Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε ολόκληρο ελληνική θάλασσα»

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει προνομιακή μεταχείριση για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία, τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει προνομιακή μεταχείριση για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία, τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αξίωμα που μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου θα καταργηθεί λόγω της εφαρμογής του νέου προεδρικού συστήματος, ξεκαθαρίζει ότι η «θεωρία των γκρίζων ζωνών» παραμένει αναλλοίωτη, ενώ στο Κυπριακό «φωτογραφίζει» μια μετατόπιση προς μια λογική δύο κρατών. Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου, ενώ διαβεβαιώνει ότι η Αγκυρα παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Ποιοι είναι οι λόγοι διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου;
«Βρισκόμαστε στην εξουσία για περισσότερα από 15 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, έχουμε μετατρέψει την Τουρκία σε ένα επιτυχές παράδειγμα δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε να τα πάμε καλύτερα. Για να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε ανάγκη μια ανανεωμένη ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες μας. Πράγματι, ήταν η αντιπολίτευση και ο εταίρος μας, το ΜΗΡ, που μας κάλεσαν να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Εχουμε ένα νέο σύστημα προεδρικής διακυβέρνησης, όπως εγκρίθηκε από το τουρκικό έθνος, στο πρόσφατο συνταγματικό δημοψήφισμα. Ο λαός σύντομα θα αποφασίσει».
Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν όμως ότι μια εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκαια υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…
«Στην Τουρκία, τα μέτρα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έχουν στόχο μόνο τις δραστηριότητες των τρομοκρατών που απειλούν την ενότητα της χώρας και την επιβίωση του κράτους. Δεν σχετίζεται με την καθημερινή ζωή των πολιτών. Δεν έχουν περιοριστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες κανενός από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι έχουν διεξαχθεί εκλογές υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Τουρκία, υπάρχει μια ενεργή και πλουραλιστική κοινότητα μέσων ενημέρωσης που απολαμβάνει τα διεθνή πρότυπα ελευθερίας έκφρασης και Τύπου. Το «Κίνημα Γκιουλέν» ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία, όπου 251 πολίτες έπεσαν ως μάρτυρες και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν. Το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να καταπολεμήσει μια τρομοκρατική οργάνωση συνιστά προαπαιτούμενο για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και δεν σχετίζεται με τις εκλογές».
Υπάρχει η αίσθηση ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο Αιγαίο, μια σειρά προκλήσεων αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος. Παράλληλα, η εθνικιστική ρητορική πυροδοτεί εντάσεις. Γιατί;
«Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελεί κοινό συμφέρον να είναι ήρεμα τα πράγματα. Η αποχή από τη δημιουργία προβλημάτων είναι ένα πράγμα, η αλλαγή της θέσης σου είναι κάτι άλλο. Αναμένουμε υπεύθυνη και ώριμη στάση και από την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, αν μου επιτρέπετε!».
Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες εξελίξεις και να προωθηθεί μια θετική ατζέντα;
«Ο διαρκής διάλογος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποσυμπίεσης της έντασης. Εχουμε μια στενή σχέση εργασίας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Του τηλεφώνησα την ίδια ημέρα που το μαχητικό αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στο Αιγαίο για να του μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου. Το 2017, 921.000 τουρίστες από την Τουρκία επισκέφθηκαν την Ελλάδα και ο αντίστοιχος αριθμός Ελλήνων που επισκέφθηκαν την Τουρκία ήταν 595.000. Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις. Οι μεταφορές έχουν επίσης αποδειχθεί τομέας συνεργασίας-«κλειδί» τα τελευταία χρόνια. Οι Αρχές μας εργάζονται επί μεγάλων έργων μεταφορών. Εχουμε επίσης κοινά συμφέροντα στην ενέργεια. Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα. Οταν ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ το 2020, η Ελλάδα θα αποκτήσει μια εναλλακτική οδό τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Πρέπει επομένως να εστιάσουμε σε έργα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος παρά σε εκείνα που μας χωρίζουν. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες και η οικονομική αλληλεξάρτηση θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια ατμόσφαιρα πιο ευνοϊκή για την επίλυση των προβλημάτων μας».
Ο πρόεδρος Ερντογάν, εσείς και άλλοι αξιωματούχοι έχετε καταφερθεί εναντίον της Συνθήκης της Λωζάννης και άλλων διεθνών νομικών κειμένων που αφορούν το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Αμφισβητεί η Αγκυρα την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου;
«Τα θέματα του Αιγαίου αφορούν έναν αριθμό αλληλοσυνδεόμενων ζητημάτων. Η επιλεκτική διαλογή δεν θα βοηθήσει. Η επίλυσή τους απαιτεί πολύ προσεκτική και υπομονετική διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Φυσικά, το καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών μορφωμάτων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με έναν αναμφισβήτητο και ξεκάθαρο τρόπο εντάσσεται στον κατάλογο των διαφορών στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά που πέραν πάσης αμφιβολίας έχουν παραχωρηθεί σε αυτή μέσω έγκυρων διεθνών οργάνων. Δεν μιλάμε εδώ για κάτι νέο. Ολες οι πτυχές των διαφορών στο Αιγαίο αντιμετωπίζονται μέσω των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου. Σε ό,τι αφορά την επίλυση των θεμάτων αυτών, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Από αυτή την άποψη, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα συνολικό κεκτημένο μέσω διαλόγου όλα αυτά τα χρόνια, που είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσφέρει καταφύγιο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έφθασαν σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν, καθώς δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Εχετε προσφέρει εγγυήσεις για δίκαιη δίκη; Και τι σχεδιάζει η Αγκυρα να πράξει αν οι «8» λάβουν άσυλο στην Ελλάδα;
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης με τις οποίες αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών αρκετές φορές. Συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που κόστισε πολλές αθώες ζωές και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο με βουλευτές να βρίσκονται σε συνεδρίαση και στόχευσαν τον εκλεγμένο πρόεδρο. Οταν αντελήφθησαν ότι απέτυχαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η ομάδα των «8» διέφυγε παράνομα με ελικόπτερο. Η ελληνική Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς ποινή και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτές απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είτε αφορούν συνθήκες είτε εθιμικό δίκαιο. Παρείχαμε πληροφορίες στις ελληνικές αρχές δύο φορές, με τις οποίες εξηγούμε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη των τουρκικών δικαστηρίων να παράσχουν μια δίκαιη δίκη στους υπόπτους με βάση τις οικουμενικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, στις 30 Δεκεμβρίου 2017 η ελληνική Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να δώσει άσυλο σε δύο από τους φυγόδικους πραξικοπηματίες. Επρόκειτο για άλλη μία πηγή απογοήτευσης. Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου. Καλωσορίζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του εισαγγελέα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το καθεστώς ασύλου, με τις οποίες υπογράμμισε ότι οι πραξικοπηματίες δεν μπορεί να θεωρηθούν πρόσφυγες ούτε μπορεί να αντιμετωπιστούν ως θύματα πολιτικής δίωξης επειδή έχουν κατηγορηθεί για μη πολιτικά αδικήματα στην Τουρκία προτού ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα».
Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών;
«Οι δύο έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν στην τουρκική στρατιωτική ζώνη, στον ποταμό Εβρο, στην «επαρχία Edirne» (Αδριανούπολης), στις 2 Μαρτίου 2018. Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην τουρκική πλευρά. Οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι οι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους. Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς. Μάθαμε ότι οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις που ανήκουν στους στρατιώτες. Ενα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη. Οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου έχουν διαρκή πρόσβαση. Οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας ευρωβουλευτής τούς έχουν επίσης επισκεφθεί».
Η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό φαίνεται να κλονίζεται. Επιπλέον, πολλοί πρόσφυγες περνούν τον ποταμό Εβρο, δημιουργώντας νέο μέτωπο. Θα εξετάζατε αναθεώρηση της Δήλωσης;
«Η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την ΕΕ σχεδιάστηκε και προτάθηκε από την Τουρκία. Είχε τρεις σκοπούς: την αποτροπή απώλειας ζωών στο Αιγαίο, την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών και την αντικατάσταση της παράνομης με νόμιμη μετανάστευση. Ενώ ο μέσος όρος παράνομων διελεύσεων στην Ελλάδα ήταν 7.000 τον Οκτώβριο του 2015, χάρη στην αποφασιστική και συνεχή δράση της Τουρκίας εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και επειδή οι μετανάστες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα επιστραφούν, άρα δεν αξίζει να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι, αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 100 άτομα μέσα σε μία νύχτα. Αυτό ήταν το ψυχολογικό στοιχείο που είχαμε στο μυαλό μας όταν σχεδιάζαμε τη συμφωνία. Οι επιστροφές όμως υπήρξαν αργές. Οι Αρχές σας καθυστερούν. Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει επειδή το νομικό σας σύστημα είναι πολύ δύσκαμπτο ή επειδή δεν θέλετε να χαρακτηρίσετε την Τουρκία «ασφαλή χώρα για επιστροφές», αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Από τη μία πλευρά οι πρόσφυγες καθυστερούν στα νησιά, δυσαρεστημένοι, ενώ δημιουργούν προβλήματα. Από την άλλη, χάνουμε την ψυχολογική αποτροπή που λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Επομένως, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια σας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αν η Τουρκία δεν είχε προτείνει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια μετανάστες θα είχαν φθάσει στην ΕΕ από το 2016. Με αυτή τη Συμφωνία, πήραμε πίσω 1.600 παράνομους μετανάστες από τα νησιά, ενώ 13.232 Σύροι από την Τουρκία επανεγκαταστάθηκαν στην ΕΕ. Η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Ενώ έχουμε αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο, αναμένουμε από την ΕΕ να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Αν χαθεί η ψυχολογική αποτροπή, το ρυάκι θα γίνει σύντομα ποτάμι, όσο και αν η Τουρκία προσπαθήσει να το αποτρέψει».

Φαίνεται ότι η Τουρκία διερευνά μια νέα στρατηγική για το Κυπριακό, ενώ η Λευκωσία προχωρεί με το πρόγραμμα έρευνας για υδρογονάνθρακες. Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε μια ενωμένη Κύπρο ή έχει μετακινηθεί προς μια λύση δύο κρατών; Πώς θα απαντήσετε σε έναν νέο γύρο γεωτρήσεων;
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην ευημερία όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστηρίζουμε ότι μόνο μια επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων με βάση τον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη. Δυστυχώς, η τελευταία διαδικασία επίλυσης τελείωσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Διάσκεψη για το Κυπριακό κατέληξε χωρίς συμφωνία. Οι Ελληνοκύπριοι ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. Στην πραγματικότητα, κάθε διαδικασία επίλυσης από το 1968 απέτυχε για τον ίδιο λόγο. Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάζουν τρόπο σκέψης, πρέπει να βασίσουμε μια μελλοντική διαδικασία στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης. Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά. Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνοκυπριακές προτάσεις να τοποθετηθούν τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες σε έναν ειδικό λογαριασμό στον «Νότο» δεν είναι πειστικές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά διακήρυξε, από τη δική της μεριά, ότι θα αποδεχόταν έναν τέτοιο λογαριασμό εφόσον αυτός ετίθετο υπό ένα αμερόληπτο τρίτο όργανο, αλλά όχι υπό αποκλειστικό ελληνοκυπριακό έλεγχο. Να σας θυμίσω ότι το Τουρκοκυπριακό Ταμείο Ιδιοκτησίας ιδρύθηκε μετά το 1974 για να διατηρηθούν σε αυτό τα ενοίκια των περιουσιών και ήταν επίσης ένας ειδικός λογαριασμός με επόπτη τον «ελληνοκύπριο υπουργό Εσωτερικών»». Αυτός ο λογαριασμός λεηλατήθηκε, όπως έδειξε ελληνοκυπριακή κοινοβουλευτική έρευνα. Αυτό το ταμείο χρησιμοποιήθηκε για την αγορά όπλων. Ισως αυτό το παράδειγμα να εξηγεί γιατί υπάρχει τόσο χαμηλή εμπιστοσύνη στις ελληνοκυπριακές προτάσεις για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Τι μέλλον βλέπετε για τη Συρία και ποιες οι φιλοδοξίες της Τουρκίας;
«Εχουμε σύνορα 911 χιλιομέτρων με τη Συρία και έχουμε επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση εκεί. Οι εισροές προσφύγων, η αστάθεια και η τρομοκρατική απειλή επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια. Για την Τουρκία, είναι επείγουσα αναγκαιότητα ο τερματισμός της σύγκρουσης. Είμαστε παρόντες για την αλλαγή της πραγματικότητας επί του εδάφους. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που υποστηρίζεται από την Τουρκία ελέγχει 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ολοι οι κάτοικοι είναι χαρούμενοι για τις υπηρεσίες που παρέχουμε, όπως επίσης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 πρόσφυγες επέστρεψαν με τη δική τους θέληση από την Τουρκία σε αυτές τις περιοχές. Αυτό μεταβάλλει και το κύμα, ενώ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ. Συνεχίζουμε τον διάλογο με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε ότι οι συριακές περιοχές που απελευθερώθηκαν από το DEASH θα κυβερνηθούν από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα μέχρι να βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία».
Αρκετοί επιμένουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και τους παραδοσιακούς της συμμάχους. Παραμένει η Τουρκία αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αφοσιωμένη στην ένταξη στην ΕΕ;
«Το ιστορικό μας επί 66 χρόνια στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών επιχειρήσεων, μιλάει από μόνο του. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην αξία της Τουρκίας ως συμμάχου με σημαντική συνεισφορά. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα αναφορικά με τη συνεισφορά μας στις συμμαχικές επιχειρήσεις και στην πρώτη οκτάδα στην οικονομική συνεισφορά. Διαδραματίζουμε ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη στενότερων σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και εταίρων. Αυτό ισχύει κυρίως στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή. Υποστηρίζουμε επίσης την πολιτική ανοιχτών θυρών. Η τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Γι’ αυτό και οι ελληνικές κυβερνήσεις υπήρξαν υποστηρικτικές της τουρκικής ένταξης. Δεν εγκαταλείπουμε την υποψηφιότητά μας για ένταξη. Δεν υπάρχει εναλλακτικό καθεστώς. Η Τουρκία υπήρξε πάντα ένας καλός γείτονας για την Ελλάδα, προσφέροντας στήριξη σε εμπόριο, τουρισμό, ενεργειακούς διαδρόμους και έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Σε σχέση με τη Ρωσία, πολλά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διατηρούν καλές σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Είμαστε υπεύθυνα και αξιόπιστα μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας και του ΝΑΤΟ. Και θα παραμείνουμε. Ας μη λησμονούμε ότι μια ευημερούσα, σταθερή και εποικοδομητική Τουρκία είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και μαζί εργαζόμαστε καλύτερα εντός κοινών θεσμών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.