Έκδηλη είναι η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πρόκληση ενός νέου κινδύνου αστάθειας της χώρας ενόψει των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων της επόμενης χρονιάς, την ώρα, μάλιστα, που η χώρα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή εποχή.
Η αγωνία αυτή εκφράστηκε από τα χείλη του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης και λίγες ώρες μετά τη νέα θητεία που του έδωσαν οι επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση στον πολιτικό κόσμο για «συνολική αλλαγή νοοτροπίας» ώστε «να αποτραπεί ένας νέος κίνδυνος αστάθειας, ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Μην φτάσουμε στην πηγή και δεν πιούμε νερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργοδοτών για να προτρέψει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε «εθνική συνεννόηση»: «Η μετά μνημονιακή εποχή, δεν επιτρέπεται να μας βρει με τα ίδια μυαλά, αμετακίνητους σε θέσεις και αντιλήψεις του παρελθόντος, να πυροβολούμε ο ένας τον άλλον και τελικά τα πόδια μας. Τις πληγές της τελευταίας οκταετίας, οφείλουμε να τις μετουσιώσουμε σε γνώση, σύνεση, ευθύνη, αποφασιστικότητα, συνεργασία», τόνισε ο κ. Φέσσας.
Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΕΒ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρακολουθούσε την απογευματινή εκδήλωση του Συνδέσμου, εξήρε την προσπάθεια του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια: «Σε τρεις μήνες, η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Συγχαρητήρια!»
Ωστόσο, ο Θεόδωρος Φέσσας παραθέτοντας τις επιδόσεις της ευρωζώνης σε σχέση με εκείνες της Ελλάδας, ιδίως την περασμένη χρονιά άσκησε κριτική: «Την τελευταία οκταετία, όσο εμείς προσπαθούσαμε να λύσουμε προβλήματα του προηγούμενου αιώνα, ο κόσμος έκανε οικονομικά και τεχνολογικά άλματα», είπε και προέβη στις συγκρίσεις: «Το 2017, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ήταν 3.8%, της Ευρωζώνης 2.3%, ενώ της Ελλάδας 1.4%. Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη κινήθηκαν στο 20.5% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα περιορίσθηκαν στο 12.6%, όταν στην πρωταθλήτρια της Ευρωζώνης Τσεχία, ξεπέρασαν το 25%», σημείωσε και κατέληξε στο συμπέρασμα: «Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, παλεύαμε με τον χειρότερο εαυτό μας. Δεν ομονοήσαμε ως προς τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, ούτε και τα εργαλεία για να βγούμε από αυτήν. Οι ηγεσίες της χώρας μας, αλλά και των δανειστών, έκαναν καθοριστικά λάθη στο μείγμα πολιτικής, στον χρονισμό των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησή τους», δήλωσε καυστικά.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Ο Θεόδωρος Φέσσας, άνοιξε και το θέμα της απελευθέρωσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Ως Έλληνες εργοδότες, διεκδικούμε μερίδιο ευθύνης και συναπόφασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται, να καινοτομούν, να επιχειρούν, να τολμούν», σημείωσε και συνέχισε: «Έχουμε ουσιαστικές προτάσεις για τη διασύνδεση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργασθούμε και να συμβάλουμε στην εθνική αυτή επένδυση», είπε και πρότεινε: «Αλλά ως πρώτο μεγάλο βήμα, ας απελευθερώσουμε επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιχειρηματολογώντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση».