Απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης –με εξαίρεση την Χ.Α.- ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Επί συνόλου 172 ψηφισάντων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και κάποιοι ανεξάρτητοι ψήφισαν κατά της άσκησης δίωξης των 10 πολιτικών προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής να ερευνήσει εις βάθος το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ομαδικά πυρά για την απόφασή του να μην μπει η επιτροπή στην ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου και να αναπέμψει τον φάκελο Novartis στην Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι η Βουλή είναι αναρμόδια και ότι αν προχωρούσε στην εξέταση των στοιχείων και των μαρτύρων της υπόθεσης, όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε κινδύνευε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας με παραγραφή. Έτσι και αλλιώς, η πλειοψηφία είχε αποφανθεί εξ αρχής ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο, ενώ το αδίκημα του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της τακτικής Δικαιοσύνης.
Το ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προχώρησαν στην συγκρότηση μιας προανακριτικής επιτροπής για την οποία γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Η απάντηση που έδωσε η αντιπολίτευση, ήταν «για να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Μάλιστα μια παλαιότερη φράση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την δήλωσή του ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, προκάλεσε συζητήσεις. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφερθείς στην δήλωση αυτή έδωσε μια ερμηνεία η οποία έβγαζε από το «κάδρο» τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία παραπέμφθηκαν στην προανακριτική επιτροπή. «Ακόμη και στην πυρά να με ρίξετε, ακόμα και να με σταυρώσετε, το επαναλαμβάνω: το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο. Όμως το επαναλαμβάνω: δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα», είπε.
Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την διαδικασία της ψηφοφορίας: ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Ενώ τα πυρά εστιάστηκαν και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να τον χαρακτηρίζει «ενορχηστρωτή αυτής της σκευωρίας», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική σκηνοθεσία είχε μόνο σκοπό να στιγματιστούν πρόσωπα και δημιουργηθούν εντυπώσεις» και ότι «η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που ή ίδια έστησε». Με τον κ. Τσίπρα να αντιτείνει σε όλα αυτά ότι «σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε», δηλαδή την παραπομπή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, βάσει του οποίου έφτασε στην Βουλή, «έχει σαν στόχο τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία» υψώνοντας δικονομικά τείχη με τις σύντομες παραγραφές που προβλέπει για ποινικά αδικήματα. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Novartis σε έκθεσή της αξιολογούσε τα στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δείχνοντας καθαρά την προνομιακή σχέση των στελεχών της με τη ΝΔ.
Όπως και να έχει, η Βουλή δεν κατάφερε να φωτίσει την πολύκροτη υπόθεση όσον αφορά τυχόν εμπλοκή των εγκαλούμενων προσώπων για τα οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «όχι» στην δίωξή τους (λόγω αναρμοδιότητας) και επέστρεψαν την υπόθεση στην Δικαιοσύνη.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 1 για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 168 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 3 βουλευτές, «ΟΧΙ» 168, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 2 για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 167 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 3 για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 167 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 4 για τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 163, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 5 για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166 βουλευτές και ένα «ΠΑΡΩΝ», ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166, ένα «ΠΑΡΩΝ» και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 6 για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 7 για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 8 για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 163 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 162, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166.
Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 10 για τον πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 7 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164 βουλευτές και ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 6 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.