Στρατιές NEETs λυµαίνονται την Ελλάδα της κρίσης. Είναι οι 20άρηδες που έχουν χάσει τον μπούσουλα (NEETs, εκ του Νeither in Education nor in Employment or Training, δηλαδή οι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης). Είναι η δημογραφική ομάδα των «νεαρών ενηλίκων σε ρόλο παιδιού». Tού «δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος», «δεν έχω ιδέα τι θέλω», «δεν έχω όραμα», «θέλω το εύκολο κέρδος», «δεν θέλω να κουραστώ για τίποτα», «δεν ελπίζω σε τίποτα», «δεν έχω drive για τίποτα», «δεν με ενδιαφέρει να προσφέρω τίποτα».
Θυµίζω ότι το φαινόµενο είναι τόσο διαδεδομένο που εδώ και χρόνια κολοσσοί (όπως, π.χ., η αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch), προκειμένου να προσλάβουν αποφοίτους γνωστών πανεπιστημίων, έχουν φτάσει στο σημείο να καθιερώνουν «ανοιχτές ημέρες» όπου ο Μπαμπάς και η Μαμά (και όχι βέβαια ο νεαρός υποψήφιος) ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις τους. Αλλά και στην Ελλάδα του 2018 οι Γεννήτορες είναι πάντα εκεί. Για να υποσχεθούν «μπες εσύ σε μια σχολή και μετά κάνε ό,τι θες», να «χαρτζιλικώνουν», να πληρώνουν εσαεί το ενοίκιο, να κλείνουν τις πληγές προτού αυτές καν ανοίξουν, να δικαιολογούν τη νωθρότητα και τη φυγομαχία, να παρηγορούν, να στρώνουν το κρεβάτι, να στύβουν την πορτοκαλάδα, να επωάζουν μέχρι τελικής εξόντωσης.
Σηµειωτέον ότι και στην Ελλάδα η πληθυσμιακή ομάδα των NΕΕΤs εμφανίζει ποσοστά ρεκόρ, κάτι που μοιραία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ειδικών. Στην ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού») ήδη λειτουργεί, σε πιλοτική βάση ακόμη, το πρόγραμμα «Transition» («Μετάβαση»). Στόχος του η παροχή υπηρεσιών στους ΝEETs «και η ενθάρρυνσή τους στη λύση προσωπικών, επαγγελματικών και κοινωνικών αδιεξόδων». H Mονάδα Εφηβικής Υγείας, στην οποία προσφάτως απονεμήθηκε διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ως Υπηρεσία Καλής Πρακτικής), δίνει έμφαση σε αυτή την περίοδο της «αναδυόμενης ενηλικίωσης». Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, βασικό σύμπτωμα είναι η αδυναμία προσαρμογής στις επιταγές της ενήλικης ζωής. Και η έλλειψη ψυχικών αντοχών. Ενα «φου» και τα παιδιά αυτά καταρρέουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ