1,3 εκατ. τουρίστες έφερε η Airbnb στην Ελλάδα

Πάνω από 1,3 εκατ. τουρίστες από 150 χώρες... οδήγησε πέρυσι η Airbnb σε «δικά» της καταλύματα στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις ροές επισκεπτών όχι μόνο σε περιοχές λιγότερο ανεπτυγμένες αλλά και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας!

Πάνω από 1,3 εκατ. τουρίστες από 150 χώρες… οδήγησε πέρυσι η Airbnb σε «δικά» της καταλύματα στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις ροές επισκεπτών όχι μόνο σε περιοχές λιγότερο ανεπτυγμένες αλλά και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας!
Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί και εφέτος, καθώς ήδη οι κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας είναι αυξημένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων διαμονής που έγιναν το 2017 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Airbnb, η οποία καλύπτει 300 πόλεις σε 80 χώρες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ισχυρό προορισμό της «οικονομίας του διαμοιρασμού».
Με βάση τα στοιχεία αυτά, συνολικά σε όλη την Ελλάδα, το 2017 ήρθαν 1.370.000 ξένοι επισκέπτες, έχοντας επιλέξει για τη διαμονή τους όχι κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αλλά σπίτια-προτάσεις της Airbnb.
Μάλιστα, οι έλληνες οικοδεσπότες-συνεργάτες της πλατφόρμας δέχθηκαν επισκέπτες από περισσότερες από 150 χώρες, ενώ ο μέσος χρόνος μίσθωσης των σπιτιών τους σε ετήσια βάση ήταν 28 ημέρες, με το μέσο έσοδο ανά κατάλυμα να φτάνει τα 3.200 δολάρια (2.870 ευρώ)! Στον αντίποδα, οι ταξιδιώτες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα προς άλλους προορισμούς του εξωτερικού πάλι μέσω της Airbnb έφτασαν τους 318.000.

Το μέσο έσοδο

Στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Airbnb, οι εισερχόμενοι επισκέπτες το 2017 ανήλθαν σε 400.000, προερχόμενοι από περισσότερες των 150 χωρών. Οι συνολικές ημέρες μίσθωσης και διαμονής ανά καταχώριση ήταν 76, ενώ το μέσο έσοδο ανά οικοδεσπότη ανήλθε σε 3.071 ευρώ (3.800 δολάρια). Την ίδια περίοδο, μέσω της Airbnb ταξίδεψαν στο εξωτερικό 156.000 κάτοικοι της Αττικής!
Στη Θεσσαλονίκη, οι εισερχόμενοι επισκέπτες μέσω της Airbnb πέρυσι ήταν 80.000 και προήλθαν από συνολικά 106 χώρες. Οι ημέρες μίσθωσης κάθε σπιτιού ήταν 71, ενώ το μέσο έσοδο ανά καταχώριση ανήλθε στα 2.268 ευρώ (2.800 δολάρια). Αντίστοιχα, οι Θεσσαλονικείς που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και έμειναν σε καταλύματα της Airbnb ήταν 42.000.
Στα Χανιά, οι εισερχόμενοι επισκέπτες ήταν 60.000 από 109 χώρες και οι εξερχόμενοι περίπου 3.000. Τα διαθέσιμα μέσω Airbnb σπίτια στα Χανιά μισθώθηκαν κατά μέσο όρο για 27 ημέρες, αποδίδοντας το καθένα στους ιδιοκτήτες τους έσοδα 3.071 ευρώ (3.800 δολάρια).

Στον κόσμο

Συνολικά, σε περισσότερες από 190 χώρες, οι καταχωρίσεις σπιτιών στην πλατφόρμα της Airbnb πέρυσι ανήλθαν σε 4,85 εκατομμύρια! Οι επισκέπτες αυτών των σπιτιών στη συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κυρίως για δύο λόγους: το 79% ανέφερε ότι «ήθελε να ζήσει σαν ντόπιος» και το 89% «επειδή τα καταλύματα ήταν σε τοποθεσίες πιο βολικές από αυτές των ξενοδοχείων» (π.χ. το Κουκάκι και η περιοχή Μακρυγιάννη στην Αθήνα και η Φρεαττύδα στον Πειραιά).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αφορούν τις ετήσιες κρατήσεις μέσω της Airbnb είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους, σε μια προσπάθεια της εταιρείας να φανεί συνεπής προς τη δέσμευσή της «για διαφάνεια απέναντι στις κατά τόπους κυβερνήσεις», αλλά και «για την ανάδειξη των ωφελειών του υγιούς τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες».
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι, παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους μισούς πελάτες της (το 53%) δήλωσαν πως τα χρήματα που εξοικονόμησαν με τη χρήση της πλατφόρμας δαπανήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 44% των συνολικών δαπανών κατευθύνθηκε αποκλειστικά στον χώρο διαμονής και όχι σε ξενοδοχειακές ζώνες και άλλα παραδοσιακά τουριστικά σημεία.

Οι τιμές των ακινήτων

Η παρουσία της Airbnb στην Αθήνα δεν αύξησε μόνο τους «εναλλακτικούς» τουρίστες αλλά και τις τιμές των ακινήτων. Η «οικονομία του διαμοιρασμού» οδήγησε σε σημαντική άνοδο των τιμών σε ολόκληρες συνοικίες, όπως στην περιοχή του Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ, στην ελληνική πρωτεύουσα καταγράφηκε η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017, η οποία ξεπέρασε το 5%, όταν στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές ακολουθούσαν αντιστρόφως ανάλογη πτωτική πορεία (μέση ετήσια μείωση 5%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.