Βραβείο προς τους «Δημοσιογράφους, τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και τους Υπερασπιστές της Αλήθειας» που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, στην μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημoσιογράφου, Daphne Caruana Galizia θα δοθεί σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη 29 Μαΐου και ο νικητής θα λάβει 5000 ευρώ για την δουλειά του.


Το βραβείο, απευθύνεται«σε άτομα ή ομάδες που έχουν δεχθεί απειλές ή διώκονται επειδή αποκάλυψαν την αλήθεια, στοχεύει να υποστηρίξει και να ενισχύσει την δράση αυτών των προσώπων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το δικαίωμα στην αλήθεια και στην ελευθερία του Τύπου. Πρόκειται για αξίες, που απειλούνται σήμερα ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει θεσπίσει ένα επαρκές νομικό πλαίσιο προστασίας τους».

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή οι υποψήφιοι για να λάβουν το βραβείο είναι οι:

Γιόργκι Λαζαρέφσκι και Ζβόνκο Κοστόφσκι
Δυο πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρουέφσκι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα περισσοτέρων από 20.000 πολιτικών του αντιπάλων. Η αποκάλυψη οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης.

Γιαν Κούτσιακ
Σλοβάκος ερευνητής δημοσιογράφος που ειδικευόταν σε θέματα φοροδιαφυγής επιχειρηματιών με διασυνδέσεις με πολιτικούς της χώρας και του οποίου η δολοφονία τον Φεβρουάριο ανέτρεψε την κυβέρνηση Φίκο.

Τζούλιαν Ασάνζ
Ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος είναι κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 προκειμένου να αποφύγει πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Μαρία Εφίμοβα
Πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank που αποκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης της Μάλτας και του Αζερμπαϊτζάν. Πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ διώκεται από τις αρχές της Κύπρου και της Μάλτας.

Ραφαέλ Αλέ
Πρώην υπάλληλος της PwC που μαζί με τον Αντουάν Ντελτούρ αποκάλυψαν τα LuxLeaks. Δικάζεται ακόμη στο Λουξεμβούργο για την διαρροή των εγγράφων που ανέδειξαν πολλαπλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην χώρα.

«Σκοπός του βραβείου είναι ενισχύει με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό αλλά και πολύ περισσότερο ηθικά αυτούς τους ανθρώπους, που θέτουν την ζωή τους σε τεράστιο κίνδυνο προς όφελος της κοινωνίας που κερδίζει δισεκατομμύρια από την αποκάλυψη των σκανδάλων», δήλωσε ο κ. Κούλογλου.

Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιος Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν, και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Στεφανί Ζιμπώ, Ζουλιέτ Γκαρσάιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Ομπερμάιερ και Τσάν Ντούνταρ