Μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018 θα έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.
Όλα θα περιλαμβάνονται σε έναν νόμο ο οποίος θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με την διαδικασία του επείγοντος.
Αυτά έκανε γνωστά ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ακόμα ότι η Ολομέλεια θα είναι ανοιχτή μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μετά (από τις 16 Ιουλίου) θα ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα εργασιών της Βουλής, τα οποία θα διαρκέσουν τρία 20ήμερα (η Βουλή αναμένεται να κλείσει για δυο-τρεις εβδομάδες εντός Αυγούστου) έως τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, όπως είπε, η τέταρτη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα είναι «με ύλη που αποκλείει τις εκλογές εντός του 2018», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι τότε θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες (με την συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης και την συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια επί των προτεινόμενων προς αναθεώρηση διατάξεων από την επόμενη Βουλή).
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να κλείσει η Ολομέλεια για τα θερινά τμήματα, δεν αναμένεται να κατατεθεί η προβλεπόμενη πρόταση (από 50 τουλάχιστον βουλευτές) για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μέχρι τότε όμως μπορεί να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. «Εγώ θα περίμενα να έρθει μέχρι τις 16 Ιουλίου», είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης και του επισπεύδοντος υπουργείου.
Πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σημαντικές εκκρεμότητες να έρθουν προς ψήφιση εντός των θερινών τμημάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ισχύσει και για τυχόν συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ. Και δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα θερινά τμήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για τυχόν αιφνιδιασμούς.