Στην Ιρλανδία, στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, ένα συντριπτικό 68% ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, ένα θέμα που είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες και είχε διχάσει την κοινωνία. Στη Βόρεια Ιρλανδία όμως, παρ’ όλο που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο οι αμβλώσεις έχουν νομιμοποιηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, η διακοπή της κύησης δεν επιτρέπεται, παρά μόνο αν απειλείται η ζωή της εγκύου ή η σωματική και ψυχική της υγεία.
Στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα κατήργησε την 8η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία είχε εισαχθεί το 1983, με αποτέλεσμα οι αμβλώσεις να επιτρέπονται πλέον μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και κατ’ εξαίρεση, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, όταν διατρέχει σοβαρός κίνδυνος είτε για τη μητέρα είτε για το έμβρυο.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίστηκε ιστορικό, μιας και θεωρήθηκε θεμελιώδης κατάκτηση των γυναικών σε μια συντηρητική χώρα με αυστηρή ρωμαιοκαθολική παράδοση.

Συλλήψεις και προφυλακίσεις

Στη Βόρεια Ιρλανδία όμως ο Τάιλερ Μακ Νάλι εξεπλάγη, όπως αναφέρουν οι «New York Times», όταν δυο αστυνομικοί τού χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού του στο Μπέλφαστ ένα βράδυ κρατώντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του καθώς πίστευαν ότι είχε παραγγείλει μέσω Διαδικτύου το χάπι της άμβλωσης για μια γυναίκα.
Οι κατηγορίες κατέπεσαν τελικά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, όμως ο Μακ Νάλι δήλωσε ότι η ιδέα και μόνο να του φορέσουν χειροπέδες, να περάσει ανάκριση και να φυλακιστεί ήταν από μόνη της μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία. Τον τελευταίο χρόνο πέντε άτομα έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Ιρλανδία γιατί αγόρασαν μέσω Internet το χάπι της άμβλωσης, μεταξύ αυτών μια γυναίκα, που το έδωσε στη 15χρονη κόρη της ώστε να σταματήσει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της.

Αντιδράσεις στο Μπέλφαστ

Σήμερα, πολλές οργανώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία πιέζουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει και εκεί το νομικό καθεστώς. Η απαγόρευση χρονολογείται από το 1861, μολονότι η βρετανική νομοθεσία άλλαξε το 1967. Το αίτημα διατυπώνεται στον απόηχο του αποτελέσματος στο Δουβλίνο, όμως το υπερσυντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζας Μέι ξεκαθάρισε ότι η νίκη τού «Ναι» στην Ιρλανδία δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στο Μπέλφαστ. Η χώρα μας, όπως δήλωσαν εξέχοντα μέλη του κόμματος, «δεν εκφοβίζεται για να δεχτεί την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων κατόπιν αιτήματος».
Η βρετανίδα πρωθυπουργός συντάσσεται με την άποψη αυτή αναφέροντας ότι το θέμα άπτεται της δικαιοδοσίας της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση. «Δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία χωρίς θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η εκπρόσωπος των Εργατικών για δικαστικά ζητήματα Σάμι Τσακραμπάρτι σε συνέντευξή της καλώντας την Τερέζα Μέι να αποδείξει εμπράκτως, όπως η ίδια διατείνεται, ότι είναι φεμινίστρια.
Ομως οι επιλογές της Μέι είναι περιορισμένες. Ενα δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία για την άμβλωση θα απειλούσε την ισορροπία μεταξύ του Λονδίνου και της αποκεντρωμένης κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο την ίδια την κυβέρνηση των Τόρις μιας και το DUP θα έπαυε να τους στηρίζει κοινοβουλευτικά.

HeliosPlus