Το Brexit σκιάζει το real estate του Λονδίνου

Η προοπτική της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη «βαραίνει» όλο και πιο πολύ στην αγορά ακινήτων του

Η προοπτική της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη «βαραίνει» όλο και πιο πολύ στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου. Και πρόκειται, ως γνωστόν, για μια αγορά real estate από τις πιο ελκυστικές στον κόσμο, από τις πρώτες σε προτίμηση για τους κεφαλαιούχους –των Ελλήνων ασφαλώς μη εξαιρουμένων. Γι’ αυτό και «εκτινάχθηκε» την τελευταία 25ετία και επίσης ανέκαμψε αστραπιαία μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008. Αυτό δείχνουν αλλεπάλληλες έρευνες που δημοσιεύονται τους τελευταίους μήνες.
Ερευνα της ειδικευμένης στην αγορά ακινήτων ιστοσελίδας Rightmove αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι οι τιμές στη βρετανική πρωτεύουσα υποχώρησαν τον μήνα που διανύουμε κατά 0,2% συγκριτικά με τον Μάιο του 2017. Αλλη έρευνα της εταιρείας Acadata, που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με εκείνη της Rightmove, έδειξε ότι τον Απρίλιο το Λονδίνο ήταν η μοναδική πόλη της Βρετανίας όπου κατεγράφη πτώση των τιμών των ακινήτων σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Acadata μάλιστα, η πτώση ήταν της τάξεως του 2,5%.
Σημειωτέον ότι στη Βρετανία συνολικά, κατά τις μετρήσεις της Acadata, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1% το διάστημα Απριλίου 2017 – Απριλίου 2018, ενώ το αμέσως προηγούμενο 12μηνο οι τιμές είχαν εκτιναχθεί κατά 9% υψηλότερα!
«Οταν μιλάμε για την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων σε μεγάλες πόλεις της Αγγλίας και της Ουαλλίας, το Λονδίνο παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οι άλλες πόλεις αντέχουν» δήλωσε στο Bloomberg ο Ολιβερ Μπλέικ, γενικός διευθυντής των μεσιτικών γραφείων Your Move και Reeds Rains. Ο βρετανός μεσίτης ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η βρετανική αγορά στο σύνολό της παραμένει «αργή», από την άποψη του αριθμού των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται.

Η αντίσταση των πωλητών

«Η αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Βρετανία και την οικονομία της έχει καταστήσει πιο διστακτικούς τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές σε ορισμένες περιοχές» σημειώνεται στην έρευνα της Rightmove. Σε εθνικό επίπεδο οι μεταβιβάσεις ακινήτων το τελευταίο 12μηνο έχουν μειωθεί κατά 5,4%. Στην πρωτεύουσα, όπως έδειξε η έρευνα, η κατάσταση είναι χειρότερη. Διότι και οι τιμές είναι σαφώς υψηλότερες και επιπλέον δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα επηρεάσει εν τέλει το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του City η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι οι πωλητές δεν χάνουν το ηθικό τους. Δεν δείχνουν διάθεση, δηλαδή, να «σκοτώσουν» τα ακίνητά τους. Ετσι συνολικά στη Βρετανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Μάιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 308.075 λιρών (351.761 ευρώ) κατά μέσον όρο ακινήτου που μεταβιβάζεται (μετρήσεις της Rightmove). Από τις 11 γεωγραφικές περιοχές της χώρας στις 7 οι πωλητές ζητούσαν το τελευταίο 12μηνο τιμές-ρεκόρ.
Στην ανθεκτικότητα των τιμών των βρετανικών ακινήτων ρόλο έπαιξε και ένας νέος φόρος επί των ακινήτων που επιβλήθηκε τον Απρίλιο στην Ουαλλία. Ο φόρος αυτός ώθησε αρκετούς αγοραστές να επισπεύσουν την επιλογή τους, κυρίως αν αναζητούσαν κάποιο σπίτι υψηλής αξίας. Από ολόκληρη τη Βρετανία στην Ουαλλία, άλλωστε, βρίσκονται οι περιοχές με τις πέντε μεγαλύτερες σε ποσοστό αυξήσεις ακινήτων που κατέγραψε η έρευνα της Acadata.
«Διαφορετικές τοπικές αγορές αναπτύσσονται με διαφορετικές ταχύτητες. Αλλά η συνολική εικόνα είναι λιγότερο αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τόσο την εξέλιξη των τιμών όσο και τον αριθμό των συμβολαίων που υπογράφονται» υπογραμμίζει η Rightmove.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.