«Τρύπες» στις υποκλοπές ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ ανακάλυψαν κρατικοί ελεγκτές

Σημαντικά κενά στα συστήματα νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να εντόπισε έρευνα κρατικών ελεγκτών!

Σημαντικά κενά στα συστήματα νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να εντόπισε έρευνα κρατικών ελεγκτών!
Ορισμένες από αυτές τις «τρύπες» φαίνεται να έχουν εντοπιστεί και στα περιώνυμα «βαλιτσάκια» των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή τις φορητές συσκευές παρακολούθησης κινητών. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι ενώ υπάρχουν επισημάνσεις προς την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. να διορθώσουν την ύποπτη – προβληματική λειτουργία των συστημάτων υποκλοπών, η αντίδραση είναι είτε άρνηση με επίκληση οικονομικούς λόγους –κυρίως στην υπηρεσία της λεωφόρου Κατεχάκη –είτε σημαντική καθυστέρηση.
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία από έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών, τους επονομαζόμενους «Μεγάλους Αδελφούς», σε συνέχεια των δηλώσεων, προ τριών ημερών στη Βουλή, του προϊσταμένου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ζαμπίρα για ανεξέλεγκτα ιδιωτικά «βαλιτσάκια υποκλοπών». Και όλα αυτά εν μέσω της θολής κατάστασης που φαίνεται να υπάρχει με τις συνακροάσεις συνομιλιών και με τις τυχόν υφαρπαγές κρίσιμων στοιχείων από πολιτικούς φορείς, επιχειρήσεις κ.λπ. Την ίδια ώρα έκπληξη προκαλεί η διαρκής αύξηση του αριθμού των αιτημάτων από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ για νόμιμες συνακροάσεις που πλησιάζουν πλέον τις 10.000 κάθε χρόνο. Χωρίς πάλι να μπορεί να ελεγχθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, η αιτιολόγηση αυτών των συνομιλιών.

Τα κενά ασφαλείας

Συστήματα νομίμων συνακροάσεων διαθέτουν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (στεγάζονται στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου έχει έδρα και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης) αλλά και η νεοσύστατη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., η οποία στεγάζεται στο Περιστέρι. Σε αυτά τα συστήματα φαίνεται να πραγματοποίησαν έλεγχο τους τελευταίους μήνες συνεργεία της ΑΔΑΕ.
Αρχικά φαίνεται να υπήρξε έλεγχος τον Μάιο του 2017 –στη ΔΙΔΑΠ -, η οποία είναι η υπηρεσία που συγκεντρώνει και αναλύει τις πληροφορίες από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Πληροφορίες οι οποίες αφορούν δράση εγκληματικών οργανώσεων, απαγωγές κ.λπ. Δημιουργώντας μια κεντρική ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων με βάση 17.000 περίπου δελτία πληροφοριών που στέλνουν ετησίως όλες οι αστυνομικές Αρχές. Ταυτόχρονα όμως η ΔΙΔΑΠ έχει αποκτήσει, προ τριετίας, βρετανικό σύστημα υποκλοπών προκειμένου να «αποσυμφορηθεί» η πίεση που υπήρχε στα συστήματα νομίμων συνακροάσεων (με επισύνδεση με τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας και του Internet) της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που λειτουργούσαν την περίοδο 2006-2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η ΑΔΑΕ εντόπισε 5-7 κενά ασφαλείας στα συστήματα της ΔΙΔΑΠ. Ανάμεσα στα άλλα φέρεται να βρέθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στις διαδικασίες πρόσβασης των υπαλλήλων της στα συγκεκριμένα δεδομένα, κάτι που άφηνε περιθώριο για λαθροχειρίες και αδυναμία ελέγχου. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στα αρχεία καταγραφής των δεδομένων από τις ενέργειες που προχωρούν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας. Δηλαδή δεν υπήρχε ασφαλιστική δικλίδα ώστε να μη γίνονται παρεμβάσεις στα συστήματα νομίμων συνακροάσεων ή στις τράπεζες δεδομένων που δεν μπορούν να ανιχνευθούν εκ των υστέρων. Ακόμη οι επισημάνσεις της ΑΔΑΕ αφορούσαν τον περιορισμό των χειριστών των συστημάτων και την πληρέστερη καταγραφή των «επισκέψεών» τους στα ηλεκτρονικά δεδομένα της ΔΙΔΑΠ.

Η ΕΥΠ «υπάλληλος» ιδιωτών

Ομως ακόμη πιο εντυπωσιακά θεωρήθηκαν τα ευρήματα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, το ίδιο χρονικό διάστημα, στο σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλές αναφορές αλλά και δικογραφίες για τον χειρισμό από την ΕΥΠ των υποκλοπών και άλλες μεθοδεύσεις για εξυπηρέτηση πολιτικών, επιχειρηματικών αλλά και ιδιωτικών συμφερόντων.
Την περίοδο 2004-2005 υπήρχαν καταγγελίες ότι ομάδα επίορκων υπαλλήλων της ΕΥΠ που χειρίζονταν το «βαλιτσάκι» (φορητό σύστημα υποκλοπών) παρείχαν τις υπηρεσίες τους, έναντι αμοιβής, σε επιχειρηματίες. Ακόμη υπήρχαν αναφορές για λαθροχειρίες στο σύστημα παρακολούθησης της ΕΥΠ με καταγραφή συνομιλιών πολιτικών, ιδιωτών κ.λπ. με επίκληση τάχα ερευνών για θέματα «εθνικής ασφάλειας», οπότε και αποφεύγεται ο ενδελεχής δικαστικός έλεγχος.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αναδειχθεί στοιχεία ή έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για σειρά παράνομων ενεργειών της ΕΥΠ. Οπως για ύποπτες «επενδύσεις» της ΕΥΠ σε κολέγια στο εξωτερικό ή εταιρείες πληροφορικής αλλά και για παράνομες παρακολουθήσεις στελεχών τραπεζών (!) ύστερα από αναθέσεις ιδιωτών. Ακόμη σε εξέλιξη είναι δίκη για πλαστογραφίες αποδείξεων με χρήματα που υποτίθεται ότι δίνονταν σε… δημοσιογράφους. Η πλαστογραφία έγινε σε οίκημα στο Χαλάνδρι που ενοικίασαν στελέχη της ΕΥΠ. Επίσης υπήρξε παράνομη παρακολούθηση σπιτιού –με μικρόφωνα στα δωμάτιά του όπως στη γνωστή ταινία «Οι ζωές των άλλων», πιθανόν ύστερα από εντολή ντετέκτιβ! Σε δίκη έχει παρουσιαστεί 30σέλιδη καταγραφή των συνομιλιών από το εσωτερικό του σπιτιού του ανυποψίαστου ανθρώπου!

Ποιες εκπλήξεις έκρυβε η επίσκεψη της ΑΔΑΕ στον 15ο όροφο της Κατεχάκη

Φαίνεται, λοιπόν, να διαπιστώθηκε ότι στην ΕΥΠ δεν υπάρχει καμιά απολύτως «πολιτική ασφαλείας»· πολιτική που αποτελεί τον πυλώνα για την τήρηση του απορρήτου και τη διασφάλιση των επικοινωνιών των πολιτών. Στη ΔΙΔΑΠ φαινόταν ότι υπήρχαν ορισμένα ασαφή στοιχεία σε ένα τμήμα της, αλλά στην ΕΥΠ δεν υπήρχε καθόλου! Οι μυστικές υπηρεσίες, ύστερα από έναν έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει η ΑΔΑΕ την περίοδο 2013-2014, είχαν υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσουν το «σχέδιο ασφαλείας». Ομως δεν έπραξαν τίποτα. Ακόμη, όπως προκύπτει από πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, στο σύστημα της ΕΥΠ διαπιστώθηκε απενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης διαγραφής αρχείων συνομιλιών. Ετσι τηλεφωνικές συνομιλίες που, βάσει νομοθεσίας, θα έπρεπε να εξαϋλώνονται ύστερα από ένα ικανό χρονικό διάστημα παραμένουν υπ’ όψιν των πρακτόρων που μπορεί να τις χρησιμοποιούν ιδιωτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον έλεγχο της ΕΥΠ προέκυψε ότι δεν καταγράφονται πουθενά τα στοιχεία παρακολουθήσεων αλλά και εντοπισμού κινητών με τα «βαλιτσάκια» της υπηρεσίας και έτσι δεν μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει γίνει κάτι εκ του πονηρού. Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες ότι η ΕΥΠ δεν έχει μέχρι στιγμής – αρκετούς μήνες μετά τον έλεγχο – διορθώσει τα κενά ασφαλείας, επικαλούμενη και έλλειψη χρημάτων.
Ακόμη, ιδιαίτερα μεγάλο ζήτημα προκύπτει, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, και με τα 7-8 φορητά συστήματα υποκλοπών, κυρίως ισραηλινής, γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής, κόστους περίπου 200.000 ευρώ και άνω που φέρεται να είναι στη διάθεση επιχειρηματιών. Ομως η αλλαγή των τεχνολογιών και οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου φαίνεται να περιορίζουν τη χρήση τους. Ακόμη προβληματισμός υπάρχει στις Αρχές από διοχέτευση δεδομένων κινητών τηλεφώνων σε βάσεις παρακολουθήσεων στο εξωτερικό (κυρίως στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.