Η υπεράσπιση από τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) της… πισίνας του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, βάλλεται για τη βίλα που αγόρασε, ήταν η αφορμή να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να πει τη φράση που προκάλεσε αίσθηση προχθές στη Βουλή: «Με τις υγείες σας». Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ξέχασε να πει και σ’ εμάς, τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, «με τις υγείες μας», αναφερόμενος στα μέτρα που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο αναρτήθηκε από την Κομισιόν. Γιατί σας το λέω αυτό;
nnn
Επειδή προβλέπει διαιώνιση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσε με έναν νόμο, περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες στελέχη της κυβέρνηση υπόσχονται ότι θα «παγώσουν», μείωση στο αφορολόγητο, για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα το ανεβάσει στα 12.000 ευρώ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια και άλλα πολλά. Ισως ταιριάζει περισσότερο λοιπόν να έλεγαν οι πολίτες «με τις υγείες μας».


Αιφνιδιασμός με… ανασχηματισμό

Ισως να το προσέξατε ότι αυτή τη φορά δεν χτύπησε το χέρι του στο έδρανο ούτε φώναξε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή έδειχνε να μην τον απασχολούν οι εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και (κυρίως) η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν «εδώ και τώρα εκλογές» με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μήπως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Εψαξα, ρώτησα και έμαθα και ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω:
nnn
Μου λένε οι στενοί συνεργάτες του ότι επίτηδες ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε αυτή τη φορά για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ούτε καν θέλησε να σχολιάσει την πρόβλεψη του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου για… τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019. Και τούτο γιατί γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα λόγω της κατάστασης στην Ιταλία: «Δεν μπορούν να έχουν δύο μέτωπα οικονομικά» μου εξήγησαν και γι’ αυτό πιέζουν (στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ) να μη διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018 εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (επειδή το θέλει η κυρία Μέρκελ και ίσως και οι σύμμαχοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού). Ο κ. Τσίπρας μπορεί μόλις αισθανθεί μια σιγουριά και διαβάσει με τον δικό του τρόπο τις δημοσκοπήσεις να αιφνιδιάσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ τέθηκε ήδη σε εκλογική ετοιμότητα.
nnn
Και ποιες μεθόδους νομίζετε πως θα μεταχειριστεί ο κ. Τσίπρας ώστε να καθησυχάσει την αντιπολίτευση ότι δεν πάει σε εκλογές με σκοπό κάποια στιγμή, όποτε αυτός την κρίνει κατάλληλη, να αιφνιδιάσει; Κάνοντας (ίσως και μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου) έναν ριζικό (όπως θα τον ονομάσει) ανασχηματισμό, που δεν θα είναι άλλος από έναν εκλογικό ανασχηματισμό. Με τα νέα πρόσωπα που θα τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά θα πάει σε εκλογές. Και όταν λέμε νέα πρόσωπα, εννοούμε κυρίως στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Δηλαδή δεν αποκλείεται η επιστροφή του Νίκου Φίλη και άλλων, ενώ πλέον θεωρείται βέβαιη η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα των πασοκογενών, πλην Σπίρτζη και ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών, όπως της Λυδίας Κονιόρδου (η οποία τη γλίτωσε την προηγούμενη φορά), αλλά και υπουργών που έχουν προκαλέσει το περί δικαίου αίσθημα ή έχουν κάνει λάθη, όπως για παράδειγμα οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Σταθάκης. Να σημειώσω ότι ο ανασχηματισμός θα συνδυαστεί με τροποποίηση του εκλογικού νόμου, δηλαδή κατάτμηση της Β’ Αθήνας, αλλά και ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού. Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η πιθανότητα να επιχειρήσει για άλλη μία φορά η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση την απλή αναλογική.
Οι Γερμανοί μυρίζονται εκλογές

Πάντως η γερμανική «Handelsblatt» σημειώνει ότι το περίφημο «ολιστικό σχέδιο» του Αλέξη Τσίπρα μυρίζει εκλογές! Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το αναπτυξιακό του σχέδιο απευθύνεται πρωτίστως στην (εκλογική) πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η κυβέρνηση υπόσχεται βελτιωμένο ελάχιστο μισθό και υψηλότερες κοινωνικές παροχές. Αυτό θυμίζει απαρχές προεκλογικού αγώνα. Αντιθέτως, οι ιδιωτικοποιήσεις, μια λέξη-κλειδί, εμφανίζονται μόλις δύο φορές στις 106 σελίδες του κειμένου. Αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να πείσει τους παίκτες των χρηματαγορών, στις οποίες η Ελλάδα θέλει να επαναχρηματοδοτηθεί από τον Αύγουστο».


Η σύναξη των «γαλάζιων»

Τι είδους σύναξη ήταν αυτή των 150 και πλέον στελεχών, βουλευτών της ΝΔ και ενός πρώην πρωθυπουργού σε καφετέρια δίπλα στα παλαιά γραφεία της ΝΔ επί της οδού Συγγρού; Και μάλιστα μόλις λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης; Μου λένε ότι ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, επειδή δύο στελέχη, ο Κ. Τσιμάρας (πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ) και ο Κ. Κόλλιας (γραμματέας Οργανωτικού), αμφότεροι «σαμαρικοί», είχαν γιορτή τις προάλλες και κάλεσαν τους πάντες. Από τους πρώτους κατέφθασε ο Αντώνης Σαμαράς (μετά της Γεωργίας και του υιού Κωνσταντίνου). Η παρουσία της Γεωργίας Σαμαρά απέτρεψε πολλούς να αναφερθούν σε πολιτικά ζητήματα (ή σε εσωκομματικά προβλήματα) και έτσι η βραδιά έκλεισε με ανέκδοτα, αλλά και με ηχηρές… παρουσίες.

Πατάτες τηγανητές…
Πάνε πολλοί μήνες από τότε που οι πελάτες του εστιατορίου της Βουλής έχουν να δουν …πατάτες τηγανητές (έχει χαλάσει η φριτέζα). Έκπληκτοι όμως είδαν τις προάλλες τους σερβιτόρους να κουβαλούν στο ισόγειο του κτηρίου πιατέλες με τηγανητές πατάτες και διάφορα μεζεκλίκια. Ήταν την ημέρα του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης και προορίζονταν για το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα Κων. Βασιλάκη, ο οποίος είχε την ονομαστική του εορτή και είπε να στήσει ένα μικρό τσιμπούσι, παρά την βαριά ατμόσφαιρα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στον Ναό της Δημοκρατίας λόγω των διαρροών προς τα ΜΜΕ με στόχο τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τον Γενικό Γραμματέα της Κων. Αθανασίου.
***
Στους διαδρόμους συνεχίζουν να οργιάζουν οι φήμες για τον «εμφύλιο» και κάποιοι κακεντρεχείς επιμένουν ότι πίσω από τις κατευθυνόμενες διαρροές ήταν ο (εορτάζων) Ειδικός Γραμματέας, ο οποίος διατείνεται ότι διατηρεί απευθείας επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που δίνει (και) πολιτική διάσταση στην όλη υπόθεση. Για αυτό και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι τον επισκέφθηκε στο γραφείο του για να του ευχηθεί χρόνια πολλά ο Αλ. Τσίπρας. Όπως μαθαίνω, όμως, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να πάει και στο γραφείο του επίσης εορτάζονταΓενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Αθανασίου, με τον οποίο κάθισε και συζήτησαν αρκετά. Ίσες αποστάσεις; Ουδετερότητα εκ μέρους του πρωθυπουργού; Ή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις; Στο μέλλον θα φανεί…

HeliosPlus