Η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία διάσωσης της ΜΕΒΓΑΛ

Μετά τη συμφωνία του 2016 για τον από κοινού έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (43,18%)

Μετά τη συμφωνία του 2016 για τον από κοινού έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (43,18%) και την οικογένεια Χατζάκου (43,18%) που συνοδεύτηκε από αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ και την αναδιάρθρωση του δανεισμού των 55 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και το management υπό τη διευθύνουσα σύμβουλο κυρία Μαίρη Χατζάκου προχωρεί σε επενδύσεις, ρίχνει νέα προϊόντα στην αγορά και ενισχύει την εξωστρέφεια της επιχείρησης.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση 5,3 εκατ. ευρώ που αφορά κυρίως το τμήμα παραγωγής γιαούρτης στις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παράγεται εδώ και λίγες μέρες το νέο στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ. Η επένδυση περιλαμβάνει: εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής με separator γιαούρτης, αγορά μηχανής συσκευασίας γιαούρτης ultra clean (υψηλής υγιεινής) και νέο χώρο συσκευασίας γιαούρτης με προδιαγραφές clean area ISO 8 (κλιματισμός και φίλτρανση του αέρα). Η παραγωγή του γιαουρτιού γίνεται πλέον με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης και ικανοποιεί όλες τις κοινοτικές οδηγίες.

Οι στόχοι της εταιρείας

Σύμφωνα με την κυρία Χατζάκου, στόχος της εταιρείας είναι να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια το μερίδιο της εταιρείας στο στραγγιστό γιαούρτι από 2,8% που είναι σήμερα.
Επίσης, μεταξύ των νέων προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας είναι το φρέσκο γάλα «Οκτώ Γυναίκες», το σοκολατούχο Choco Joy, τα ΜΕΒΓΑΛ Kids (ρόφημα γάλακτος και ημίσκληρο τυρί Peppa),το γιαούρτι Harmony 1% με φρούτα και 30% λιγότερη ζάχαρη κ.ά.
Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 640 εργαζόμενοι, σχεδόν οι μισοί σε σχέση με τις εποχές που η εταιρεία κυριαρχούσε κυρίως στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Μέσα στην κρίση ο τζίρος από 180 εκατ. ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί.
Το σχέδιο σωτηρίας της ΜΕΒΓΑΛ άρχισε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και η ΔΕΛΤΑ κάλυψαν αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ και έδωσαν το σήμα προς τις τράπεζες ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια εξυγίανσης. Από τα 10 εκατ. τα 7 εκατ. ευρώ κατέβαλε η κυρία Χατζάκου και τα 3 εκατ. ευρώ η ΔΕΛΤΑ. Η τελευταία είχε αποκτήσει και ποσοστό μετοχών από μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ που αποχώρησαν έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.

Εργαζόμενοι και προμηθευτές

Με το προϊόν της αύξησης οι εργαζόμενοι έλαβαν τα δεδουλευμένα τους, εξοφλήθηκαν κτηνοτρόφοι και προμηθευτές και παράλληλα αποπληρώθηκε δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το 2105 η Bartons στη ΜΕΒΓΑΛ.
Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2017 η τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική). Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής,κυμαινόμενου επιτοκίου, με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Από εφέτος αρχίζει η αποπληρωμή του. Στην εταιρεία με 13,5% παραμένει η οικογένεια Συμεωνίδη.

Ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ για το 2017 διαμορφώθηκε στα 107,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 8,1 εκατ. ευρώ. Τα 33,4 εκατ. ευρώ προήλθαν από πωλήσεις στο εξωτερικό. Η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ προβλέπει ότι το 2018 οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 121,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 9,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ανέλθουν –σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης –στα 36,7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 30,2% των συνολικών πωλήσεων. Ηδη το τετράμηνο του 2018 η εταιρεία καταγράφει ανάπτυξη (σε αξία) της τάξης του 11,3% κόντρα στις τάσεις της αγοράς, η οποία πιέζεται από τη μείωση της κατανάλωσης.
Πανελλαδικά το μερίδιο αγοράς της ΜΕΒΓΑΛ για όλα της τα προϊόντα κινείται κοντά στο 11%. Ερωτώμενη η κυρία Χατζάκου αν σε περίπτωση πώλησης του μεριδίου της ΔΕΛΤΑ στη ΜΕΒΓΑΛ –λόγω των εξελίξεων στη μητρική Vivartia –θα ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, απάντησε καταφατικά διευκρινίζοντας πως διατηρεί και δικαίωμα πρώτης άρνησης.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.