Ηταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο Πρωθυπουργός ξενύχτησε και ύστερα από 17 ώρες διαπραγμάτευσης έφερε το τρίτο μνημόνιο. Ενα ακόμα τέτοιο ξενύχτι ομολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που είχε στη Σόφια με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Το όνομα όμως και οι αλλαγές στο Σύνταγμα «καίνε» και τις δύο πλευρές.
nnn
Το μεν Μαξίμου για να καταγάγει μια μεγάλη διπλωματική νίκη, τώρα που βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις, λύνοντας παράλληλα ένα πρόβλημα 30 ετών, τα δε Σκόπια για να πάρουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για ΝΑΤΟ και ΕΕ.
nnn
Ωστόσο, τα ξενύχτια του Αλέξη, λένε όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα του 2015, δεν βγαίνουν πάντα σε καλό. Ειδικά αν είναι τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. Αν λοιπόν ένα τέτοιο ξενύχτι έβγαλε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», πολύ φοβάμαι πως θα υπάρξουν εσωκυβερνητικές αντιδράσεις, αλλά και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή το όνομα αυτό είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού.
nnn
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα ανέφερε: «Οταν μιλάμε για λύση erga omnes, μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για ιδεολογική χρήση της Ιστορίας σύμφωνα με τις επιλογές της γειτονικής μας χώρας. Η επιλογή «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως». Και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το διαψεύσει, να διαβάζει Ιστορία και να μην παίζει με τη μακεδονική ιστορία, εκτός, όπως είπε, αν πρόκειται για… προβοκάτσια.
nnn
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το μόνο που διέρρευσε από κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
nnn
Το «Ιλιντεν» προέρχεται από την εξέγερση που ξέσπασε την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία το 1903 και σίγουρα πολλοί θα σκεφθούν τη λαϊκή παροιμία: «Τ’ Αϊ Λιος, γυρίζει ο καιρός αλλιώς». Και ο πολιτικός καιρός μάλλον θα γυρίσει νωρίτερα με τέτοια σενάρια.
Το μυστικό της αίθουσας 152
Στον πρώτο όροφο της Βουλής η αίθουσα 152 είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει τους 10 εμπλεκομένους στο «σκάνδαλο» Novartis. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Πικραμμένος ρώτησε τον κεντρικό τραπεζίτη «Γιάννη, πόση ώρα θα μιλήσεις;» και προτού πάρει απάντηση συνέχισε: «Εγώ μόλις δύο λεπτά, δεν έχω να τους πω τίποτα παραπάνω». Ο κ. Στουρνάρας όμως θα ακολουθούσε διαφορετική τακτική. «Οχι, πρόεδρε, εγώ θα πω πολλά, τους τα έχω φυλαγμένα, άλλωστε έχω στοιχεία για φοροδιαφυγή από τους προστατευόμενους μάρτυρες» απάντησε.
nnn
Και τότε ο κ. Πικραμμένος άρχισε τις εκμυστηρεύσεις. Αρχικά είπε στον συνομιλητή του το πραγματικό όνομα προστατευόμενου μάρτυρα που έπαιξε ρόλο για να στηθεί η υπόθεση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρέμβαση πολιτειακού παράγοντα. «Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε ότι θα κανονίσει ώστε το όνομά μου να βγει από το κάδρο. Με καλούσε να συναντηθούμε αργά το βράδυ, αλλά ποτέ δεν πήγα». Γνωρίζοντας το όνομα του πολιτικού που συνηθίζει να εμπλέκεται παντού χωρίς να έχει την παραμικρή αρμοδιότητα, ο κ. Στουρνάρας κουνούσε με νόημα το κεφάλι του.
nnn
Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Εκτίμησε πως η αξιολόγηση αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί, με κάποια προαπαιτούμενα να μετατίθενται για το μέλλον. Εκανε λόγο για ένα «εργαλείο» εποπτείας και επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει προληπτική γραμμή πίστωσης για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
nnn
Οσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ενημέρωσε τον κ. Πικραμμένο ότι σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΚΤ για την αποχώρηση του αντιπροέδρου της κ. Βίτορ Κοστάντζιο δεν έλειψε ο προβληματισμός για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Ο κ. Στουρνάρας έλαβε τον λόγο και είπε στους ομολόγους του ότι το πάθημα της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι ισχυρό μάθημα για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη και η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει τέτοιον δρόμο.
nnn
Λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση ο κεντρικός τραπεζίτης θέλησε να μάθει γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου, με τον κ. Πικραμμένο να λέει με νόημα πως «το σύστημα έμπαζε από παντού». Μάλιστα αποκάλυψε ότι προτού αναλάβει καθήκοντα ο κ. Σακελλαρίου ο ίδιος και άλλοι τρεις πρώην επικεφαλής του ΣτΕ, οι κ.κ. Κώστας Μενουδάκος, Χρίστος Γεραρής και Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκαν με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Του ζήτησαν να μην επιλέξει τον κ. Σακελλαρίου, καθώς πάντα δημιουργεί προβλήματα, και τον προειδοποίησαν ότι «θα ρίξει το καράβι έξω». Και οι τέσσερις δικαστικοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης τούς ενημέρωσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει τον κ. Δημοσθένη Πετρούλια.
Τώρα θέλουν… επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αναπολούν με ρομαντική διάθεση τα χρόνια της «μαρξιστικής αθωότητας», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του Μαρξ, κάποιοι άλλοι αναζητούν «το αύριο του κόμματος», όπως ειπώθηκε στη συνάντηση που είχαν στο «Κάραβελ» μέλη, στελέχη, βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης που κινούνται στο ευρύτερο «προεδρικό» φάσμα.
nnn
Οι διαπιστώσεις που ακούστηκαν περιέγραψαν ανάγλυφα το πρόβλημα: σοβαρή δυσαρμονία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην επιρροή του στην κοινωνία. Ειπώθηκε μάλιστα, συνειδητοποιώντας και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι χρειάζεται «επανεκκίνηση του κόμματος» και «νέο σχέδιο».
Ο φόρος της άγραφης κασέτας
To τέλος 2% που ανακοινώθηκε υπέρ της πνευματικής ιδιοκτησίας σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως υπολογιστές, laptops και tablets, δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι εκείνος ο παλιός φόρος της «άγραφης κασέτας». Οποιος αγόραζε λευκή κασέτα πλήρωνε ένα μικρό ποσό υπέρ των δημιουργών, εφόσον ήταν σαφές πως την κασέτα την προόριζε για αναπαραγωγή μουσικής.
nnn
H παγκόσμια ανάπτυξη του Διαδικτύου επέφερε τη δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά προϊόντα, κάτι που εξανέμισε τα πνευματικά δικαιώματα. Ειδικά στον χώρο του τραγουδιού (το μεγαλύτερο μέρος του φόρου προορίζεται για τους δημιουργούς) η κάθετη πτώση των πωλήσεων δίσκων λόγω του Διαδικτύου έχει οδηγήσει τους συνθέτες και τους στιχουργούς σε εξαιρετικά άσχημη θέση. Ο φόρος αυτός ίσως είναι μια κάποια προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας στους δημιουργούς το δικαίωμα να βιοπορίζονται από τη δουλειά τους.
Κάποιος μυρίστηκε εκλογές
Ξαναχτύπησε ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος στις 25 Απριλίου «ξέχασε», όπως είπε, να πάει να ψηφίσει στη Βουλή για να μη γίνει η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς φαίνεται πως μυρίστηκε εκλογές.
nnn
Κινήθηκε, μαθαίνω, κρυφίως στην εκλογική του περιφέρεια. Επισκεπτόμενος ιδιωτικό παιδικό σταθμό του Πύργου, με 400 παιδιά, δηλαδή οικογένειες… ψηφοφόρων, τι τους υποσχέθηκε στα μουλωχτά; Οτι δεν θα ισχύσει σε αυτούς και στους δήμους της Ηλείας η πολιτική του υπουργείου του για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Η χαρά όμως του ιδιώτη επιχειρηματία δεν τον άφησε να κρυφτεί και βγήκε δημοσίως και ευχαρίστησε τον κ. Μπαξεβανάκη.
nnn
Στην περιοχή έγινε… «μαλλιοβράσι». Οι δήμαρχοι συγκαλούν ΔΣ για να πάρουν απόφαση εναντίον της πολιτικής του υπουργείου. Σκέφθηκαν ότι αφού και ο αρμόδιος δεν τη θέλει, γιατί να χάσουμε τα Vouchers για τα ιδιωτικά που γεμίζουν τα ταμεία μας;
***
Την ώρα που στο «Κάραβελ» αναζητούσαν το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκ των πρωταγωνιστών των «53+» Ευ. Τσακαλώτος έπινε το… ποτάκι του (και κάπνιζε το στριφτό τσιγαράκι του), όπως μου λένε οι πληροφοριοδότες μου, με τους συνοδοιπόρους του Χρ. Καραγιαννίδη και Αννέτα Καββαδία στο μπαράκι «Low Profile Whisky» στη στοά Μπολάκη του κέντρου της Αθήνας.
***
«Η επανάσταση του Ιλιντεν το 1903 αποτελεί τη γέννηση του βουλγαρομακεδονικού εθνικισμού» αναφέρει ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. «Δημιουργήθηκε», σημειώνει, «η Δημοκρατία του Κρουσόβου για 90 μέρες και αποτελεί προπομπό του σημερινού κράτους και γι’ αυτό την επικαλούνται οι Σκοπιανοί στο Σύνταγμά τους. Η Ελλάδα τότε συντάχθηκε με την πλευρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σωστά. Συνεπώς όποιος αποδεχθεί μια τέτοια λύση κάνει μεγάλο λάθος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ