Οι εξελίξεις στην Ιταλία και η ανακοίνωση του κοινού κυβερνητικού σχεδίου του επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, το οποίο υπόσχεται μείωση φόρων και αύξηση δαπανών (χωρίς τις απειλές για Italexit) που πιθανότατα θα φέρουν τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, τρομάζουν τις αγορές πιέζοντας τις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης.
Και ενώ ήταν αναμενόμενη η διεύρυνση των spreads των ιταλικών ομολόγων, η παράλληλη άνοδος με την ίδια ή και μεγαλύτερη βιαιότητα των ελληνικών δεικνύει πως η Ελλάδα παραμένει η πιο ευάλωτη αγορά της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 2,194% στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2017, οι 10ετείς τίτλοι σε Ισπανία και Γερμανία υποχωρούσαν, ενώ και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης ανέκαμπταν.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, όμως, σκαρφάλωσε στο απαγορευτικό 4,5% σε νέα υψηλά έτους, την ώρα που στο τέλος του Ιανουαρίου η απόδοσή του είχε βρεθεί στο 3,6% σε χαμηλά 12 ετών. Ανάλογες πιέσεις δέχτηκε και το 5ετές ομόλογο με την απόδοσή του να αγγίζει το 3,55%, ενώ στο 4,03% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαρτίου διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς (από 3,5% κατά την έκδοσή του τον Φεβρουάριο).
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε δύο νέες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, δείχνοντας συνέπεια στις αγορές και βελτιώνοντας παράλληλα και την αποκαλούμενη καμπύλη των αποδόσεων.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά από το 2008 σχεδιάζεται ένα 10ετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη έκδοση θα έχει ωρίμαση επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη, με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία, όμως, αλλά και η άνοδος των ελληνικών αποδόσεων περιπλέκουν τα δεδομένα. Η συμμαχία των δύο πιο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων εντός της Ιταλίας οδηγεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, εκτίμησαν αναλυτές της Commerzbank, την ώρα που οι οικονομολόγοι της Berenberg δεν αποκλείουν συγκρούσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, παρατηρώντας πως αν η Ιταλία χαλαρώσει τη φορολογία και αναστρέψει μεταρρυθμίσεις, θα καταστεί ευάλωτη σε περίπτωση ύφεσης, ακόμη και σε μια κρίση χρέους.

Η αντίδραση των αγορών

Η Ιταλία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, εκτίμησε η JP Morgan, η οποία θεωρεί ότι οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι αγνοούν τον κίνδυνο μιας πολύ σκληρής αντίδρασης από την αγορά, ενώ η DBRS προειδοποίησε ήδη πως οι οικονομικές προτάσεις της συμμαχίας μπορεί να θέσουν υπό απειλή την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της Ιταλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ