Η Airbus έλαβε παράνομες επιδοτήσεις από την ΕΕ, απεφάνθη ο ΠΟΕ

Παράνομες επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει λάβει η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία Airbus από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράνομες επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει λάβει η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία Airbus από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), δικαιώνοντας τις σχετικές καταγγελίες της μεγάλης ανταγωνίστριας της Airbus, της αμερικανικής Boeing. Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων μέσω της δασμολόγησης εισαγόμενων ευρωπαϊκών αγαθών άφησε ανοικτό ο εμπορικός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Πρόκειται για δευτεροβάθμια γνωμοδότηση του ΠΟΕ, καθώς ο διεθνής οργανισμός απέρριψε έφεση της Airbus σε αρχική του απόφαση. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει βοήθεια 22 δισ. δολαρίων στην κοινοπραξία προκειμένου να κατασκευάσει το σούπερ τζάμπο Α380 και το μεσαίων αποστάσεων αεριωθούμενο Α350.
«Η σημερινή οριστική απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η καταπάτηση των κανόνων και η χορήγηση παράνομων επιδοτήσεων δεν είναι ανεκτές» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντένις Μούιλενμπουργκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Εντερς, ωστόσο, προσεγγίζει διαφορετικά το ζήτημα: «Ασφαλώς η σημερινή αναφορά του ΠΟΕ λέει μόνο τη μισή ιστορία. Την άλλη μισή θα τη μάθουμε αργότερα εφέτος, όταν ο Οργανισμός θα αποφανθεί για τις μεγάλες επιδοτήσεις προς την Boeing. Τότε θα δούμε προς τα πού θα κλίνει η πλάστιγγα». Ο Εντερς αναφέρεται στις καταγγελίες της Airbus ότι επί 14 συναπτά έτη η Boeing λάμβανε γενναίες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.
Η «κόντρα» Boeing – Airbus για τις κρατικές επιδοτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού δεν είναι καινούργια. Τη δεκαετία του 1990 ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινούς κανόνες που ρύθμιζαν τις επιδοτήσεις προς τους κατασκευαστές αεροσκαφών. Διότι οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τη συμφωνία και το 2004 οι δύο πλευρές αλληλοκαταγγέλθηκαν στον ΠΟΕ. Οπως μεταδίδει το BBC, η απόφαση του ΠΟΕ ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ στο ζήτημα της επιβολής δασμών από την Ουάσιγκτον στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.