Το μουσείο της Βεργίνας, μία εκδρομή και μία καταγγελία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας περί «απώθησης» μαθητών του 10ου Γυμνασίου Βόλου από τους φύλακες του Μουσείου της Βεργίνας επειδή δεν είχαν μαζί τους ξεναγό.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας περί «απώθησης» μαθητών του 10ου Γυμνασίου Βόλου από τους φύλακες του Μουσείου της Βεργίνας επειδή δεν είχαν μαζί τους ξεναγό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, μέσω της οποίας ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, «στην ουσία εμποδίστηκαν μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου, διότι δεν πλήρωσαν ξεναγό!!! Καταδικάζουμε την πρόθεση εμπορευματοποίησης αρχαιολογικών χώρων από εργαζόμενους που σκοπό έχουν να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν

Τι λέει το σχολείο

Την περασμένη εβδομάδα μαθητές του εν λόγω σχολείου στο πλαίσιο εκδρομής επισκέφθηκαν το μουσείο της Βεργίνας. «Μόλις αντικρίσαμε τον αρχαιολογικό τόπο η συγκίνησή μας ήταν τεράστια μπροστά στο μεγαλείο και την ιστορία του ιερού αυτού χώρου των προγόνων μας. Δυστυχώς, όμως, βιώσαμε από εκεί και πέρα μια μεγάλη απογοήτευση με τη στάση των εργαζομένων και των ξεναγών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι 3 καθηγήτριες -συνοδοί ήταν μάρτυρες της αποδοκιμασίας του υπαλλήλου όταν πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε κανονίσει να πληρώσει για ξεναγό και απωθήθηκαν με άσχημο τρόπο οι μαθητές μας. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση και ο θυμωμένος τόνος της αρχηγού της εκδρομής ώστε τα παιδιά μας να εισέλθουν στο χώρο του μουσείου άμεσα όπως είχε κανονιστεί σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας» αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι συνοδοί καθηγητές του σχολείου.
Στη συνέχεια της επιστολής τους οι συνοδοί καθηγητές χαρακτηρίζουν την περιήγηση τους στο χώρο του μουσείου ως σοκαριστική καθώς «οι υπεύθυνοι παραβρισκόμενοι-εργαζόμενοι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου πίεζαν συνεχώς με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές μας με σκοπό να αποχωρήσουν από το χώρο ώστε να μην ενοχλούν τους ξεναγούς στο έργο τους, αφού εξυπηρετούσαν σχολεία που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Μάλιστα, μετά από καταγγελίες μαθητών μας, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’, γιατί εκεί υπήρχε κάποιος ξεναγός με κάποιο σχολείο. Επίσης, σπρώχνονταν (σ.σ. οι μαθητές) από τους εργαζομένους από τα διάφορα εκθέματα εάν εκεί κοντά υπήρχε ξεναγός με σχολείο και μάλιστα εμποδίζονταν με διακριτικό τρόπο με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν τις διάφορες πληροφορίες που αναγράφονταν δίπλα από τα εκθέματα. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από άλλο σχολείο, άγνωστο προς σε μας, πρότεινε (προς τιμήν του) να παρακολουθήσουν κάποιοι μαθητές μας τη ξενάγηση που είχε πληρώσει το σχολείο του, όμως προς έκπληξή μας ο ξεναγός σταμάτησε απότομα και αρνιόταν να συνεχίσει. Έτσι αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το χώρο, τρομερά ταπεινωμένοι. Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ήταν τόσο «πιεστική» ώστε όλοι οι μαθητές μας «πετάχτηκαν» έξω από το χώρο του μουσείου χωρίς να καταλάβουν τίποτα και νιώθοντας παραγκωνισμένοι και πολύ απογοητευμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνοδοί καθηγητές ήταν προετοιμασμένοι για να διδάξουν τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Δυστυχώς, όμως παρεμποδίστηκαν από την παρεμβατική συμπεριφορά των εργαζομένων.
Το σχολείο μας έχει μαθητές που στο σύνολό τους είναι παιδιά γονιών του μεροκάματου και μάλιστα εξαιτίας της κρίσης ανέργων γονέων. Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με μια τόσο φρικτή ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί δε μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω χρήματα;».

Τι απαντά η εφορεία αρχαιοτήτων Ημαθίας


Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κυρία Αγγελική Κοτταρίδη μιλώντας στο Βήμα για το περιστατικό της 8ης Μαΐου χαρακτήρισε άστοχη την επίκληση των καθηγητών ότι απωθήθηκαν επειδή δεν είχαν μαζί τους ξεναγό αναφέροντας ότι ζητήθηκε στους μαθητές να περιμένουν λόγω του όγκου των επισκεπτών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνη την ώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι μαθητές ήταν διασκορπισμένοι στο χώρο.
«Είναι αδιανόητο ότι το μουσείο φέρθηκε άσχημα στα παιδιά επειδή δεν συνοδεύονταν από ξεναγό. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 μαθητές επισκέπτονται το μουσείο και από αυτά τα σχολεία μόλις το 20% συνοδεύεται από ξεναγό. Είναι λοιπόν προφανές ότι το μουσείο μας δεν έχει καμία πολιτική ιδιαίτερη υπέρ των ξεναγών, αυτό θα ήταν άλλωστε και αδιανόητο» σχολιάζει η κυρία Κοτταρίδη συμπληρώνοντας ότι «αντίθετα προσφέρουμε εξαιρετικά πλούσιο εποπτικό υλικό από την ιστοσελίδα μας ώστε όσοι έρχονται να μπορούν να προετοιμάσουν την επίσκεψη τους χωρίς να χρειάζονται ξεναγό, εφόσον ενδιαφέρονται και θέλουν να ενημερωθούν, αλλά και ακόμη μέσα στο μουσείο προσφέρουμε το εκπαιδευτικό βίντεο και το πλούσιο εποπτικό υλικό. Οπότε και μέσα στο μουσείο να μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία και τα εκθέματα χωρίς ξεναγό. Βεβαίως όσοι θέλουν να έχουν ξεναγό θα πρέπει να βρουν από μόνοι τους κάποιον καθώς είναι ιδιώτες και εμείς δεν μπορούμε να εμπλακούμε στους ποιους και πόσους πελάτες θα δέχεται ένας επαγγελματίας. Δεν μπορεί δηλαδή το μουσείο να υποχρεώσει τον ξεναγό να δεχτεί και επισκέπτες που δεν είναι στην ομάδα του».
Όσον αφορά στην απαγόρευση του προσωπικού του μουσείου προς τους μαθητές να μπουν στο τάφο του Φιλίππου Β’ η κυρία Κοτταρίδη δηλώνει κατηγορηματικά ότι σύμφωνα με την έγγραφη αναφορά των φυλάκων δεν απαγόρευσαν σε κανέναν να μπει «απλά συνέστησαν στους μαθητές ότι θα πρέπει να περιμένουν να βγουν οι προηγούμενοι για να μπουν, κρατώντας δηλαδή τη σειρά. Πράγμα το οποίο είναι επιβεβλημένο να γίνεται. Οταν μάλιστα το συγκεκριμένο μουσείο, το οποίο είναι περιορισμένου χώρου και με ιδιαιτερότητες, σε μόλις τρεις ώρες δέχθηκε 1.260 μαθητές και 700-800 επισκέπτες. Μέσα σε αυτές τις τρεις ώρες έπρεπε να διατηρηθεί η τάξη προς όφελος όλων των επισκεπτών ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν τι ακούν και τι βλέπουν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.