Περί προστάτη

Ο Φίλιπ Ροθ θα αγαπούσε πολύ αυτό το βιβλίο.

Ο Φίλιπ Ροθ θα αγαπούσε πολύ αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για το δοκίμιο «Philosophie de la prostate» (Φιλοσοφία του προστάτη) του φιλοσόφου, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Φιλίπ Πετί που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία (εκδόσεις Cerf). Λογοτεχνικά, το θέμα του προστάτη είναι σχετικά δημοφιλές, συνδεδεμένο με το άχθος των γηρατειών, με την οδύνη του έρωτα, με την ανδρική ανικανότητα.
Τον έχει αποθεώσει ο Φίλιπ Ροθ στο μυθιστόρημά του «Φεύγει το φάντασμα» (εκδόσεις Πόλις), όπου ο ήρωας Νέιθαν Ζούκερμαν, alter ego του συγγραφέα, αποκαμωμένος από τη σεξουαλική ανικανότητά του, μετά από εγχείρηση προστάτη, προσπαθεί, εμμονικά, για ένα νέο ξεκίνημα. Κι ενώ ο προστάτης υπάρχει λογοτεχνικά, έχει αγνοηθεί συστηματικά από τη φιλοσοφία ή τις ιστορίες της σεξουαλικότητας. Υπάρχουν σελίδες επί σελίδων για τον φαλλό, το πέος, τη στύση, τη μήτρα, το αιδοίο, την κλειτορίδα, αλλά ούτε μία λέξη για τον ανδρικό αδένα της ηδονής και της ντροπής. Το παράδοξο είναι ότι ένας στους δύο άντρες, για να μην πω, καλύτερα, τρεις στους τέσσερις, δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η λειτουργία αυτού του βασικού αδένα.
Το κενό ήρθε να καλύψει το δοκίμιο του Φιλίπ Πετί. Ο γάλλος φιλόσοφος, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Marianne» και παραγωγός στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture ξεκινώντας από τη δική του βιωματική εμπειρία –η πραγματικότητα του καρκίνου του προστάτη –θέλησε να δει τι έχει γραφεί για αυτόν τον ανδρικό αδένα. Διαπίστωσε ότι είναι εντελώς αγνοημένος από τους στοχαστές της σεξουαλικότητας. Εκκινώντας λοιπόν από το βίωμα προχώρησε στον στοχασμό. Στο κέντρο αυτού του δοκιμίου είναι η λειτουργία του προστάτη –η φυσιολογία, η σεξουαλικότητα, η ψυχολογία, η θρησκευτικότητα, οι συμβολισμοί. Συνδυάζοντας τη Θεολογία της Σάρκας, τη Μεταφυσική του Σώματος και την Επιστημολογία της Ιατρικής, ο Φιλίπ Πετί αποδελτιώνει ό,τι μπορεί να βρει κανείς στη βιβλιογραφία. Πασκάλ, Νίτσε, Αρτό, Ντελέζ, Φίλιπ Ροθ αλλά και τον φυσιολόγο του 18ου αιώνα Πιερ Ζαν Ζορζ Καμπανί για το έργο του περί των όψεων του άρρενος. Δεν λείπει και η αυτοβιογραφία. Κυρίως μια παιδοφιλική παρένθεση στο πλαίσιο της καθολικής εκκλησίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.