Διπλή γιορτή η σημερινή ημέρα για το Πυροσβεστικό Μουσείο: Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου και ημέρα «γενεθλίων» για το Μουσείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 11 χρόνια. Μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, ιδρύθηκε το 1992 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 18 Μαΐου 2007.
Αποστολή του η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία.
Η μουσειακή συλλογή του αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, καλύπτοντας μια ιστορική διαδρομή από το 1830 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η αφετηρία πυρόσβεσης στην Ελλάδα από το 1830 (δηλαδή αμέσως μετά τη σύσταση του νέου κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821), με τα πρώτα (υποτυπώδη) μέτρα πυρασφάλειας να αρχίζουν να λαμβάνονται σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, μέχρι τη σύσταση ενός αυτόνομου Πυροσβεστικού Σώματος το 1930.
Τι θα συναντήσει ο επισκέπτης
Στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο αναπτύσσονται όλα τα εκθέματα, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται η Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη, το Ειδικό Πυροσβεστικό Αρχείο, οι διοικητικές υπηρεσίες και στον ημιώροφο το πωλητήριο. Στις στεγασμένες ρεμίζες (ισόγειο) του κτιρίου εκτίθενται ιππήλατες πυροσβεστικές χειραντλίες του 19ου αιώνα, διάφοροι τύποι παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων (υδροφόρα, κλιμακοφόρα, γερανοί, ειδικά οχήματα κ.ά.), πυροσβεστικές κλίμακες, αντλητικά μηχανήματα κ.λπ. Το Μουσείο συστεγάζεται με τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών και έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το ιστορικό παρελθόν και το σύγχρονο παρόν του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του χώρου, τo Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ύστερα από έντεκα χρόνια λειτουργίας, υπηρετεί τον σκοπό αυτόν με τον καλύτερο τρόπο, με την προβολή στο ευρύ κοινό της ιστορίας και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά κυρίως με την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.
Ετσι, στην εφετινή εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 ο αριθμός επισκέψεων παιδιών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέχρι σήμερα είναι περίπου 5.000, ενώ στην αντίστοιχη περσινή εκπαιδευτική περίοδο 2016-2017 ο αριθμός επισκέψεων ανήλθε στις 5.309. Τα παιδιά αρχικά ενημερώνονται για τις δράσεις της Πυροσβεστικής μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο και ακολούθως ξεναγούνται στους χώρους κάνοντας διάφορες ερωτήσεις.
Οπως μας λέει η διευθύντρια του Μουσείου, κυρία Αλεξάνδρα Ιωάννα Κουτρή, οι μαθητές φεύγουν ενθουσιασμένοι και μάλιστα η επίσκεψή τους αυτή αποτελεί θέμα συζήτησής τους για αρκετό καιρό, καθώς έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν φωτογραφίες με οχήματα της Πυροσβεστικής, με κράνη πυροσβεστών και επιπλέον επιστρέφουν στο σπίτι τους ευαισθητοποιημένοι για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς ενημερώνοντας σχετικά τους γονείς τους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι: «Η 18η Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για εφέτος το θέμα είναι «Μουσεία και
(Δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Τα μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του Διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις ημέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή)».
(Δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Τα μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του Διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις ημέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή)».
Ακόμη επισημαίνουν ότι «το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο της αποστολής και της δράσης του, ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνεται στις συλλογές του, με σκοπό τη διαφύλαξη, προβολή και προώθηση στο κοινό του ιστορικού αυτού αρχείου του Μουσείου που είναι μοναδικό στη χώρα μας, Το αρχειακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων, εγγράφων, ενημερωτικών φυλλαδίων, φωτογραφιών και περιοδικών πυροσβεστικού περιεχομένου, μέρος του οποίου, ταξινομημένο σε κατηγορίες, αναρτάται στην ιστοσελίδα (https://museum.fireservice.gr/archive ) του Πυροσβεστικού Σώματος».
Η ιστορία του Μουσείου
Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε το 1992 και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Παλλήνη το 2007. Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Μαΐου της χρονιάς εκείνης από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυρία Κουτρή υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ήταν για χρόνια πριν επιθυμία και όραμα παλιών πυροσβεστών και η πραγματοποίησή του έγινε κυρίως με προσωπική δουλειά και μέσα πολλών συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους υπηρετούν ακόμη και σήμερα στο ΠΣ».
Ανέφερε ακόμη ότι αποστολή τουΠυροσβεστικού Μουσείουείναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία, η διατήρηση ειδικού ιστορικού πυροσβεστικού αρχείου και η προβολή της ιστορικής πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του.
Επιπροσθέτως «το Πυροσβεστικό Μουσείο, πέρα από την κύρια αποστολή του, οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, τελετές, προβολές, εκδίδει βιβλία ιστορικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς πολιτιστικής και καλλιτεχνικής φύσης για θέματα συνδεδεμένα με την προώθηση των σκοπών του.Μελετάει, οργανώνει και προωθεί την τεκμηρίωση της πυροσβεστικής ιστορίας και αναζητεί, ανευρίσκει, διαφυλάττει και προβάλλει τα ιστορικά πυροσβεστικά κειμήλια» και απευθύνεται σε ιδιώτες, μαθητές και στη νέα γενιά πυροσβεστών.
Βίντεο για τα 10 χρόνια του Πυροσβεστικού Μουσείου
HeliosPlus