Με συγκρατημένη αισιοδοξία έγινε δεκτή η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Η απόφαση του ΣτΕ για τον συγκεκριμένο στρατιωτικό είναι εξόχως σημαντική, καθώς η δίκη είναι πιλοτική, ως εκ τούτου αφορά και τους άλλους επτά, πλην όμως η διαδικασία για έναν έκαστο εκ των υπολοίπων είναι διακριτή, με αποχρώσεις· και κυρίως χωρίς να έχουν εξαλειφθεί πλήρως σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δυνατότητα όλων τους να φύγουν από την Ελλάδα, όπως έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν.
Η παροχή ασύλου εξασφαλίζει καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα και άδεια διαμονής, κλειδί όμως για να μπορέσουν να διασκορπιστούν σε χώρες της Ευρώπης παραμένει η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων από την Αστυνομία. Και είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν –ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ –ότι τυχόν επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας και δημόσιας τάξης», βάσει της νομοθεσίας πάντα, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την ομαλή έκβαση της υπόθεσης των «8», εγκλωβίζοντάς τους στη χώρα, σε καθεστώς γκρίζας ζώνης, ως ιδιότυπους αιχμαλώτους.
Τουρκική δυσαρέσκεια
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πλευρά θα αποφασίσει να διαχειριστεί την τουρκική δυσαρέσκεια θα ασκήσει καταλυτική επίδραση στις εξελίξεις. Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος εξαπέλυσε μύδρους μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για μια Ελλάδα που «προστατεύει πραξικοπηματίες», εκφράζοντας την προσδοκία η ελληνική Δικαιοσύνη να μην επαναλάβει «παρόμοια λάθη» το προσεχές διάστημα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την απόφαση που πλήττει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους» σημειώνει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η εφημερίδα «Hurriyet», προσφάτως απόκτημα επιχειρηματία – συμμάχου του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο από την Ελλάδα», ενώ μεταξύ άλλων και το κρατικό πρακτορείο Anadolu τιτλοφορεί την είδηση: «Η Ελλάδα χορηγεί δικαίωμα ασύλου στους τούρκους πραξικοπηματίες».
Οι αντιδράσεις έχουν τη δική τους δυναμική, πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς. Και όταν εκ των πραγμάτων το νήμα δεν μπορεί να ξετυλιχθεί γοργά.
Αναμένεται η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης που αφορά τον δεύτερο τούρκο αξιωματικό στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή, αποφασίζοντας να μην αναστείλει την παροχή ασύλου, όπως ζητούσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο και προσέφυγε κατά της σχετικής απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου), ενώ παράλληλα αναμένονται οι αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών για τους υπόλοιπους έξι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, σε μία από τις περιπτώσεις η αίτηση παροχής ασύλου δεν έχει καν συζητηθεί.
Είναι δυνατόν να μην ακολουθηθεί το νομικό μονοπάτι που χάραξε το ΣτΕ; Αδύνατον, λένε γνώστες. Μπορεί ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας να συνεχίσει να δυναμιτίζει τις όποιες θετικές για τη χορήγηση ασύλου αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών ζητώντας την ακύρωσή τους; Θα ήταν άκομψο και παρελκυστικό, καταχρηστικό, επιμένουν οι ίδιοι.
Εκπνέει το 18μηνο
Αλλωστε, έως ότου εκπνεύσει ο Μάιος θα είναι «έξω» και οι τέσσερις εναπομείναντες στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς λήγει το ανώτατο όριο –του 18μήνου –της διοικητικής τους κράτησης. Παράμετρος που προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές ως προς την ασφάλειά τους. Οπως τονίζει στο «Βήμα» ο εκ των συνηγόρων τους Ομηρος Ζέλιος, οι τέσσερις που είναι τρόπον τινά ελεύθεροι βρίσκονται όλοι μαζί, φρουρούμενοι επί 24ώρου βάσεως.
Διόλου τυχαία, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για το θέμα των «8» (με τη συμμετοχή των καθηγητών Νίκου Αλιβιζάτου και Χρίστου Μυλωνόπουλου, του νομικού Βασίλη Παπαδόπουλου και του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη), ο κ. Μυλωνόπουλος είχε αποτολμήσει μια προσωπική αλλά, λόγω της εμπλοκής του, ενδιαφέρουσα εκτίμηση: διέβλεψε ανησυχία των Αρχών να μην αφεθούν ελεύθεροι οι αξιωματικοί, υπό τον κίνδυνο αρπαγής τους, εξέλιξη που θα εξέθετε διεθνώς τη χώρα ανεπανόρθωτα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δοξιάδης είχε επιχειρήσει να αποδομήσει πλήρως, με πραγματικά –χρονικής υφής –στοιχεία, την κατηγορία περί «πραξικοπηματιών» που προσάπτουν στους «8» οι τουρκικές Αρχές. Και αυτό διότι, όπως είπε, θα χρειάζονταν οκτώ ώρες με το ελικόπτερο για να κάνουν όσα τους καταμαρτυρούνται, καθώς η πτήση Κωνσταντινούπολη – Μαρμαρίδα είναι αδύνατη χωρίς ανεφοδιασμό· οι χρόνοι που χωρίζουν τα βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περιορίζονται στις 4 ώρες και 38 λεπτά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ