Κέντρο κλινικών μελετών στα Σκόπια ή αλλού για την ανακάλυψη νέων σκευασμάτων που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς, σκόπευε να δημιουργήσει η … «μαφία των φαρμάκων»!
Αυτό μνημονεύεται σε απολογία, που δόθηκε προ δύο ημερών, ενός 36χρονου κατηγορούμενου για την πολύκροτη υπόθεση, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Πρόκειται για τον υιό άλλου βασικού κατηγορουμένου για την λαθροδιακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων στην κατοικία του οποίου, στην Πεύκη, είχαν βρεθεί προσφάτως κοσμήματα και ποσότητα αναβολικών.
Ομως το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από το νεώτερο τμήμα της δικογραφίας είναι οι εκατοντάδες σημειώσεις του 36χρονου που εντοπίσθηκαν στο σπίτι της Πεύκης.
Στις σημειώσεις αυτές αποκαλύπτεται η ύπαρξη πολλών εταιρειών (όπως η βρετανική «CE Corporate Logistics», «Neofama») και συνεργατών του κυκλώματος από την Κύπρο και την Ιταλία μέχρι τα Σκόπια, το Κόσσοβο, την Πορτογαλία αλλά και την …Μοζαμβίκη. Ακόμη αναφέρεται τεράστιο πλήθος συναλλαγών την περίοδο 2011-2016 με αντικαρκινικά φάρμακα που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι σημειώσεις αυτές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχών αφού φαίνεται να αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις της δράσης των μελών της «μαφίας του φαρμάκου» ενώ φαίνεται να έχουν βρεθεί και τραπεζικοί λογαριασμοί στη Ελβετία.
Η δικαστική λειτουργός λοιπόν που ερευνά την δράση των ατόμων που άρπαζαν αντικαρκινικά φάρμακα από κρατικά νοσοκομεία και όχι μόνο και τα διακινούσαν παρανόμως, εστίασε το ενδιαφέρον της στην εταιρεία «Farmagen», στοιχεία της οποία βρέθηκαν στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ στο σπίτι της Πεύκης.
Οπως ανέφερε στην απολογία του ο 36χρονος «την γνωρίζω αυτή την εταιρεία που έχει έδρα στα Σκόπια και την οποία έφτιαξε το 2011 νομίζω. Είχε πάρει κάποιες αντιπροσωπείες ελληνικών εταιρειών για Σκόπια, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία και Κροατία. Συν επίσης στόχος του πατέρα από όσο μου είχε εκμυστηρευτεί ήταν να φτιαχτεί κι ένα «Research and Development Department» για να γίνονται κλινικές μελέτες για διάφορα καινούργια φάρμακα που θα έβγαιναν στην παραγωγή μέσω μεγάλων εταιρειών. Εχει αγοραστεί ήδη κάποιος χώρος…».
Ο 36χρονος πάντως στην απολογία του ανέφερε ότι όλες αυτές οι σημειώσεις έχουν γραφεί καθ’ υπαγόρευση του πατέρα του (σσ.: φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στην διακίνηση των φαρμάκων) όταν αυτός ήταν κρατούμενος στη φυλακή για υπόθεση απάτης. Κι ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά ουσιαστική συμμετοχή. Ο 36χρονος που έχει σπουδάσει οικονομικά ανέφερε ότι παλιότερα η οικογένειά του ασχολείτο με εμπόριο σιδήρου αλλά ήταν και ιδιοκτήτρια έξι πλοίων. Οσον αναφορά την ποσότητα αναβολικών αλλά και τα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της Πεύκης υποστήριξε ότι «τα αναβολικά ήταν μία παρόρμηση της στιγμής. Τα έμαθα αυτά από τις παρέες του γυμναστηρίου για να εμφανιζόμαστε στις παραλίες. Τα ήθελα για ατομική χρήση μαζί με τα άλλα παιδιά από το γυμναστήριο. Οσον αφορά τους λίθους που βρέθηκαν στο σπίτι μου τα είχε κάνει δώρο ο πατέρας μου στην μητέρα μου…».
Ο δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Μαρκουλάκος που εκπροσωπεί νομικά τον 36χρονο σημείωσε «η δικαστική λειτουργός που χειρίζεται την υπόθεση έκρινε ορθά ότι ο 36χρονος πελάτης μου δεν έπρεπε να προφυλακισθεί παρά το ένταλμα σύλληψης που η ίδια, δικαιολογημένα, είχε εκδώσει, είχε εκτελεστεί και απολογηθεί ο κατηγορούμενος όντας επί 5 ημέρες κρατούμενος. Ο 36χρονος δεν έχει καμία σχέση με όσα φέρεται ότι έκανε ο πατέρας του».