Ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης παρά τις αναταράξεις στην γειτονική Ιταλία, επιχείρησε να στείλει από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκης, λέγοντας ότι υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές -όπως οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία ίσως και στην Ισπανία- ωστόσο, «δεν μας αιφνιδιάζουν αυτές οι εξελίξεις ως κυβέρνηση».
«Έχουμε πει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας με πολλές εστίες και πηγές που κανείς δεν μπορεί να προβλέπει», πρόσθεσε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας είναι σε μία θέση με αρκετά μέσα στην διάθεσή της για να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις». «Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν, όχι όμως να επενδύει κάποιος στον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλευση αυτών των κινδύνων αλλά πώς να τους αποτρέψουμε ή πώς να θωρακιστούμε», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πάντως, παραδέχθηκε ότι «εάν οι αναταράξεις ενταθούν, τότε θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά», επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή η Ε.Ε. «θα πρέπει να βρει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης», ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει το θετικό στοιχείο του «ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, θετικό ότι δημιουργούμε δικό μας Ταμείο δανεισμού έκτακτης ανάγκης, ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και ότι βγήκαν από τα αυστηρά στρες-τεστ με επιτυχία, είναι θετικό ότι προχωράμε με δικό μας σχέδιο, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπως είπε.
Ενώ απαντώντας σε όσους αμφισβητούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο μιλώντας για νέο ή συμπληρωματικό μνημόνιο, είπε: «Η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και αυτό είναι θετικό γεγονός. Η σχετικοποίηση των εξελίξεων είτε έχουμε μνημόνιο είτε δεν έχουμε είναι το ίδιο. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και την σκληρή επιτροπεία και αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο όρος συμπληρωματικό μνημόνιο είναι ένας τεχνητός όρος που συνοδεύει το τέλος κάθε ολοκλήρωσης αξιολόγησης. «Περί αυτού πρόκειται», είπε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «η κριτική είναι θεμιτή αλλά δεν βοηθάει το να δημιουργούμε μια πλασματική εικόνα».
Βεβαίως διευκρίνισε ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες και οι παθογένειες του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε έναν στόχο: βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο για να σχεδιάσουμε τα βήματά μας». Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε τα προνομοθετημένα μέτρα εφόσον το ευνοούν οι συνθήκες. «Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί για την αξιολόγηση και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στην βάση των δεδομένων αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει να δούμε τότε πώς θα πορευθούμε από κει και πέρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στην επιχειρηματικότητα «εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος».
Όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε ότι «σε όλα υπάρχουν σχέδια και χρονοδιαγράμματα και κοιτώντας μπροστά μπορούμε όχι να είμαστε αισιόδοξοι αλλά να σιγουρευτούμε ότι αν τα κάνουμε αυτά τότε η έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να είναι μια κρίσιμη αφετηρία».