Πώς ξαφνικά μας προέκυψε η Δημοκρατία Ιλιντεν της Μακεδονίας (ή Δημοκρατία του Προφήτη Ηλία), η έκτη ονομασία της γειτονικής χώρα για την οποία κάνουν λόγο τα σκοπιανά ΜΜΕ;
nnn
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν η αλβανόφωνη εφημερίδα «Koha» στην πΓΔΜ έγραψε ότι η σκοπιανή πλευρά πρότεινε το όνομα «Ilindenska Republika Makedonija» με σκοπό μια χρήση erga omnes. Την ίδια ώρα, σε πρωινάδικο της βουλγαρικής τηλεόρασης ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ευθέως ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ συζητήσανε το Ilindenska Republika Makedonija και προκλήθηκε αναστάτωση. Στη Βουλγαρία παρακολουθούσαν αμέσως μετά την ταχύτητα με την οποία το σενάριο αυτό μεταδόθηκε στην Ελλάδα, ενώ μάταια το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι δεν είναι μόνο αυτό το όνομα που συζητήθηκε. Ο Καρακατσάνοφ είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Βουλγαρίας –ο αντίστοιχος Καμμένος –και παράλληλα είναι πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνικής Κίνησης. Ο Καρακατσάνοφ χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του λαϊκιστής και κατά καιρούς έχει προκαλέσει εντάσεις με όσα έχει πει. Π.χ. πριν από καιρό είχε αναφέρει ότι το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της (ψευδο)Μακεδονίας θα αποτελέσει μέρος της Μεγάλης Αλβανίας ή της Μεγάλης Βουλγαρίας!
Και χιούμορ για τη… Μυτιλήνη
Η ονομασία «Δημοκρατία Ιλιντεν της Μακεδονίας» ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στη Βουλή ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές. Οι περίπου 30 Βορειοελλαδίτες έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμιά συμφωνία που θα περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία». «Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, θα μας διαγράψει όλους;» έλεγαν και φαίνονταν αποφασισμένοι. Αλλοι (επίσης γαλάζιοι) επιχειρούσαν να διασκεδάσουν το ζήτημα λέγοντας ότι είναι αδύνατον να συμφώνησε σε αυτό το όνομα ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Και για να γίνουν πιο πειστικοί, ανέφεραν (με αρκετή δόση χιούμορ) πως δεν το γνωρίζει. Εις μάλιστα εξ αυτών έλεγε σε πηγαδάκι: «Εδώ ο Τσίπρας δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη Λέσβο από τη Μυτιλήνη και γνώριζε την Ιλιντεν;».
nnn
Πάντως, για να ξέρετε, η εξέγερση του Ιλιντεν στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Για πολλούς θεωρείται ως η αρχή της σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1903 και πήρε το όνομά της από τον Προφήτη Ηλία, που εορτάζεται εκείνη την ημέρα.
Ο Καρλ Μαρξ, ο Αβέρωφ και η Novartis
Μόνο ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εμπλέξει τον Μαρξ και τον (αείμνηστο) Ευάγγελο Αβέρωφ με τη… Novartis! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Με αναφορά στον… Καρλ Μαρξ άνοιξε η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Εκανε quote την πρώτη πρόταση από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Και εξηγούμαι: Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και τη στάση που κράτησε από την αρχή στην υπόθεση της Novartis, ο υπουργός παράφρασε το «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη» σε «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη συντηρητική παράταξη». Το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Διότι θυμόμαστε τι είχε συμβεί στη συνεδρίαση της Βουλής όταν συζητούσε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο αντιμετώπιζε αναγκάστηκε (κατά τον συριζαίο υπουργό) να αποσύρει την κοινοβουλευτική ομάδα από τη Βουλή, για να μην πλησιάσει κανείς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη ή στην ψηφοφορία τότε που είχε στηθεί.
nnn
Για ελάχιστο όμως χρόνο καμάρωνε για το εύρημά του ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός, γιατί αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Οι γαλάζιοι βουλευτές μάλιστα έλεγαν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν φωτοτυπία την παρέμβαση Βορίδη και να τη λέει ένας-ένας στη Βουλή για να τη «σπάσουν» στους συριζαίους και ιδιαιτέρως στον κ. Κοντονή.
Ο διάβολος στο… μικρόφωνό της
Δεν είναι λίγες οι φορές που η (αντιπρόεδρος της Βουλής) Τασία Χριστοδουλοπούλου δίνει από το προεδρείο απαντήσεις ως ΣΥΡΙΖΑ. Ως αντιπρόεδρος υποχρεούται να κρατά ίσες αποστάσεις σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Αλλά για ποιον κανονισμό γίνεται λόγος; Η Τασία κάνει ό,τι θέλει, συμπεριφέρεται ωσάν να βρίσκεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο σημείο (όταν δεν μπορεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΝΔ) να… βρίζει. Και ποιος δεν θυμάται τη φράση «άει στο διάολο» που είπε (ξεχνώντας ότι ήταν ανοιχτά τα μικρόφωνα) στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Της το θύμισαν γαλάζιοι βουλευτές της Τασίας που προήδρευε για ένα μεγάλο διάστημα στη συζήτηση για τη Novartis.
Οταν είσαι υπουργός και βρίζεις το ΤΑΙΠΕΔ
Δεν νομίζω ότι χάρηκαν τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) όταν πληροφορήθηκαν το… βρίσιμο (που δεν είναι άλλο από την εθνική μας φιλοφρόνηση), μπροστά μάλιστα στους δημοσιογράφους. Ο (με πολλά βαρύ ύφος) υπουργός τούς κατηγόρησε ότι αυτοί φταίνε για την καθυστέρηση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του «Ελεύθεριος Βενιζέλος»: «Αμα είναι… στο ΤΑΙΠΕΔ δεν φταίω εγώ» είπε συγκεκριμένα. Και κάτι ακόμα. Αλήθεια δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο (τροϊκανός) Ντέκλαν Κοστέλο όταν μάθει ότι ο συγκεκριμένος υπουργός τον «απείλησε» για… ούζα στον Πειραιά.
HeliosPlus