Σε θέση μάχης βρίσκονται οι δικηγόροι της Αθήνας μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με το σχετικό προαναγγελθέν δημοψήφισμα τους να διεξάγεται στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου _κάλπες θα στηθούν στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον ΔΣΑ.
«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στον ΔΣΑ.
Ο κ. Βερβεσός, έθεσε στον υπουργό σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές – όπως είπε – ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ εξέθεσε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στην οποια τα δικαστήρια αντιθέτως συγχωνεύονται.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.
«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία Πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, πόσο κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πώς θα τα κάνει, με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτή τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών, ενώ συνολικά εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;».
Το έλλειμμα ρευστότητας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, καθώς οι δικηγόροι που διορίζονται σε πολίτες (που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο), πληρώνονται με καθυστέρηση 2 – 3 ετών.
«Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Παραλληλα, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης.
Και θέτουν το ερώτημα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων.
Ο κ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο Συλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ιντερνετ στο Πρωτοδικείο.
Το 2016-2017 η Ενωση Δικαστων και Εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi – fi.
«Με τι χρήματα θα φταχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί» είπε ο Δ. Βερβεσσός, καλώντας τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει, αφού όπως είπε ο υπουργός έχει κλειστή στην πόρτα του.