Θύελλα φορολογικών επιβαρύνσεων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου, μία μέρα δηλαδή πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, και θα είναι αυξημένες σχεδόν στο σύνολο της επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Οσον αφορά τις υπόλοιπες όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές.

Νέα επιτροπή

Για τον λόγο αυτόν μέσα στην εβδομάδα θα συσταθεί μια νέα επιστημονική επιτροπή η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να «μαζέψει» τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος, των εκτιμητών και του Κτηματολογίου.
Στο υπουργείο έχουν προκαλέσει «τρικυμία» οι προτάσεις των εκτιμητών καθώς, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, σε πάνω από 1.000 ζώνες σε σύνολο 10.600 αναμένεται να εκτιναχθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ακόμη και πάνω από 50% σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.
Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του «Costa Navarino», στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διάφορων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι λαϊκές συνοικίες

Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια, όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μία 10ετία περίπου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθημερινά πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης για να διαπιστωθεί αν οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης θα αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αυτό, αν συμβεί, θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώσεις σε κάποια άλλα από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές, είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά να ισχύσουν σε δύο δόσεις.
Αυτό, αν συμβεί, θα αφορά τόσο τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές όσο φυσικά και τον ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί σε περιοχή με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ και η νέα τιμή ζώνης διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ, ο υπολογισμός των φόρων επί των ακινήτων να γίνει για το 2018 με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ και για το 2019 με 1.500 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσουν σταδιακά οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών.
Ενα άλλο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπ. Οικονομικών είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Σήμερα, με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικές ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ.

Προσομοιώσεις

Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Οικονομικών διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής οι οδηγίες που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία είναι να προχωρήσουν στις προσομοιώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή στον συμπληρωματικό φόρο και, το βασικότερο, χωρίς να εξετάζουν το σενάριο του «σπασίματος» των νέων αυξήσεων σε μία 2ετία ή 3ετία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετά το μνημόνιο εποχή γίνεται σαφής αναφορά για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και, το κυριότερο, ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει με τη βεβαίωση να ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ.
Ομως δεν λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες τα έσοδα του κράτους από τη συγκεκριμένη φορολογία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα νοικοκυριά που έως σήμερα δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους πλέον να είναι αντιμέτωπα με νέους αυξημένους φόρους.

Ποιοι φόροι ανεβαίνουν, ποια επιδόματα χάνονται

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε φόρους και επιδόματα θα επιφέρει η δεδομένη πλέον αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι τιμές ζώνης της Εφορίας αποτελούν τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα φόρων αλλά και εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Με την αύξηση των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές της ελληνικής επικράτειας πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σημαντικών επιδομάτων, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το κοινωνικό μέρισμα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, οι αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν και μία σειρά από φόρους με βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός), τα τεκμήρια κατοικίας (άγαμων και έγγαμων), το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα δημοτικά τέλη που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τον φόρο δωρεάς ακινήτων, τον ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων, τα τέλη εγγραφής ακινήτων, τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου κτίσματος καθώς και τα τέλη εγγραφής και μεταγραφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ