Ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε η Φώφη Γεννηματά απέφυγε, στην πρωτολογία του, οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό της. Αμέσως μετά, όταν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ασκούσε δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές, ο Πρωθυπουργός προτίμησε να ασχοληθεί με το κινητό του. Στη δευτερολογία του όμως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής. Ηταν, για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, αναμενόμενη. Το αίτημα για εκλογές, όπως λένε, αύξησε την πολιτική πίεση στον κ. Τσίπρα και επιπλέον του προκαλεί εκνευρισμό καθώς περιορίζει τα περιθώρια παιχνιδιών με την Κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή παγίωσε το νέο δεδομένο στον πολιτικό χάρτη. Οι σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις εκλογές, θα χαρακτηρίζονται από αντιπαλότητα που δεν αφήνει χώρο στα σενάρια προσέγγισης των δύο κομμάτων και φέρνει σε δύσκολη πολιτική θέση όσους τα προωθούν.
Ενιαία στάση
Στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί ικανοποίηση. Η πρωτοβουλία για εκλογές, όπως λέγεται, κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι μια συμπληρωματική δύναμη αλλά πρωταγωνιστής που μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Και η συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι η κυρία Γεννηματά είναι «κεντρικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό». Υπήρξε επίσης ενιαία και χωρίς υποσημειώσεις στάση του Κινήματος Αλλαγής. «Από ό,τι μαθαίνω, δεν συμφωνούν όλοι οι σύμμαχοί σας με το αίτημα για εκλογές» είπε ο κ. Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά. Στη συζήτηση έβαλε τελεία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μίλησε για «Πολιτική Αλλαγή», όρο που χρησιμοποίησε και η κυρία Γεννηματά, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο τόπος έχει ανάγκη «μια συμμαχία δημιουργικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως αυτή που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής».
Η συζήτηση στη Βουλή εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει, ύστερα από μια περίοδο εσωτερικών αναταράξεων, αφετηρία πολιτικής αντεπίθεσης. Αυτός είναι ο στόχος Γεννηματά, που στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας σήμανε «φυγή προς τα εμπρός». Θα τη σηματοδοτήσει η εξόρμηση των στελεχών στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της οργανωτικής δομής του κόμματος που θα γίνει σε κλίμα «που επιτρέπει στο Κίνημα Αλλαγής να κερδίσει έδαφος στην κοινωνία αλλά και στις δημοσκοπήσεις». Η Φώφη Γεννηματά θα τεθεί επικεφαλής αυτής της εξόρμησης. Παράλληλα στο επιτελείο της προετοιμάζονται για τις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, με αιχμή του δόρατος μια μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται τον Ιούνιο στην Αθήνα και στην οποία θα παρουσιαστούν οι θέσεις για την Αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει περάσει απαρατήρητο το ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί σε εξάντληση της τετραετίας. Θεωρούν ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να στηθούν κάλπες τον ερχόμενο Μάιο. Δεν αποκλείουν όμως, αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα υπάρξουν στη διαπραγμάτευση για τη μετά το μνημόνιο εποχή, να μπει στον πειρασμό των εκλογών το φθινόπωρο.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Ωστόσο δεν έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα. Η επιλογή των εκλογών και μιας «μονόπλευρης σύγκρουσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Παράλληλα δεν διέφυγε της προσοχής των βουλευτών του ΠαΣοΚ το μήνυμα που έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στο Μακεδονικό. Οτι με μια κακή κυβέρνηση μπορείς να ψηφίσεις την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όταν μάλιστα το πιθανότερο είναι ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανάλογη ευκαιρία. «Αν ο Ζάεφ τολμήσει, εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία! Θα έχουμε και στο μέλλον πρωθυπουργό Ζάεφ; Αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε και να πράξουμε ανάλογα» τόνισε.
Ανάλογα μηνύματα στέλνει και η ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή και χρονικό προσδιορισμό μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα φέρει πρόταση για την επίλυση του ζητήματος, το Μακεδονικό ανησυχεί τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, ποια θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής;
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι το στοίχημα της ύπαρξης ενιαίας γραμμής, ειδικά σε κορυφαία ζητήματα, «είναι δύσκολο και διαρκές». Δίνεται όμως με καλύτερες προϋποθέσεις. Γιατί άλλαξαν και οι ισορροπίες εντός του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά επέβαλε τη γραμμή της στο θέμα των εκλογών και όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπου το θεωρεί σκόπιμο, χωρίς να τις θέτει στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο όργανο που συνεδρίασε αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή ήταν η Εκτελεστική Γραμματεία. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας θα ακολουθηθεί.
Σπάει ο πάγος με Βενιζέλο;
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Φώφη Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την περασμένη εβδομάδα, αν και κράτησε μόλις λίγα λεπτά, σηματοδότησε, όπως λέγεται, «την έξοδο της σχέσης τους από την κατάψυξη». Οι αποστάσεις του κ. Βενιζέλου από τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη και η σφοδρή αντίδρασή του στην πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση πυροδότησαν πλήθος σεναρίων. Το ερώτημα που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στις τάξεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ ήταν αν ο κ. Βενιζέλος θα επέλεγε τελικά να μη συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής.
Το σκηνικό άλλαξε μετά την πρωτοβουλία για εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος στήριξε την πρόταση, οι δημόσιες παρεμβάσεις του προκάλεσαν ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη και η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το τηλέφωνο. Ακολούθησε, ύστερα από πρόσκλησή της, κατ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο της στη Βουλή, «σε καλό κλίμα». Υστερα από πολύ καιρό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κ. Βενιζέλου με το Κίνημα Αλλαγής, όπως μεταδίδεται, καμία από τις δύο πλευρές δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Ούτε υπήρξε κάποια αναφορά σε ρόλους και ψηφοδέλτια.
Είναι βέβαιο ότι μια ολιγόλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία και μια συνάντηση μισής ώρας δεν αρκούν για να γεφυρωθούν οι πολιτικές διαφορές που υπάρχουν. Ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «ο πάγος σπάει». Είναι βέβαιο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν θα κάνει εκπτώσεις ούτε στις θέσεις του ούτε στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Αυτό δεν ενοχλεί τη Χαριλάου Τρικούπη. Οχι μόνο γιατί, όπως λέγεται, «ο κ. Βενιζέλος έχει ακροατήριο που ξεπερνά τα όρια του Κινήματος Αλλαγής». Αλλά και γιατί πλέον υπάρχει προσέγγιση σε βασικά ζητήματα πολιτικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά για στροφή που την έφερε κοντά σε όσους επιδιώκουν μια νέα συνεργασία με τη ΝΔ, παρά το εκλογικό κόστος που είχε για τον χώρο και παρά τις εκκλήσεις των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Την κατηγόρησε, επί της ουσίας, ότι υιοθέτησε τη «γραμμή Βενιζέλου». Αυτό που ανησυχεί τον κ. Τσίπρα είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής, εκτός από τη γραμμή «εκλογές εδώ και τώρα», μιλάει πλέον ξεκάθαρα και για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ