Τρία ιδιαίτερα σημαντικά προγράμματα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (ΕΓΣΔΙΤ) το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 38.000.000 ευρώ, για την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής οδοφωτισμού και την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, καθώς και στους δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κυρία Τατιάνα Καλογιάννη, τον Δεκέμβριο θα υποβληθεί στην ΕΓΣΔΙΤ δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Στα σκαριά βρίσκεται και αντίστοιχο πρόγραμμα, ύψους 12.700.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της λιμνιαίας συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα.
Όσον αφορά στο πρώτο έργο, τον συντονισμό θα έχει η Περιφέρεια Ηπείρου. Σχεδιάζεται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στόχος είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας έως το 2020.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα οδοφωτισμού που προωθούνται στην Ελλάδα, καθώς περί τα 12 αντίστοιχα σχέδια που είχαν κατατεθεί προς έγκριση στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ δεν έχουν προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στο περιθώριο ξενάγησης στο εργοτάξιο του ΣΔΙΤ Ηπείρου για τα απορρίμματα, το ερχόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και άλλα μεγάλα ΣΔΙΤ στον τομέα του οδοφωτισμού. Ένα από αυτά είναι και εκείνο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 45.666 φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και πόρων της τάξης των 3.800.000 ευρώ ετησίως.
Σχετικά με το δεύτερο ΣΔΙΤ Ηπείρου, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων (νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολικές μονάδες, το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων κ.ά.), επιφάνειας 45.000 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό και εξαερισμό, με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας, μονώσεων κ.ά.
Στην Ελλάδα, αν και η πλειονότητα των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 (δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα καθώς τότε δεν ίσχυε ο κανονισμός θερμομόνωσης), ελάχιστες κινήσεις έχουν γίνει από τις τελευταίες κυβερνήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, παρότι οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις περιλαμβάνουν αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την ανακαίνιση του συνολικού κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, δεν παραλείπει σε πολλές ομιλίες του να αναφέρεται «στη μεγάλη βαρύτητα» που δίνει η κυβέρνηση στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, είχε αναφέρει ότι δρομολογούνται μια πρώτη σειρά ώριμων έργων με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 2 δισεκ. ευρώ. Είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα συσταθεί και κρατική εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της διαδικασίας.
Σχετικά με το τρίτο έργο που προγραμματίζει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναβάθμιση της Λιμνιαίας Συγκοινωνίας στην Παμβώτιδα, αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου στόλου φιλοπεριβαλλοντικών σκαφών (π.χ. υβριδικών ή ηλεκτρικών) όπως επίσης αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών (κυματοθραύστη, καρνάγιο κλπ.).
Η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και για τα τρία έργα από το πρόγραμμα ELENA (European Local Energy Assistance). Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την τελευταία δεκαετία, το ELENA έχει χορηγήσει κονδύλια περίπου 100.000.000 ευρώ (για μελέτες βιωσιμότητας, επιχειρησιακά σχέδια, προετοιμασία τευχών δημοπράτησης και παρακολούθηση έργων) για την υλοποίηση επενδύσεων που προσεγγίζουν τα 4 δισεκ. ευρώ.