Το νέο clawback οδηγεί τα ιατρεία στον αφανισμό

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που βιώνουν οι επαγγελματίες Υγείας και γενικότερα ο ελληνικός λαός.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που βιώνουν οι επαγγελματίες Υγείας και γενικότερα ο ελληνικός λαός.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν δίνει εχέγγυα στους επαγγελματίες Υγείας προκειμένου να καταφέρουν να λειτουργήσουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αντιθέτως επιβάλλει μέτρα που οδηγούν στην καταστροφή τους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το νέο clawback, το οποίο οδηγεί πολλά ιατρεία και εργαστήρια στο κλείσιμο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει σε ποσοστό 48% της αξίας της εξέτασης.
Με την επιβολή αυτών των άδικων και καταστροφικών μέτρων, η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών στον αφανισμό. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από όσους έχουν μείνει στην Ελλάδα στηρίζοντας το Σύστημα Υγείας θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ακολουθώντας τον δρόμο χιλιάδων γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας.
Στο καταστροφικό clawback προστίθενται οι εξοντωτικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί, η μείωση μισθών και συντάξεων, η φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα ιατρεία και τα εργαστήρια κλείνουν συνεχώς, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ οι εξαντλητικές εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδοχών και τις ελλείψεις σε άψυχο και έμψυχο υλικό δημιουργούν οριακή λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένουν όρθια.
Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε κατ’ επανάληψη πει ότι πρέπει να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός της, με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της.
Ο δε ΕΟΠΥΥ, από τη λειτουργία του το 2012 μέχρι σήμερα, παρά τα όποια βήματα εξορθολογισμού έχουν γίνει, παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες προς ασφαλισμένους και παρόχους Υγείας. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι περί τα 6,5 δισ. και χαρακτηρίζεται από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 326 εκατομμύρια το 2017 στα 100 εκατ. το 2018, με αποτέλεσμα, παρά την ικανοποιητική εισροή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, να βάζει ο ασθενής βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του.
Μηδαμινή είναι η παρουσία του κράτους και στην επιμόρφωση των γιατρών. Βασική διεκδίκηση του ΠΙΣ αποτελεί η ανάληψη της υποχρέωσης αυτής από το κράτος και η αποσύνδεση της ιατρικής εκπαίδευσης από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το 2017 προσπαθήσαμε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να αποτρέψουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις για τον κλάδο μας, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία, αλλά και στην περίθαλψη των πολιτών. Η συνεχής επικοινωνία μας με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΠΙΣ και σε καλύτερα αποτελέσματα. Η ενότητα σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.
Ο κ. Μ. Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.