Με ταχύτητα προχωρεί το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το 60% των εργασιών, παρότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, μεταξύ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν έχει ακόμη κλείσει χρόνο (είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο).
Οπως σημείωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στην Ηπειρο για την αξιολόγηση της πορείας κατασκευής του έργου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας (ΣΔΙΤ) στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου θα εισέρχονται κάθε χρόνο 105.000 τόνοι σκουπιδιών.
Μετά τα διάφορα στάδια επεξεργασίας, θα απομένουν 35.000 τόνοι υπολειμμάτων που θα κατευθύνονται για ταφή σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) της Περιφέρειας, ενώ θα παράγονται 25.000 τόνοι κομπόστ από τη Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας και 17.000 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, θα παράγονται 10.800 kWhr πράσινης ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών και θα εξοικονομεί εκπομπές 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. Η νέα ΜΕΑ στην Ηπειρο θα αποτελείται από δύο μονάδες: της Μηχανικής Ανακύκλωσης και της Βιολογικής Επεξεργασίας. Στην πρώτη θα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (σιδηρούχα υλικά, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά). Στη δεύτερη μονάδα, η οποία θα αποτελείται από κλειστούς αντιδραστήρες, θα παράγεται πράσινη ενέργεια και υλικά τύπου κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό).
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,4 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ (20 εκατ. ευρώ), ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Βασικό έσοδο του έργου θα αποτελεί το τέλος εισόδου (gate fee) με μεσοσταθμικό κόστος τα 39,54 ευρώ ανά τόνο. Σημαντικά αναμένεται να είναι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων προϊόντων που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των απορριμμάτων καθώς και από την πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν έσοδα και από άλλες πηγές (π.χ. διαχείριση αποβλήτων από γειτονικές Περιφέρειες, σε συμφωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου) ή από τη διαχείριση πλεονάζουσας ποσότητας απορριμμάτων (πέραν των 105.000 τόνων/έτος).
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του έργου για την ερχόμενη 25ετία υπάρχει δέσμευση για επανατοποθέτηση 5,52 εκατ. ευρώ στο έργο, κυρίως για αντικαταστάσεις εξοπλισμού και μηχανημάτων, φθορών σε κτίρια και υποδομές κ.λπ. Μετά την ολοκλήρωση της συμβατικής περιόδου, οι εγκαταστάσεις του έργου θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ