Amazon και Starbucks διαφωνούν στη βοήθεια των αστέγων

Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που καθορίζουν τη φορολογική καθημερινότητα φυσικών και νομικών προσώπων.

Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που καθορίζουν τη φορολογική καθημερινότητα φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι και οι τοπικές αρχές. Ο δήμος του Σιάτλ, εν προκειμένω, στην αμερικανική Πολιτεία της Ουάσιγκτον, προκάλεσε εκρήξεις οργής στις επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν μεγάλη δραστηριότητα στην πόλη επειδή αποφάσισε να τις επιβαρύνει με ειδικό φόρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων. «Πρόκειται για φορολόγηση στην εργασία» διαμαρτύρονται οι επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι σόλοικο στην πόλη πολλών εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών και των πλουσιότερων μάνατζερ στον κόσμο να υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες.
Μιλάμε για την Amazon του Τζεφ Μπέζος (με προσωπική περιουσία 90 δισ. δολ.) και τη Starbucks, που βρίσκονται στη 18η και στην 146η θέση αντίστοιχα της περίφημης λίστας του περιοδικού «Fortune» με τις 500 μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εισηγμένες επιχειρήσεις στον πλανήτη. Διαμαρτυρήθηκε και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σιάτλ, αλλά αυτοί οι δύο κολοσσοί βγήκαν μπροστά για να κατακεραυνώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Σιάτλ για τον φόρο για τους αστέγους που ομόφωνα αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να επιβάλει.

Υψηλό το κόστος στέγασης

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συλλέγει περί τα 47 εκατ. δολ. ετησίως, τα οποία θα διαθέτει στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δυσκολεύονται να πληρώνουν ενοίκιο. Διότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος της στέγασης στο Σιάτλ. Η μέση τιμή μιας κατοικίας έχει εκτιναχθεί στα 820.000 δολάρια και ως εκ τούτου έχουν εκτοξευθεί και τα ενοίκια. Το 41% των νοικοκυριών δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς πρέπει να διαθέσουν περίπου το ένα τρίτο του εισοδήματός τους για να στεγαστούν. Οι πιο ευάλωτοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ζουν στους δρόμους –το Σιάτλ είναι η τρίτη πόλη με τους περισσότερους αστέγους στις ΗΠΑ.
Η Amazon, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην πόλη, ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση μπορεί να αναστείλει την επέκτασή της στην περιοχή. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το μέλλον που προδιαγράφει η εχθρική προσέγγιση και η ρητορική του Δημοτικού Συμβουλίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Amazon Ντριού Χέρντενερ, προσθέτοντας ότι η κορυφαία εταιρεία λιανικού εμπορίου μέσω Διαδικτύου «αναγκάζεται να θέσει εν αμφιβόλω την ανάπτυξή της στο Σιάτλ».
Σε εξαιρετικά αιχμηρό ύφος ήταν και η ανακοίνωση της αλυσίδας καφέ Starbucks: «Αυτή η πόλη συνεχίζει να δαπανά δίχως να μεταρρυθμίζει και να αποτυγχάνει δίχως να λογοδοτεί». Αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι «η φορολόγηση της εργασίας δεν θα διορθώσει το στεγαστικό πρόβλημα της περιοχής και δεν θα λύσει το πρόβλημα των αστέγων».
Δεν θα επιβαρυνθούν μόνο η Amazon και η Starbucks με τον φόρο. Περίπου 500 μεγάλες (με τα αμερικανικά μέτρα και σταθμά) επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία στην πόλη θα πληρώσουν. Μεταξύ αυτών οι Apple, Google και Facebook, αλλά και η Microsoft, που δεν εδρεύει στα γεωγραφικά όρια της πόλης του Σιάτλ αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μπιλ Γκέιτς, βέβαια, που μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates διαθέτει εκατομμύρια για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών στην Αφρική και άλλες περιοχές του πλανήτη, δεν θα ήταν δυνατόν να διαφωνήσει με τη βοήθεια των αστέγων της πόλης του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.