Η διασυνοριακή συνεργασία στη θάλασσα και την ενδοχώρα την περίοδο 2021-2027, οι επιπτώσεις και οι προκλήσεις του προσφυγικού για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του 3ου φόρουμ για τη στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατική και το Ιόνιο που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Μαΐου 2018 στην Κατάνια της Σικελίας. Στο διήμερο φόρουμ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες από τις 9 πλέον χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.
Η Διακήρυξη της Κατάνια
Στο περιθώριο του φόρουμ, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύνοδος των 8 χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δημαρχείο της Κατάνια. Στη Διακήρυξη οι 8 υπουργοί από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Σλοβενία την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία ενέκριναν το αίτημα της πΓΔΜ για συμμετοχή στη Πρωτοβουλία. Παράλληλα καλούν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμπεριλάβουν την ΠΓΔΜ στη στρατηγική της ΕΕ για την Περιοχή.
Επιπρόσθετα ζητούν την πλαισίωση της στρατηγικής αυτής και με άλλες μακροπεριφερειακές στρατηγικές και περιεκτικές περιφερειακές πρωτοβουλίες και διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων στρατηγικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και να εξεταστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση και το προσφυγικό, ζητήματα σημαντικά για την περαιτέρω θεματική συνεργασία. Την ίδια στιγμή στη Διακήρυξη οι υπουργοί υπενθυμίζουν την αναγκαία σημασία των επενδύσεων σε «δημόσια αγαθά» καλώντας αφενός τις εθνικές αρχές να ξεπεράσουν τις αδυναμίες της αγοράς και να παράσχουν επαρκή χρηματοοικονομική και τεχνική υποστήριξη.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο φόρουμ και υπέγραψε τη Διακήρυξη ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η έκρηξη των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των κρατών, όσο και μεταξύ των κρατών, που δεν υπονομεύουν μόνο την οικονομία αλλά και τη δημοκρατία» υπογραμμίζοντας ότι παρόμοιες περιφερειακές στρατηγικές ενισχύουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα εφόσον προωθούν τη δίκαιη ανάπτυξη και καταπολεμούν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής αρμόδιος για τη Λιμενική Πολιτική, κ. Χρήστος Λαμπρίδης κατά την ομιλία του τόνισε το ρόλο των λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών στην ανάπτυξη της μακρο-περιφέρειας και τις νέες προκλήσεις, όπως η γαλάζια οικονομία και η γαλάζια ανάπτυξη, ενώ ανέδειξε τη σημασία μιας συνολικής και συνδυαστικής προσέγγισης των πυλώνων, για παράδειγμα σε σχέση με την κρουαζιέρα ή την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης και της βιώσιμης ανάπτυξης στη λιμενική λειτουργία και ανάπτυξη.
Στο κομμάτι της ενέργειας, η κυρία Τατιάνα Ελευθεριάδου εκπροσωπώντας το ΔΕΣΦΑ παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med (LNG Bunkering & Small Scale LNG Initiatives), στο οποίο ο οργανισμός είναι τεχνικός συντονιστής. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα υποστήριξε ότι το πλεονέκτημα του ΔΕΣΦΑ σε περιφερειακό επίπεδο αφορά στη συμμετοχή της Ρεβυθούσας και στην επέκταση της για υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου –προγράμματα τα οποία βρίσκονται στις προτεραιότητες της EUSAIR στο κομμάτι της ενέργειας.
Στο ετήσιο επενδυτικό κενό στις μεταφορές, την ενέργεια και τη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ –πρόκειται για εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας –αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη υπογραμμίζοντας την αναγκαία συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε επενδυτικά σχέδια στους παραπάνω τομείς.
Συμμετέχοντας σε workshop του Φόρουμ, με θέμα τις Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες στο τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, παρουσίασε μεταξύ άλλων τις πηγές χρηματοδότησης για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης του δήμου Πειραιά της περιόδου 2018-2024, όντας ένας από τους πρώτους δήμους που διαμορφώνει ανάλογη στρατηγική σε τοπικό επίπεδο, η οποία συνιστά μια ολοκληρωμένη προσπάθεια αναπτυξιακού σχεδιασμού, επικεντρωμένου στους κλάδους που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία.
Η στρατηγική
Η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, καθιστώντας την την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική στην ΕΕ. Η Στρατηγική περιλαμβάνει 8 χώρες – 4 κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και 5 υποψήφια ή δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) καλύπτοντας μια περιοχή 70 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η EUSAIR βασίζεται σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες: Γαλάζια Ανάπτυξη, Σύνδεση της Περιοχής, Ποιότητα του Περιβάλλοντος, Βιώσιμος Τουρισμός. Επιπλέον, υπάρχουν δυο διατομεακά ζητήματα: Έρευνα, καινοτομία και ΜΜΕ & Ανάπτυξη ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας.
Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρακευής 25 Μαϊου με την παράδοση της προεδρίας του AII και της EUSAIR στο Μαυροβούνιο (1 Ιουνίου 2018 –31 Μαΐου 2019) όπου αναμένεται να λάβει χώρα και το 4ο φόρουμ για τη στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατικής και το Ιόνιο. Μάλιστα οι υπουργοί στη Διακύρηξη της Κατάνια καλούν το Μαυροβούνιο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει που θα διευκολύνουν δράσεις και σχέδια για την υλοποίηση της EUSAIR έτσι ώστε να οδηγήσουν όλες τις χώρες της περιοχής σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.