Στην Κεντροαριστερά αιφνιδιάστηκαν και δυσαρεστήθηκαν από τη διεκδικητική διάθεση του Κυριάκου για τον μεσαίο χώρο. Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο κινείται εδώ και μήνες στη λογική της αυτοδυναμίας και οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτόν τον στόχο. Και μόνο το εύρημα στο βαρόμετρο της Public Issue ότι για πρώτη φορά το 56% των πολιτών τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας εθνικών εκλογών, αποδεχόμενο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το 74% να πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δείχνει μια μαζική μεταστροφή των ψηφοφόρων.
Εισροές από παντού
Ενώ το ακροατήριο της κυβέρνησης συρρικνώνεται, η Νέα Δημοκρατία έχει εισροές από όλους τους χώρους, από τα δεξιά της και από τα αριστερά της. Πρόκειται, εκτιμούν στην Πειραιώς, για ένα ρεύμα που αποκτά τη δική του δυναμική, την οποία θέλουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν εφόσον είναι άγνωστος ο χρόνος των εκλογών. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο».
Το Μακεδονικό, πιστεύουν, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το στοιχείο που αφαίρεσε ό,τι είχε απομείνει από την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ανοιχτά χωρίς λύση όλα τα ζητήματα, από τα εθνικά ως τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το πρόσφατο σποτ του Μεγάρου Μαξίμου έχει πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, το αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός, όμως, βρίσκεται στη δημοφιλία πολύ πίσω από τον πρόεδρο της ΝΔ με 45% θετικές γνώμες, και κατατάσσεται έκτος με 25% θετικές γνώμες ξεπερνώντας μόνο Καμμένο και Μιχαλολιάκο.
Το κυβερνητικό σποτ διαφημίζει την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Υπάρχει ωστόσο κάτι ενοχλητικά αύθαδες στην έναρξή του, ο τρόπος με τον οποίο ο υπάλληλος κλωτσά το κόκκινο χαλί για να ξεδιπλωθεί στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, και υποβάλλει τη σκέψη ότι οι εικόνες που προβάλλονται δεν είναι παρά ένα παραπέτασμα για να αποκρυβεί αυτό που υποψιάζονται οι πολλοί.
Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ καμουφλάρεται αλλά δεν αλλάζει. Η παραποίηση του εθνοσήμου και η υπογραφή Ελληνική Κυβέρνηση στο τέλος του σποτ ενισχύουν αυτή την εντύπωση, μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται στη σειρά των μηνυμάτων «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Η προσοχή της Πειραιώς στρέφεται προς τους αναποφάσιστους, καθώς θεωρούν ότι η κατανομή αποχής θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, και επίσης προς τις περιφέρειες όπου η ΝΔ δεν έχει εκλέξει βουλευτή, όπως είναι η Κέρκυρα, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και αύριο. Οι περιοδείες του αρχηγού της ΝΔ περιλαμβάνουν πολύ Βόρεια Ελλάδα ώστε να διατηρηθεί το μεγάλο προβάδισμα που πήρε το κόμμα εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στο Μακεδονικό. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια, πηγές της ΝΔ επαναλάμβαναν ότι «δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων» που έχουν θέσει. «Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν προέκυψε τίποτε νεότερο. Τα κρίσιμα ζητήματα που έχει θέσει η ΝΔ παραμένουν αναπάντητα. Χρειάζεται λύση ενιαία, συνολική και τελική, που θα σέβεται την Ιστορία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, χωρίς ασάφειες, εκκρεμότητες και ουρές για το μέλλον». Η λύση αυτή, κατά τη ΝΔ, περιλαμβάνει την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, την απολύτως απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, την εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Τι λένε για το Μακεδονικό
Μολονότι πηγές του κόμματος σχολίαζαν ότι «αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ», σημείωναν ότι στη ΝΔ είναι «πάντα ανοιχτοί σε κάθε ενημέρωση εάν ο κ. Τσίπρας έχει κάτι να πει». Πιστεύουν, όμως, ότι ακόμη κι αν εμφανίσει ο Πρωθυπουργός μια λύση του Μακεδονικού, αυτή δεν θα είναι μια καλή λύση, εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τους εταίρους, και ότι θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με την κοινή γνώμη.
Ανατροπή σκηνικού δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν προέρχονται από τη ΝΔ αλλά έλκονται από αυτήν είτε δεν αυτοτοποθετούνται στο δίπολο Δεξιά – Αριστερά είτε ανήκουν στο Κέντρο. Αυτοί, παρατηρούν, αποτελούν περίπου το 50% του εκλογικού σώματος και το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι θέλουν πολιτική αλλαγή, να τελειώνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξαρτώμενοι από το κράτος και τα επιδόματα, δηλαδή το ακροατήριο το οποίο μπορεί να επηρεάσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζονται στο 15%. Σύμφωνα με την ανάλυση της Πειραιώς, το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ έχει αλλάξει, δεν είναι πλέον οι κλασικοί δεξιοί ψηφοφόροι, και επειδή διευρύνθηκε η δεξαμενή των ψηφοφόρων και μετατοπίστηκε προς το Κέντρο χρειάζεται να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα και ο λόγος του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη δική του πολιτική κυριαρχία. Καλλιεργεί επίμονα το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και προβάλλει το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματός του, κυνηγώντας τη θετική ψήφο των πολιτών.
«Το εντυπωσιακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, παρά τη συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μέσω εφημερίδων και sites που ελέγχει ότι τάχα η ψαλίδα κλείνει, αυτή αντιθέτως διευρύνεται, όπως άλλωστε η διαφορά που χωρίζει τον κ. Μητσοτάκη από τον κ. Τσίπρα σε όλες τις συγκριτικές ερωτήσεις που τους αφορούν» σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και ο κ. Τσίπρας παίζει με τον χρόνο των εκλογών προσπαθώντας να διαχειριστεί την ήττα του» προσθέτουν.
Επισημαίνουν επίσης ότι η πλειονότητα πιστεύει ότι η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα. Το 34% των πολιτών θεωρεί ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, μόνον το 13% απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 33% να αποφαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα δοκιμάζεται από κρίση. Πριν από τρία χρόνια οι απαντήσεις των πολιτών στο ίδιο ερώτημα ήταν αντεστραμμένες, μόνο το 12% απαντούσε ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, ενώ στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε τότε το 52%.
Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, 19 μονάδες τη μέτρησε η Public Issue και 10,5 η Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ). Η Public Issue σημείωσε ότι «η διαφορά των 19 μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974», και εκτίμησε ότι με το ποσοστό αυτό η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει έως και 170 έδρες, σε πεντακομματική Βουλή. Αυτοδυναμία της ΝΔ και πεντακομματική Βουλή δείχνει και η μέτρηση της Pulse, με τη ΝΔ να λαμβάνει το 32% των ψήφων έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και το 7,5% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ