Συμβιβασμός ανάγκης Γεννηματά – Θεοδωράκη

Τις επιπτώσεις από την «κακή εικόνα» που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής το τελευταίο διάστημα μετρούν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τις επιπτώσεις από την «κακή εικόνα» που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής το τελευταίο διάστημα μετρούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι. Δεν είναι τόσο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημάδια υποχώρησης, τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα. Γνωρίζουν από τα μηνύματα που έρχονται ότι η βάση της παράταξης είναι μουδιασμένη. Η πολυφωνία που θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα για το Κίνημα Αλλαγής, αφού του επιτρέπει να διευρύνει το ακροατήριό του, αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα του. Είναι το κύριο εμπόδιο που συνάντησαν οι πρωτοβουλίες Γεννηματά που, πάντως, δέχονται την κριτική ότι σε ένα κόμμα-ομοσπονδία δεν μπορούν να εκδηλώνονται με «αρχηγικό τρόπο» χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τις συνιστώσες.

Εξηγήσεις και συνεννόηση

Προς το παρόν η ένταση φαίνεται να υποχωρεί. Βοήθησαν σε αυτό οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κυρίως η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η συνάντηση, όπως από κοινού μετέδωσαν Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, «έγινε σε καλό κλίμα». Φυσικά, όπως επισημαίνεται, «είναι αδύνατον δύο άνθρωποι έπειτα από μια ανοιχτή αντιπαράθεση να προσποιούνται ότι δεν έχει γίνει τίποτε». Αλλωστε, οι διαφορές παραμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση η κυρία Γεννηματά εξέφρασε την ενόχλησή της τόσο για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Θεοδωράκη στο θέμα των εκλογών, «εδώ και τώρα», όσο και για το ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έσπευσε πρώτος να απαντήσει στο «τελεσίγραφο» που έστειλε. «Τι πάει να πει δεν δέχομαι εντολές από κανέναν;» φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη. «Τι πάει να πει ως εδώ;» ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντησή του.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το ζήτημα της εικόνας που θα εμφανίσει το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. «Θα πάμε με μία γραμμή» τόνιζε το προηγούμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη. Ο στόχος, σε μεγάλο βαθμό, επετεύχθη.
Η Φώφη Γεννηματά αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήσει σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναρωτώμενη «τι Ελλάδα θα παραδώσει» και παρουσιάσει το δικό της πλαίσιο προτάσεων που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας «εθνικής γραμμής», θα διατυπώσει το αίτημά της για εκλογές άμεσα.
Οπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί, η Φώφη Γεννηματά «δεν ζητεί εκλογές κάθε δεύτερη μέρα, όπως έκανε για ένα διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, ούτε υιοθέτησε τη γραμμή κάποιου άλλου. Ζητεί εκλογές εδώ και τώρα έχοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση εν κρυπτώ και χωρίς να διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση οδηγεί τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, σε ένα νέο αδιέξοδο» υπογραμμίζουν.
Ο κ. Θεοδωράκης στη δική του τοποθέτηση θα χρησιμοποιήσει, επίσης, αυστηρούς τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση. Οπως μεταδίδεται, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα καταδείξει, με πρόσφατα παραδείγματα, την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης που, όπως έχει επισημάνει και άλλες φορές, «πρέπει να φύγει». Θα κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «Πολιτική Αλλαγή» αλλά δεν θα αναφερθεί και δεν θα υιοθετήσει το αίτημα για άμεσες εκλογές. Είναι, όπως λέγεται, μια φόρμουλα «μιάμισης γραμμής» που δεν δημιουργεί ζητήματα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Ο προγραμματισμός προβλέπει, αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη, να συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία του κόμματος. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει, όπως έχει ζητηθεί, ξεχωριστή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται από τα μηνύματα που μεταδίδει το επιτελείο της προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο των βουλευτών του Ποταμιού την Τετάρτη το βράδυ, υπάρχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για τα αίτια της εικόνας που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν τη δημοσκοπική στασιμότητα στην πολυφωνία που υπάρχει και στις αντιρρήσεις που διατυπώνονται σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυρία Γεννηματά. Θεωρούν ότι η κακή εικόνα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής «είναι αντιστρέψιμη» υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα συνεχιστούν οι παραφωνίες».
Η Σεβαστουπόλεως από την πλευρά της αποδίδει την κακή εικόνα που υπάρχει επίσης στην πολυφωνία, αλλά αυτή που εκδηλώνεται στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ. Ως παράδειγμα αναφέρουν το ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που και αυτό προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Το Ποτάμι, σημειώνουν, από την πρώτη στιγμή κράτησε μια καθαρή θέση. Η ΔΗΣΥ ταλαιπωρήθηκε από εσωτερικές διχογνωμίες. Εκεί επισημαίνουν ότι βρίσκεται το πρόβλημα, και όχι στις «καθαρές θέσεις» του Ποταμιού «που δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στη νεωτερικότητά» του. «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση το Ποτάμι να αποτελέσει τη νεωτερική πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής» είναι το μήνυμα των επιτελών της Χαρ. Τρικούπη.

Ανοιχτά ζητήματα

Είναι προφανές ότι, παρά την υποχώρηση της έντασης, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Τα δύο κόμματα κατάφεραν να συνεργαστούν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, συνθέτοντας τις προτάσεις που είχαν καταθέσει. Εμφανίστηκαν έτσι με κοινή στάση στη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Είναι άγνωστο όμως αν θα υπάρξει κοινός τόπος σε ζητήματα όπως το Μακεδονικό, που έχει ήδη απασχολήσει σειρά συσκέψεων στη Χαρ. Τρικούπη. Μια συμφωνία που θα έχει την έγκριση και των Ευρωπαίων δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο. Ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να δηλώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει θετική ψήφος, εκτιμώντας ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει περιθώρια διαφοροποιήσεων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδεται ότι «ο Σταύρος αλλά και κανείς άλλος δεν πρέπει να βιάζεται. Υπάρχει το πλαίσιο που έβαλε το Πολιτικό Συμβούλιο. Ας περιμένουμε την πρόταση. Δεν χρειάζονται δηλώσεις επί δηλώσεων».

Εξόρμηση σε όλη τη χώρα

Η επικείμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας θα έχει, τυπικά, ως θέμα την εξόρμηση των στελεχών στην περιφέρεια με αφορμή την ολοκλήρωση της οργανωτικής δομής του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να ηγηθεί αυτής της εξόρμησης πραγματοποιώντας περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει δουλειά μια επιτροπή εξειδίκευσης του προγράμματος και ειδικά των 12+1 σημείων που παρουσιάστηκαν στο ιδρυτικό συνέδριο και τα οποία «θα αποτελέσουν τη βάση του μετεκλογικού διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Εξετάζεται επίσης, στο πλαίσιο της ανάδειξης των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής, μια πρόταση του Δ. Τσιόδρα για την πραγματοποίηση «τραπεζιών διαλόγου», στα οποία θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, αλλά και το τι είναι προοδευτικό σήμερα.
Σε οργανωτικό επίπεδο, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκρότηση σε σώμα όλων των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος. Μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση όλων των γραμματειών του κόμματος. Ο σχεδιασμός του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη προβλέπει από την ερχόμενη εβδομάδα τη διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων σε όλους τους νομούς προκειμένου να αναδειχθούν οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Η ολοκλήρωση της οργανωτικής δομής θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου. Τότε έχει προγραμματιστεί η ανάδειξη, με ψηφοφορία, με ανοιχτό μητρώο των δημοτικών οργανώσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.