο βαθιάς πολιτικής αστάθειας.
• Στην Τουρκία θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές και θα εκδηλωθεί πιο έντονα η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν.
• Στην Κύπρο θα πρέπει αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες, βάσει των συμβολαίων, να ξεκινήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
• Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα συνδυαστούν με την πίεση για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και την τελική συμφωνία
• Ο Τραμπ θα έχει οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα κατά του Ιράν, που θα αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή και θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με την ΕΕ και φυσικά το κόστος της ενέργειας.
• Θα φανεί αν ο Τραμπ θα λύσει το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα, ή θα κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση στην Άπω Ανατολή και όχι μόνον.
• Αν το λύσει -και μακάρι- πώς θα αξιοποιήσει την επιτυχία του για τη διαχείριση των άλλων ανοικτών διεθνών θεμάτων, ακόμη και με την ΕΕ;
Όλα αυτά είναι μπροστά, θα επηρεάσουν δραστικά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και θα κάνουν να φαίνεται το καλοκαίρι του 2015 ανέμελο.
Ο γρίφος του Τζον Νας λύθηκε, αλλά η λύση δεν είναι ενθαρρυντική για τους θιασώτες της «θεωρίας των παιγνίων» σε περιβάλλον υψηλής πολυπλοκότητας, όπως αυτό του φετινού Καλοκαιριού.
Ακόμη χειρότερα, στο πολύπλοκο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ποιος μπορεί να ρισκάρει προβλέψεις – πολλώ μάλλον επιλογές υψίστης σημασίας για το μέλλον.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις στη χώρα μας να αναλυθούν οι πολύπλοκες εξελίξεις και να προσδιοριστούν επιλογές που θα καθορίσουν με ασφάλεια και θετικά την εθνική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνέχειά μας;